Delta Therapy, voor een gezonde en langdurige productie

Categorie: Stierennieuws
Delta Joukje (v. Jupiler), grootmoeder van Therapy
Delta Joukje (v. Jupiler), grootmoeder van Therapy

De eerste stier uit het CRV Elite-programma fokt opvallend compleet. Bij Delta Therapy vallen de juiste genen van vader Lawrence en de al decennia goed presterende Mars Froukje koefamilie, op hun plek. We zoomen in op stiervader Therapy.

Veel eiwit produceren uit gras, dat is al decennialang een kwaliteit van de Froukjes van Tjerk van Essen uit Marssum. Deze kwaliteiten zien we terug in de afstamming van Therapy (Lawrence x Nobel x Jupiler x Missouri x Massey x Fibrax x Shottle x Champion x Novalis). De vroegste koe in dit rijtje, Novalisdochter Froukje 277 (AB 89) scoorde gemiddeld 137 lactatiewaarde.

Haar kleindochter, de met 88 punten ingeschreven Froukje 376 (v. Shottle) imponeerde qua productie eveneens met 137 lactatiewaarde. Froukje 376 is de grootmoeder van de fokstier Mars Laurent P. Haar achterkleindochter, Mars Froukje 672 (v. Missouri) bewees haar foktechnische kwaliteit met haar Topgearzoon Delta Frontline. Deze prille dochtergeteste stier (309 NVI en 109 totaal exterieur) is weliswaar niet beschikbaar, maar CRV heeft hem als jonge InSire Topstier wel benut als stiervader. Inmiddels benut CRV Frontline opnieuw als stiervader.

Mars Froukje 376 (AB 88, v. Shottle), uit de moederlijn van Delta Therapy
Mars Froukje 376 (AB 88, v. Shottle), uit de moederlijn van Delta Therapy

Persistent producerende grootmoeder

De grootmoeder van Therapy, Delta Joukje is de eerste telg uit deze Froukjelijn op een Delta-testbedrijf. Op het CRV-testbedrijf Van Berkum in Elahuizen produceerde de dochter van Delta Jupiler in 450 dagen 20.782 liter met 3,59% vet en 3,65% eiwit, een gemiddelde van 46 liter per dag. Symen van Berkum omschrijft haar: ‘Joukje is geen keuringskoe, maar is goed voor de veehouder en kan haar hoge productie prima aan. Zo geeft ze na vijftien maanden nog 42 liter per dag. Ze wordt steeds beter, zowel voor productie als exterieur.’

Delta Joukje (v. Jupiler), grootmoeder van Therapy
Delta Joukje (v. Jupiler), grootmoeder van Therapy

De moeder van Therapy is Delta Jofrid. Zij is een dochter van de stier Nobel, die het nu al netjes doet met dochterinformatie. Nobel heeft met Topgear x Mobile x Leko een vrij outcross afstamming. Leuk om te weten, twee zonen van moeder Jofrid staan inmiddels bij CRV op stal, waarvan Delta Therapy er één is.

Therapy fokt efficiënt en foutloos

Met een efficiënte productievererving staat Delta Therapy zijn mannetje. Hij lijkt hiermee op zijn vader, Delta Lawrence. Therapy combineert een flinke melkplas van +1415 liter melk met € 408 Inet, dankzij o.a. +0,15% eiwit. Zijn score van +14% voor CRV Efficiëntie is mede opgestuwd door 739 dagen levensduur. Dit betekent dat zijn dochters een jaar langer op de bedrijven blijven dan van een stier met een gemiddelde fokwaarde. Daarnaast scoort hij als stiervader van Elite embryo’s aantrekkelijke fokwaarden voor bijvoorbeeld kortere draagtijd (90) en lager geboortegewicht (93).

Mooi, breed kalf

De exterieurvererving van Delta Therapy toont een opmerkelijk compleet beeld. Sterke lichaamskenmerken en een prima uier-en beenvererving resulteren in een keurige score van 109 voor totaal exterieur. CRV Elite-deelnemer, Dinand Nieuwenhuis leverde het kalf en herinnert het zich nog goed: ‘Het was een mooi, breed kalf.’ Over de ervaring van Dinand Nieuwenhuis als CRV Elite-deelnemer leest u hier meer.

Therapy excelleert voor fitness

De gezondheidskenmerken van Therapy imponeren pas echt. Zijn 106 voor uiergezondheid, 109 voor klauwgezondheid en 106 voor vruchtbaarheid resulteren in +9% voor CRV Gezondheid. Zijn score van 112 voor celgetal verlaagt het celgetal van zijn dochters met 24.000 cellen per milliliter ten opzichte van een gemiddelde stier met fokwaarde 100. Zijn persistente productie (108) past in het beeld van gezonde koeien: Delta Therapy fokt zelfredzame dochters.