CRV-stieren leggen basis voor duurzame veestapel

Categorie: Persbericht
Otty van de Wambashoeve, (v. Jacuzzi) eig.: Wambashoeve, Geraardsbergen (België)
Otty van de Wambashoeve, (v. Jacuzzi) eig.: Wambashoeve, Geraardsbergen (België)

Veel veehouders zijn op zoek naar antwoorden op vragen over de toekomst. Zeker is dat koeien die probleemloos hoge levensproducties realiseren de basis blijven onder een duurzame en rendabele melkveehouderij. CRV ondersteunt veehouders in het opbouwen van een duurzaam producerende veestapel. Dat bewijst de indexdraai van augustus 2022 opnieuw. Met allround hoge fokwaarden voor efficiëntie, gezondheid en levensduur behouden of veroveren stieren uit het CRV-fokprogramma kopposities in de rangschikking van zwart- en roodbonte genoomstieren en roodbonte dochtergeteste stieren.

Dochters bevestigen genoomfokwaarden

Zo bevestigen de eerste dochters van Midwolder Martin zijn hoge genoomfokwaarden voor melkproductie en levensduur. Daarbij won hij nog twee punten op beenwerk (109) en een punt op klauwgezondheid (108). Martin is een complete stier met hoge exterieurfokwaarden en positieve scores op alle gezondheidskenmerken.

Martin is een perfecte partner voor de vele dochters van Double W Ranger die veehouders naar volle tevredenheid melken. Met bijna 30.000 dochters in zijn fokwaarde wist Ranger nog een plusje te boeken op NVI en Inet, met name vanwege nog hogere gehaltes. Op levensduur boekte hij een mooie winst van ruim 40 dagen. Ook Delta Jupiler steeg nog wat op NVI en met een fokwaarde van bijna 800 dagen levensduur zullen veehouders meer dan jaar extra plezier hebben van zijn bijna 12.000 dochters.

De 500 extra dochters in de fokwaarde van Topgearzoon Delta Jacobus bezorgden hun vader eveneens winst op NVI en levensduur. Jacobus fokt laatrijpe koeien met een gemiddelde hoogtemaat en extra breedte in de voorhand. Hij heeft de veelgevraagde aAa-code 516. De hoornloze pinkenstier Delta Jukebox P wordt op basis van de prestaties van zijn dochters opnieuw opgenomen in het aanbod. Hij vererft dikke melk (+0,59% vet en +0,27% eiwit) en sterk exterieur (111 totaal exterieur).

Midwolder Martin
Midwolder Martin

Flagstone vererft melk en gehaltes.

De allerhoogste zwartbontstier is nu Delta Encourage. Hij debuteert met torenhoge genooomfokwaarden voor productie en levensduur en overtroeft daarmee voormalig koploper Delta Warren P die zich handhaaft op de tweede plaats. Encourage is een zoon van Fragrant, een stier uit het Amerikaanse fokprogramma van CRV die ook in Nederland en Vlaanderen beschikbaar is.

Van Encourage en Warren P komt nog geen sperma beschikbaar. Wel volop beschikbaar is Delta Flagstone, een zoon van Topstone, in Duitsland lijstaanvoerder bij de dochtergeteste stieren. Hij handhaaft zich, net als zijn volle broer Delta Dolmen, in de top van de rangschikking met een unieke combinatie van veel melk en hoge gehaltes, zeer hoge levensduur en allround exterieur.

Delta Flagstone
Delta Flagstone

Allround uit TPI-programma

De meest interessante stieren uit het Amerikaanse TPI-fokprogramma van CRV waren al beschikbaar via de webshop maar zijn nu ook opgenomen in de catalogus. Een interessante nieuwe allround stier is Ladys-Manor Tides-Out. Hij scoort 2983 TPI en 828 NM$ met een combinatie van een mooie melkplas met positieve gehaltes, goede gezondheidskenmerken en 2,19 PTAT.

Hoornloos aanbod versterkt

Ook bij roodbont meldt zich een nieuwe koploper. Delta Borax is een prima productievererver met rondom goede gezondheidskenmerken, 741 dagen levensduur en 110 totaal exterieur. Borax is ook de hoogste stier op de Duitse RZG-fokwaarde. De zoon van Poppe Freestyle is nog te jong om sperma te produceren.

Met Delta Emoji P heeft CRV een vierde zoon van superstiermoeder Caudumer Lol 422 PP opgenomen in het aanbod. De heterozygoot hoornloze Emoji staat symbool voor dikke melk, vruchtbaarheid, functioneel exterieur en levensduur. Een nieuwe interessante homozygoot hoornloze stier is Delta Positron PP. Hij vererft onder andere 1246 kg melk en +0,28% vet en +0,27% eiwit en heeft A2A2 voor bètacaseïne.

Delta Positron PP
Delta Positron PP

Firestone met 826 dagen levensduur

Ook opgenomen in het aanbod wordt Delta Firestone. Zijn moeder is een halfzus van Emoji. Firestone vererft 500 euro Inet dankzij ruim 1300 kg melk met +0,39% vet en +0,23% eiwit en combineert dit met 108 totaal exterieur. En over levensduur gesproken: met een fokwaarde van +826 dagen is hij direct één van de hoogste beschikbare stieren.

Jacuzzi weer boven 500 euro Inet

Van de roodbonte vaandeldrager Delta Jacuzzi kwamen afgelopen maanden 500 verse vaarzen aan de melk, wat het totaal aantal dochters in zijn fokwaarde nu op bijna 2000 brengt. Zij bezorgen hun vader een opmerkelijk winst op zowel melk als vet- en eiwitpercentage. Hierdoor stijgt zijn Inet met 48 euro en komt daarmee weer ruim boven de 500 euro uit. Ook op exterieur boekte Jacuzzi nog een puntje winst.

Zandenburg Jacuzzi Fabiola v: Jacuzzi eig.: Sommers Melkveehouderij VOF, Elsendorp
Zandenburg Jacuzzi Fabiola (v. Jacuzzi). Eig.: Sommers Melkveehouderij VOF, Elsendorp

Rudo nieuw bij mrij

Bij mrij krijgt Rudo een verdienstelijk eerste fokwaarde op basis van dochterinformatie. Hij zal worden opgenomen in het aanbod van CRV. De populaire pinkenstier Wim pluste 26 euro Inet voor productie en boekte ook nog een punt winst op totaal exterieur.

De Vinkenhof Danielle 195 , Rudo dochter. Eigenaar.: V.o.f. de Vinkenhof, Groot Ammers.
De Vinkenhof Danielle 195 , Rudo dochter. Eigenaar.: V.o.f. de Vinkenhof, Groot Ammers.

Studio CRV: lang leeft de koe

Op donderdag 29 september organiseert CRV voor de tweede keer Studio CRV. Het thema is deze keer: ‘Lang leeft de koe.’ In het webinar vertellen specialisten hoe fokkerij kan bijdragen aan een hogere levensduur. Er zijn twee uitzendingen: ’s middags van 12.30 tot 13.15 uur en ’s avond van 20.30 tot 21.15 uur. Klik op deze link voor de middaguitzending en op deze link voor de avonduitzending. U kunt vooraf vragen insturen en aanmelden is niet nodig. Klik hier voor meer informatie over Studio CRV.