‘Al van kleins af aan wilde ik boeren en niks anders dan dat. Toen ik elf was, vond je me al in de melkput om koeien te dippen. Nog steeds haal ik meer voldoening uit een gezonde koe dan een trekker die blinkt. Ondanks die boerendroom heb ik in het middelbaar chemie gestudeerd om een breder diploma te hebben dan landbouw. Tijdens mijn stage als meststoffenanalist bij gewasbeschermingsbedrijf Bayer kon ik proeven van het buitenshuis werken. Maar ik zou nooit mijn zelfstandigheid en ondernemersvrijheid willen opgeven voor werk buitenshuis, ook al zou ik leuke collega’s hebben. Dit ondanks dat ik de sociale contacten waardeer en ik buitenshuis – bij wijze van spreken – tien keer meer zou verdienen.
Een dag op de boerderij is iedere keer anders. Dat maakt het boerenwerk zo uitdagend en boeiend. Toch is in de landbouw starten niet niks. Bij een bedrijfsovername gaat het vaak over miljoenen. Bovendien komen er heel wat uitdagingen bij kijken, van dierziektes zoals blauwtong tot de stikstofproblematiek. Het is hard werken, maar mijn diepe passie voor de boerenstiel maakt dat ik dat er allemaal graag bij neem.’
Mijn ondernemersvrijheid geef ik nooit op

‘Ik heb heel veel bewondering voor de manier waarop mijn vader ons bedrijf heeft opgebouwd en ik ben blij dat ik dit mag verderzetten. Sinds drie jaar ben ik zelfstandig helper thuis. Dat geeft mij de kans om langzaam in het bedrijf te rollen voordat ik het volledig overneem. Mijn taken zijn vooral het voeren, melken, insemineren en klauwbekappen. Ook in het papierwerk krijg ik van mijn ouders veel verantwoordelijkheid. Mijn vader en ik zijn twee handen op een buik en we kunnen goed samenwerken. Als er iets fout loopt of iets niet lukt, kan ik steeds op hem terugvallen. Zo heb ik al veel geleerd.’
Sociale contacten
Vooruit kunnen
‘We melken nu met 420 koeien redelijk lang in een 3 x 6-visgraatmelkstal. Later wil ik investeren in een efficiënter melksysteem. Maar dat moet vergunningstechnisch ook nog lukken. Meer automatisering op ons bedrijf, met melkrobots, zou mooi zijn. Zeker omdat we met externe arbeidskrachten werken.’ ‘Ik kijk positief naar de toekomst. De melkprijzen zijn goed en we hebben een toekomstbestendig bedrijf. Ik kan vooruit. Toch hoop ik stiekem dat ik ooit iemand tegen het lijf loop met dezelfde passie als ik. Het is niet makkelijk om als vrouw een melkveebedrijf in je eentje te runnen. En er is natuurlijk niets mooiers dan met z’n tweeën iets op te bouwen.’