Allereerste Elite-stier is nu zelf stiervader

Categorie: Stierennieuws
Delta Therapy
Delta Therapy

Delta Therapy, de eerste stier geboren uit een CRV Elite embryo, is inmiddels als stiervader benut voor fokprogramma-embryo’s. Delta Therapy is geboren bij de maatschap Nieuwenhuis uit Borculo. Veehouder Dinand Nieuwenhuis deelt graag zijn ervaringen als deelnemer aan CRV Elite.

Hobby waar je nog wat aan verdient

Van Delta Satelliet stapte het bedrijf over naar CRV Elite. Dinand vertelt: ‘Het inzetten van embryo’s uit het fokprogramma is een mooie liefhebberij waar je ook nog wat aan verdient. Je krijgt de embryo’s en betaalt alleen de inzetkosten.’ Dinand Nieuwenhuis ervaart duidelijk de voordelen van deelname aan het Elite-programma.

Betere koeien aan overgehouden

‘Wij hebben aan de embryo-aankoop koeien overgehouden die tot de betere in onze veestapel behoren. Deze dieren geven zelf op hun beurt ook weer goede nakomelingen’, vertelt Dinand. Als voorbeeld haalt hij 119 Renate (v. Galore, AB 86) aan. Ze produceert in 1.005 dagen gemiddeld 114 lactatiewaarde. Deze inmiddels 4e kalfs koe kwam als Satelliet-embryo op het bedrijf. Haar dochter Renate 2 (v. Ranger, AB 85) produceert zeer verdienstelijk met 115 lactatiewaarde als resultaat. Dinand roemt de goede klauwen van deze dieren, die via de excellente Delta Ralon terugvoeren op Etazon Renate.

Delta Ralon (Ex 91), grootmoeder van de stalfavoriet uit de familie van Etazon Renate
Delta Ralon (Ex 91), grootmoeder van de stalfavoriet uit de familie van Etazon Renate

Gezonde, vruchtbare ontvangsters

De GD monitort de gezondheidsstatus van de veestapel. Een gezonde veestapel is namelijk een voorwaarde voor deelname aan het CRV Elite-programma. Dinand is ook zelf scherp op ziekteverwekkers en vertelt: ‘Vanwege een Salmonellabesmetting hebben we tijdelijk geen embryo’s ingezet. Je wilt goede resultaten behalen en gezonde kalveren opfokken. Gelukkig zijn we nu helemaal ziektevrij. We zetten nu dan ook weer volop embryo’s in.’

Dinand kiest goede ontvangsters. ‘Met de vruchtbaarheid zat het op dit bedrijf altijd wel goed’, vertelt Dinand en licht toe: ‘Als ontvangsters kiezen we jonge, vruchtbare koeien die we anders zouden insemineren met een Belgische Blauwe stier. Dat is soms nog lastig kiezen. De uitslag van CRV Fokkerij helpt ons bij het kiezen van ontvangsters. Bij twijfel of een ontvangster wel goed in de cyclus zit, scant een vruchtbaarheidsbegeleider de eierstokken tijdens een maandelijks bezoek. Als dat goed is en ze is schoon, geef ik haar op als ontvangster. De echte keuring is dan nog de dag voor het inbrengen van het embryo.’

Vaars- en stierkalf terug naar CRV

Een vaars- en een stierkalf van Dinand Nieuwenhuis gingen in 2021 terug naar CRV. Het vaarskalf van de stier Nominator ging naar de opfok in Wirdum. Ze is als donor geselecteerd door een combinatie van een uitstekende merkeruitslag en een zeer goed presterende moederlijn. Haar moeder Diya 3, een vaars van Saxobeat, kalfde enkele maanden geleden af en zet haar beste beentje voor. Ze komt uit een vijfdekalfs Bravodochter met een gemiddelde lactatiewaarde van 110. Deze grootmoeder kwam op haar beurt als Satelliet-embryo op het bedrijf van Nieuwenhuis en stamt af van de Sientje familie van de familie Jalvingh uit Ruinerwold.

De teruggeleverde stier, Delta Therapy is stiervader in het CRV fokprogramma. CRV Elite-deelnemers hebben dan ook sinds januari embryo’s ontvangen toen de stier zelf nog geen jaar oud was. Het op jonge leeftijd benutten van stieren en donoren in combinatie met de strenge selectie binnen CRV Elite, maakt het genetisch niveau nog hoger.

Meer embryo’s van de beste donoren, meer drachten en meer gezonde kalveren; de aanpak van CRV Elite maakt dat u als deelnemer nog betere dieren op stal krijgt. Deze superieure genetica ervaart CRV in het fokprogramma en u in uw stal.

Lees hier meer over de vererving en koefamilie van Delta Therapy