CRV-stieren bevestigen betrouwbaarheid en waarde van innovatie

Categorie: Persbericht
Oosterbrook Endless Eliso (v. Endless RF). Eig.: Melkveebedrijf Heijink v.o.f., Laren Gld
Oosterbrook Endless Eliso (v. Endless RF). Eig.: Melkveebedrijf Heijink v.o.f., Laren Gld

In 2024 viert CRV het 150-jarig bestaan van de coöperatieve rundveeverbetering. Betrouwbare cijfers en innovatie hebben Nederlandse en Vlaamse melkveehouders in deze anderhalve eeuw veel vooruitgang in de fokkerij gebracht.

Met de eerste indexdraai van het jubileumjaar bevestigen CRV-stieren met de prestaties van hun dochters opnieuw hun genoomfokwaarden en daarmee de waarde van het betrouwbare CRV-fokprogramma. Vroegtijdig inzetten op nieuwe ontwikkelingen vertaalt zich deze draai onder andere in een stroom aan interessante nieuwe hoornloze stieren en stieren voor de FeedExcel-fokkerijstrategie.

Kwaliteiten Endless vroeg omarmd

De kwaliteiten van Delta Endless RF (Jacuzzi x Finder) werden door Nederlandse en Vlaamse melkveehouders al vroeg omarmd. Zijn eerste dochterfokwaarde is dan ook al gebaseerd op de prestaties van bijna 500 dochters. Deze bevestigen de kwaliteiten van hun vader als dikkemelkstier met +0,83% vet en +0,18% eiwit en benenspecialist met 110 beenwerk. Endless steeg ten opzichte van zijn genoomfokwaarde nog 200 kg in melk.

Ook Delta Amuse (Frontline x Inductor) kreeg een eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties. Hij bewijst zich als vererver van veel melk (+2259 kg) en kilogrammen vet en eiwit (+131 kg). Zijn dochters beschikken over beste uiers en benen en een mooie balans in hun krachtig gebouwde frames. Amuse heeft de weinig voorkomende aAa-code 513.

Delta Amuse
Delta Amuse

Delta Tornado (Skywalker x Esperanto) en Bush-Bros Fragrant (Altacabot x Frazzled) kregen eveneens eerste dochterfokwaarden en deze zijn een bevestiging van hun genoomfokwaarden. Tornado vererft veel melk (+1.675 kg), een hoge levensduur (597 dagen) en gezonde klauwen (106). Dochters van Fragrant hebben hoge gehaltes en beste uiers en zijn super gezond met +8% CRV Gezondheid met onder andere 106 klauwgezondheid en 104 voor dochtervruchtbaarheid.

Willem’s-Hoeve Woody (Ranger x Jetset) steeg nog verder door in productie en scoort met bijna 2000 dochters in zijn fokwaarde nu meer dan 2200 kg melk en 557 Inet waarmee hij de concurrentie met de hoogste jonge stieren moeiteloos aan kan. Woody is met 111 voor voerefficiëntie een stier die zeer goed past in CRV’s FeedExcel-fokkerijstrategie voor het fokken van een veestapel die uit dezelfde hoeveelheid voer meer melk produceert. Ook Delta Eloy RF (Jacuzzi x Finder) wist met het aan de melk komen van meer dochters zijn fokwaarden nog verder te verbeteren.

Hedra Riedel 1539 (v. Tornado). Eig.: A.J.E. Vernooij, Schalkwijk
Hedra Riedel 1539 (v. Tornado). Eig.: A.J.E. Vernooij, Schalkwijk

Wonderful P nieuwe exterieurtopper

De koploper in de ranglijst van zwartbonte stieren met genoomfokwaarden is Delta Boyan, een kleinzoon van Endless RF met FeedExcel-stier Warren P RF als vader. Hij debuteert met fantastische fokwaarden voor onder andere productie (+1627 kg melk met +0,36% vet en +0,18% eiwit), uiergezondheid (111), klauwgezondheid (111) en voerefficiëntie (111) maar komt nog niet beschikbaar.

Allrounder Delta Statement RF (Warren P RF x Mauro) komt nu beschikbaar via het Create-programma. Nieuw op de stierenkaart zijn onder andere dikke melkstier, gezondheidsspecialist en benenverbeteraar Delta Keen (Liberate x Martin) en de homozygoot hoornloze Delta Principal PP (Fairplay P x Nippon P). Hij is met een fokwaarde van 113 uitblinker op het kenmerk klauwgezondheid.

De nieuwe exterieurtopper op de kaart is Delta Wonderful P RF (Taskforce P x Woody, uit de Larcrest Juror Chanelfamilie). Hij scoort 110 uier, 112 beenwerk en 113 totaal exterieur en vererft daarnaast hoge gehalten, hoornloosheid en de roodfactor.

Lizette 5343 (Moeder van Keen). Eig. Midwolder Melkvee, Midwolda
Lizette 5343 (Moeder van Keen). Eig. Midwolder Melkvee, Midwolda

Altitude en Rody verstevigen topposities

Bij de roodbonte holsteinstieren kreeg Poppe Freestyle (Gywer RF x Born P) -een van de meest verkochte stieren van CRV in het buitenland- zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties. Freestyle vererft bijna 2000 kg melk, 119 kg vet en eiwit en allround goede gezondheidskenmerken. Met een afwijkende bloedvoering is hij bovendien breed inzetbaar in de roodbontfokkerij. Overigens handhaaft Freestylezoon Delta Borax zich in de top van het NVI-klassement bij de stieren met genoomfokwaarden. Hij is bij uitstek een stier die past in de FeedExcel-fokkerijstrategie.


