Melkveehouder Hans Nijkamp over CRV jerseykoeien

CRV jersey en brown swiss maken Hans Nijkamps holsteinkoe compleet

‘Holsteins zijn superkoeien als het gaat om melkproductie en uiers. Maar een beetje bloed van andere rassen maakt de koeien nog completer’, stelt melkveehouder Hans Nijkamp. In maatschap met zijn vrouw Herma en met hulp van zijn 18-jarige zoon Jasper melkt hij in Oxe (bij Deventer) een 160-tal koeien op 86 hectare grond.

Hans Nijkamp uit Oxe (bij Deventer)
Melkveehouder Hans Nijkamp uit Oxe (bij Deventer)

Sinds een jaar of zes gebruikt de veehouder stieren van drie verschillende rassen. De zuivere holsteinveestapel werd eerst gekruist met brown swiss. Deze kruislingen kregen opnieuw een holsteinstier als partner en daarna volgde een stier van het jerseyras. Uit deze kruising lopen nu de eerste kalveren en de veehouder wil deze straks weer paren met holsteins.

Zelfredzame koeien
‘We streven niet naar de allerhoogste melkproductie en waren op zoek naar wat meer zelfredzame koeien’, verklaart hij zijn interesse voor kruisen. ‘Bovendien verwacht ik dat overheidsbeleid ons meer en meer zal sturen in de richting van een grondgebonden bedrijfsvoering. We hebben daarom een veestapel nodig die efficiënt melk uit ruwvoer kan maken. Ik denk dat een combinatie van eigenschappen van holstein, brown swiss en jersey ons daarbij gaat helpen.’

‘Een beetje bloed van andere rassen maakt de koeien nog completer’

Betere uiergezondheid en vruchtbaarheid
De oudste kruislingkoeien zijn nu vierdekalfs en voldoen aan het beeld dat Nijkamp voor ogen had. ‘Met brown swiss in de afstamming zijn de benen altijd best en de uiers van de kruislingen zijn niet minder dan die van de holsteins’, vertelt hij. ‘Daarbij zijn vruchtbaarheid en uiergezondheid verbeterd en de productie is op niveau gebleven. De kruislingen starten rustig op, maar zijn wel heel persistent,’ ervaart de veehouder. Met een rollend jaargemiddelde van ongeveer 9400 kg melk met 4,40% vet en 3,70% eiwit is hij tevreden.

Jersey

Advies achter de koe
Voor het maken van paringen maakt Nijkamp gebruik van Fokkerijadvies achter de koe van een foktechnisch accountmanager van CRV. Binnen ieder ras selecteert de veehouder stieren met een positieve gehaltevererving, bovengemiddelde fokwaarden voor uiers en benen en een goede index voor uiergezondheid. Tussen de koeien lopen veel dochters van de brownswiss-stieren Cadence en Ali Jackson en van de holsteinstieren Paragon en Startrek.

Op dit moment worden de holsteinstieren Lendor en Lunar en brownswiss-stieren Olympic en Merica veelal ingezet. ‘Met een combinatie van drie rassen fokken we een koe die past op ons bedrijf’, stelt Nijkamp vast. ‘En het heterosiseffect van kruisen krijgen we daar gratis bij.’