‘Een vruchtbare koe wordt drachtig op het moment dat jij dat wil.’ Met deze woorden onderstreept specialist veestapelmanagement René Bos het belang van vruchtbaarheid voor iedere veehouder. Fokken op dochtervruchtbaarheid leidt in de praktijk tot zichtbare resultaten.
‘Hoe groter de veestapel wordt, hoe strakker je de touwtjes in handen moet houden’, leerde melkveehouder Corné Toonders uit Veldhoven. Hij melkt 360 koeien en is deelnemer aan Vruchtbaarheid op Maat. ‘De brede blik en de feedback van een vruchtbaarheidsexpert zijn voor ons een enorme meerwaarde’, vertelt hij.
Maar deze nieuwe InSire-stier heeft veel meer te bieden. Zo is hij met een fokwaarde van 113 in de bovenbalk de beste uiervererver in het aanbod en met een fokwaarde van 112 in de bovenbalk behoort hij ook tot de top voor totaal exterieur. Smartdochters stappen krachtig op parallel geplaatste achterbenen. Ze lopen bovendien vlot op de melkrobot (fokwaarde melkrobotinterval 113).
Met een productiefokwaarde van +1295 kg melk met +0,46% vet en +0,12% eiwit is Delta Borax de hoogste vererver voor kilogrammen vet en eiwit in het roodbontaanbod.
In juni vorig jaar introduceerde CRV in samenwerking met de Belgian Blue Group (BBG) het product BullsEye Blue zeer vlot. Dit is mengsperma van drie beproefde Belgisch witblauwstieren voor de gebruikskruising met minimaal 118 voor geboortegemak, in één rietje. Het gebruik van dit zeer goed bevruchtende sperma heeft een enorme vlucht genomen. Binnen een jaar werden al meer dan 100.000 doses verkocht. En de belangstelling neemt nog steeds toe.
Harm zorgt voor nakomelingen die top presteren voor vet en eiwit productie. Veel nakomelingen van Harm produceren meer dan 9% vet en eiwit in hun lactaties. Nakomelingen die boven de 5% vet en 4% eiwit realiseren zijn zeker geen uitzondering. Sommigen overschrijden zelfs de grens van 10% vet en eiwit.
De koeien van melkveehouderij Markus moeten het doen op gras. ‘Sinds deze week lopen ze weer dag en nacht in de wei en voeren we op stal beperkt bij met twee kilo drogestof mais en krachtvoer’, vertelt Michiel Markus. Samen met zijn vrouw Linda heeft hij een bedrijf met een 80-tal melk- en kalfkoeien en 30 stuks jongvee op 35 hectare veengrond. Daarnaast staan er 30 stuks jongvee bij een opfokker. ‘We hebben zelf enkel grasland, mais kopen we aan’, vertelt Michiel. Op een relatief eenvoudig rantsoen van (kuil) gras, enkele kilo’s drogestof mais en krachtvoer realiseren de koeien van de familie Markus een rollend jaargemiddelde van circa 9.670 kg melk met 4,31% vet en 3,55% eiwit.