Hoe kan ik vruchtbaarheidsproblemen aanpakken met bullseye?

Categorie: Stierennieuws
Hoe kan ik vruchtbaarheidsproblemen aanpakken met bullseye?

Wie het stierenaanbod van CRV bekijkt, komt geregeld het icoontje van BullsEye-stieren tegen. Maar wat kunt u daar als veehouder nu precies mee?

Waarom heeft CRV bullseye ontwikkeld?

Om aan veehouders aan te geven dat we te maken hebben met een extra goed bevruchtende stier en natuurlijk om te voldoen aan de vraag naar hoog bevruchtende stieren. CRV heeft BullsEye in 2010 geïntroduceerd en inmiddels heeft de praktijk ons geleerd dat het goed werkt voor veehouders die probleemkoeien willen aanpakken: ze zien meteen op de kaart welke stieren het best aan dit doel beantwoorden.

Hoeveel rietjes zijn nodig om een koe drachtig te krijgen?

Gemiddeld zijn er 2 tot 2,5 rietjes nodig voor een bevruchting. De laatste decennia is vruchtbaarheid meer onder druk komen staan, mede door de productieverhoging bij de koeien. Als een koe niet drachtig wordt kan dat twee oorzaken hebben: het is genetisch bepaald of het is een kwestie van management. In het laatste geval leidt meer aandacht en begeleiding, denk hierbij aan Vruchtbaarheid op Maat, tot betere resultaten.

Welke trend vertoont de vruchtbaarheid recentelijk?

Foktechnisch is er veel meer aandacht voor vruchtbaarheid en gezondheid. Het fokbeleid volgt namelijk de wensen van de leden van onze coöperatie. Zij geven om de vijf jaar tijdens de fokdoeldiscussie aan welke koers we gaan varen in het fokprogramma. We mogen gerust zeggen dat de tussenkalftijd inmiddels al een stuk verbeterd is en dat het huidige aanbod van stieren een hoger genetisch niveau laat zien voor dochtervruchtbaarheid.

Hoe vervelend zijn vruchtbaarheidsproblemen?

Vruchtbaarheid is een van de voornaamste redenen van afvoer. Maar het wisselt heel erg per bedrijf en per veehouder. Sommige veehouders geven na zes keer insemineren de moed op, ander gaan (veel) langer door. Veehouder Jos Knoef is van de tweede categorie. Hij zegt: ‘Ik heb een hoge tolerantiegrens, want een kalf aan de melk brengen kost me ook 800 dagen.’ Het is en blijft een afweging. Als het om een goede koe gaat, is de neiging groter om wat langer met insemineren door te gaan.

Hoe krijgt een stier het stempel bullseye?

De voorwaarde is dat de non-return +4% of hoger is. De NR-cijfers zijn gebaseerd op minimaal 1.000 geregistreerde ki-inseminaties op 56 dagen. Op onze stierenkaart staan verschillende BullsEye-stieren. Met zo’n stier is de kans op dracht het grootst.

Wat zijn andere opties om vruchtbaarheidsproblemen aan te pakken?

Overweeg ook eens om embryo’s in te zetten. Maar liefst 50% van de dieren wordt alsnog drachtig na het plaatsen van laatstekansembryo’s. Een goede koe verdient die kans.

Lees meer over laatstekansembryo’s.