Een halvering van het inseminatiegetal en een 35 dagen kortere tussenkalftijd. Melkveehouders Jan en Marc Dijkhuizen wisten met een planmatige aanpak binnen twee jaar de vruchtbaarheid van hun veestapel sterk te verbeteren.
Melkveehouder en mrij-fokker Frank van der Heijden uit Oostelbeers noemt zijn Suzan 493 de ‘bijna perfecte mrij-koe’. De houdster van het bijzondere predicaat sterkoe 3 heeft volgens hem maar één minpuntje.
Als vaars viel Suzan 493 al op met een lactatiewaarde van 123 en 88 punten voor algemeen voorkomen. En op een van de laatste mrij-keuringen in Schijndel werd ze reservekampioene bij de vaarzen’, herinnert Van der Heijden zich.
De klauwgezondheid van de Nederlandse en Vlaamse veestapel is in de afgelopen jaren duidelijk verbeterd. Zo daalde het aantal geregistreerde klauwaandoeningen per 100 melkkoeien sinds 2007 met ruim dertig procent. Fokkerij heeft aan de verbeterde klauwgezondheid een belangrijke bijdrage geleverd.
Wat doe je als je vader het bedrijf wil laten groeien, maar je zelf liever een neventak opstart? Wat doe je als je kinderen het familiebedrijf niet willen overnemen? Wat doe je als je als partner altijd meewerkte in het bedrijf, maar je kind nu die plek inneemt? Naast de ‘harde’, rationele kant is er ook een ‘zachte’, gevoelsmatige kant bij een bedrijfsovername. Die zachte kant is iets van alle tijden, maar krijgt steeds meer aandacht. En dat is nodig.
Hittestress zorgt niet alleen bij melkkoeien voor een lagere melkproductie. Droge koeien die te maken hebben gehad met hittestress, dalen ook flink in productie na het kalven. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat droge koeien die blootgesteld werden aan hittestress, ruim 1700 kilo melk minder produceerden in de lactatie dan koeien die tijdens hitte werden gekoeld met water en ventilatoren.
Veilig werken vindt iedereen belangrijk. Maar in de dagelijkse drukte verslapt de aandacht gemakkelijk. Alleen al in de afgelopen zes maanden kregen 23 CRV-medewerkers een bedrijfsongeval door een aanval van een agressieve koe of pink. Vier inseminatoren vertellen hun verhaal.
‘Boerin worden is mijn droom. Maar wat ik na mijn studie melkveehouderij ga doen, weet ik nog niet. Mijn oudste broer Aad neemt het thuisbedrijf over. Dat vind ik soms lastig, maar ik zit nog twee jaar op school en ga nog op buitenlandstage. Er komt vast iets op mijn pad wat bij me past. Thuis ben ik vooral met de kalveren bezig. Ik voer ze, behandel ze en houd hun groei bij. Ik wil ze opfokken tot goede melkkoeien, want in een goede koe zie je het goede kalf. Daarnaast insemineer ik, spring ik bij als er hulp nodig is bij onze tweehonderd koeien en help ik met het landwerk. We hebben ook nevenactiviteiten, waaronder een ruimte voor feestjes. Daar help ik met mijn twee zussen bij.’