Veelzijdige Cosmopolitanlijn levert probleemloze productieverervers

Kolhorner Yedi Cosmo (Ex-90), grootmoeder van Delta Romero en Delta Starliner
Kolhorner Yedi Cosmo (Ex-90), grootmoeder van Delta Romero en Delta Starliner

Drie generaties koeien van fokker Piet Grin uit Biddinghuizen tonen wat de fokwaarde van de stieren uit de Larcrest Cosmopolitanfamilie voorspelt: gezonde koeien met een hoge levensproductie en zeer goed tot excellent exterieur. De jongste generatie verhuisde als kalf naar de Delta Nucleus en is de moeder van de stieren Delta Romero en Delta Starliner. Er is veel om vertrouwen uit te putten.

Zesdekalfs en nog puntgaaf

Fokker Piet Grin is zeer gecharmeerd van de prestaties van de oudste dieren in de uitdijende Cosmofamilie. De goede gezondheid is volgens Piet een familie-eigenschap. De oudste, Goldchipdochter ALH Candy (AB 86), produceerde in 1907 dagen al 80.511 kg met 4,21% vet en 3,37% eiwit. Ondanks de gemiddelde productie van 42 liter per dag ziet ze er volgens haar eigenaar nog puntgaaf uit: ‘Ze heeft nog geen slijtage’. Haar dochter, Kolhorner Yedi Cosmo werd onlangs als vierdekalfs ingeschreven met 90 punten. Binnenkort neemt ze deel aan de provinciale keuring in Dronten, in 2019 behaalde ze hier als vaars al de kampioenstitel. Piet omschrijft haar als de ideale koe: ‘binnen onze veestapel een niet te grote, super solide, probleemloze koe die sterk stapt en over een gezonde uier beschikt.’ Ze scoort gemiddeld 123 lactatiewaarde.’ CRV kocht haar dochter van Progenesis Mustang.

Persistente, probleemloze veelgeefster

Dochter Kolhorner Mustang Cosmo (AB 85) loopt inmiddels op CRV-testbedrijf Nooijen in Coevorden. Koen Nooijen vertelt: ‘Ze is een ontzettend productieve koe die haar hoge productie gemakkelijk aan kan met behoud van goede gehalten. Ze behoudt haar conditie en gaf als vaars bijna driehonderd dagen boven de 41 liter. De op 2 jaar en 10 maanden afgekalfde Mustangdochter produceerde in haar 14 maanden durende eerste lijst gemiddeld 38 liter met 4,49% vet en 3,64% eiwit. Haar tweede lijst gaat richting 14.500 liter in 305 dagen. Koen vertelt: ‘Ze is een mooie, lange koe met een best uier. Het celgetal is altijd laag.’

Kolhorner Mustang Cosmo (AB 85), moeder van Delta Romero en Delta Starliner
Kolhorner Mustang Cosmo (AB 85), moeder van Delta Romero en Delta Starliner

Romero geeft gemakkelijk te managen dochters met frisse bloedvoering

Van Kolhorner Mustang Cosmo zijn uiteindelijk twee zonen ingezet. De eerste, Delta Romero (Best Benz x Mustang x Yedi x Goldchip), vererft in zijn cijfers wat de moederlijn toont. De score van +13% voor CRV Efficiëntie dankt Romero aan een hoge productie (€ 436 Inet) in combinatie met goede scores voor levensduur (846 dagen) en voerëfficientie (104). De hoge score voor persistentie (109) verklaart mede de goede scores voor gezondheid. Opvallend zijn de hoge score voor vruchtbaarheid (108), celgetal (109) en ook met de klauwgezondheid (105) scoort Romero op niveau. Zijn kalveren worden gemakkelijk geboren (105) en de fokwaarde voor afkalfgemak is met 112 opvallend hoog. Dat alles tezamen zorgt voor een torenhoge score voor CRV Gezondheid: +10%.

Starliner levert een probleemloos grazingprofiel

De sterke vererving van de gezondheidseigenschappen van de Cosmolijn drukt een stempel op nóg een stier; Delta Starliner (v. Wirdum). Als we afgaan op de cijfers van deze reeds ingezette zoon van Mustang Cosmo, verwachten we productieve, niet te grote, sterke koeien die gemakkelijk te managen zijn en lang blijven lopen, ook op bedrijven met veel weidegang.

De twee stieren uit de Cosmofamilie vallen internationaal in de smaak doordat ze gemakkelijk in het koppel produceren. Bovendien vererven ze A2A2 voor bèta-caseïne. Samengevat: met de stieren uit de Cosmokoeien efficiënt en gezond op weg naar hoge levensproducties.