Mortellaro is een van de belangrijkste oorzaken van kreupelheid bij melkkoeien en indien eenmaal aanwezig op het bedrijf, is het lastig om er vanaf te komen. Om beter inzicht te krijgen in het voorkomen van dieren die een enkele besmetting doormaken en dieren die permanent geïnfecteerd zijn, wordt er vanaf dit najaar in DigiKlauw gescoord via de M-score.
Webinar “Het begint met gezonde klauwen”
Categorie: Gezondheid
Een goede klauwgezondheid draagt bij aan dierenwelzijn, arbeidsgemak en -plezier op het melkveebedrijf. De klauwgezondheid verbeteren levert ook geld op! De schade door klauwgezondheidsproblemen op bedrijven met gemiddeld 100 koeien bedraagt al snel €9.000 euro per jaar door verlies aan omzet en extra kosten.
CRV en GD organiseren samen een webinar over klauwgezondheid
Dit webinar voor klauwverzorgers, veehouders en dierenartsen is op 25 oktober 2021 van 20.30-21.15 uur. Deelname is kosteloos.
> Bekijk hier het Webinar “Het begint met gezonde klauwen”
Sprekers tijdens het webinar
- Ype van der Woude, voorzitter van de vereniging van Rundveepedicures
Ype gaat in op op de veranderingen in het scoren van de verschillende stadia van Mortellaro en het scoren van drie nieuwe klauwaandoeningen.
- Pieter van Goor, productontwikkelaar bij CRV
De gemiddelde koe in Nederland leeft 5 jaar en 10 maanden. Reden nummer twee van gedwongen afvoer in Nederland zijn beenproblemen. Wist u dat 80% van de beenproblemen wordt veroorzaakt door problemen met de klauwen? De cijfers uit DigiKlauw laten zien dat het belang van fokkerij bij het voorkomen van klauwgezondheidsproblemen vaak wordt onderschat. Pieter neemt u mee in de verschillen tussen stieren, in het bijzonder bij Mortellaro.
- Ryan van Egmond, dierenarts en specialist Rundergezondheid bij GD
Een uitgebalanceerde voeding is nodig voor een goede melkproductie. Wat u niet direct zou verwachten, is dat het rantsoen ook invloed heeft op de klauwgezondheid van de veestapel. En dat is belangrijk, want goede benen en klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van koeien. Ryan vertelt u hoe u via voeding de klauwgezondheid op het melkveebedrijf kunt verbeteren. Het vormen van een goede kwaliteit huid en klauwhoorn dat tegen een stootje kan, begint namelijk bij goede voeding.