Links: Red Rocks Massia 283 RF, rechts: Red Rocks Massia 282 Red (v: Freestyle). Eig.: Melkveebedrijf Wesselink, Wezup
Links: Red Rocks Massia 283 RF, rechts: Red Rocks Massia 282 Red (v: Freestyle). Eig.: Melkveebedrijf Wesselink, Wezup

De tweede nieuwe fokstier, Delta Jabido (Malcolm RF x Wisent RF) is van een heel ander kaliber. Hij vererft een solide plas melk met plussen voor de gehalten en heeft de aAa-code 516 wat zich weerspiegelt in sterk gebouwde koeien met veel breedte in de voorhand en een spiertje extra.

In het kielzog van de nieuwkomers handhaaft Drouner Altitude (Jacuzzi x Charley) zich uitstekend. Hij wist zijn mooi opgebouwde productiefokwaarde nog flink te verbeteren en scoort nu +867 kg melk met +0,26% vet en +0,10% eiwit en vererft daarnaast onder andere 111 uier en 110 totaal exterieur. Ook Aalshorst Rody (Riverboy RF x Fanatic) vijzelde zijn fokwaarden deze draai nog iets op. Hij staat met een prachtig allround profiel nog altijd op de vierde positie in de NVI-lijst van dochtergeteste stieren. Rody is met 109 voerefficiëntie bovendien bij uitstek een stier voor de FeedExcel fokkerijstrategie.

Double W Ricky 119 (v. Jabido). Eig.: VOF Booij-Ottens, Benneveld
Double W Ricky 119 (v. Jabido). Eig.: VOF Booij-Ottens, Benneveld

Hoornloze nieuwe genoomstieren

Ook het NVI-klassement van roodbonte genoomstieren heeft een zeer interessante nieuwe koploper uit het fokprogramma van CRV. Delta Cream P (Goldline x Nominator) vererft onder andere torenhoge gehaltes (+0,86% vet en +0,32% eiwit), 112 uiergezondheid en 112 klauwgezondheid. Hij komt nog niet beschikbaar.

Nieuw beschikbaar komt onder andere de homozygoot hoornloze Delta Holger PP (Candyman P RF x Jaffa P). Hij is een echte dikkemelkstier met +0,39% vet en +0,24% eiwit en ruim 800 kg melk, scoort allround goed op gezondheids- en managementkenmerken en toont een foutloze onderbalk. Zijn aAa-code is 345.

Een andere hoornloze nieuwkomer op de kaart is Broekhuizen Peter P (Panorama PP x Eloy RF). Hij vererft ruim 1100 kg melk met een plusje voor eiwit, 108 uier, 110 beenwerk en 112 exterieur. Zijn dochters zullen uitgroeien tot ruime, sterk gebouwde koeien met goede gezondheidskenmerken.

Broekhuizen Peter P
Broekhuizen Peter P

Bertus en Dik Trom nieuw bij mrij

Nieuwe mrij-stier op de kaar is gehaltestier Bertus (Dirk x Adriaan) Hij vererft +0.45% vet en +0.26% eiwit, goede gezondheidskenmerken en extra bespiering. Ook de fraai donkerrode Dik Trom (Thor x Baltimore) komt nu op de kaart. Hij vererft onder andere +0,16% eiwit, 108 uier en 103 beenwerk.

Nieuwe fleckviehstieren uit Oostenrijk

Door de samenwerking met Xsires heeft CRV nu onder andere de fleckvieh topstier GS Der Beste (Dax x Reumut) uit Oostenrijk in het aanbod. Hij heeft nu bijna 3000 dochters in zijn fokwaarde en blijft onbetwist uierkampioen met een fokwaarde van 131. Der Beste-dochters zijn als vaars erg jeugdig maar groeien in latere lactaties uit tot zware koeien. Deze progressie tonen ze ook in productie.

Sunny AT884577668 (v. Der Beste) 50% FLV  - 50% HF
Sunny AT884577668 (v. Der Beste) 50% FLV - 50% HF

Makay (Malawi x Varta) kreeg voor het eerst een fokwaarde op basis van dochterinformatie. Hij houdt zijn productiefokwaarden prima op peil en verbetert zijn exterieurfokwaarden. Makaydochters zijn goed ontwikkeld en hebben prima beenwerk en beste uiers (121). Hij scoort bovengemiddelde fitnesskenmerken en blinkt uit op uiergezondheid.

Een nieuwe genoomstier op de kaart is de homozygoot hoornloze GS Wlan PP (Waalkes x Herzpochen). Hij vererft veel melk met hoge gehalten, een gemiddelde hoogtemaat met een mooie bespiering en goede uiers en benen. Wlan heeft de aAa-code 561.

Wlan PP
Wlan PP

Fokwaarden gedaald door basisaanpassing

De fokwaarden van alle stieren zijn deze draai gedaald door de jaarlijkse aanpassing van de basis. De basisaanpassing is voor alle stieren gelijk en heeft dan ook geen effect op de rangorde. De plussen en minnen in de publicaties zijn gebaseerd op een vergelijking met een schaduwdraai waarin de basisaanpassing is doorgevoerd in de cijfers van december. Deze plussen en minnen geven dus de werkelijke veranderingen van fokwaarden weer.