Veel drachten en beste koeien uit Satelliet en Elite bij Van Beek en Loon

Bij Van Beek en Loon resulteert 60% van de embryo’s in een dracht
Bij Van Beek en Loon resulteert 60% van de embryo’s in een dracht

De kwaliteit van de veestapel verbeteren en tegelijk flink groeien op een veterinair veilige manier. Dat waren in 2012 voor de VOF Van Beek en Loon in Terheijden de redenen om fokprogramma-embryo’s te implanteren. Het Elitebedrijf behaalt goede drachtresultaten en ziet dat de betere dieren opvallend vaak afstammen van een donor uit het CRV-fokprogramma.

Het familiebedrijf, VOF Van Beek en Loon, bestaat uit vader Pieter (61), moeder Adje (62) en hun zonen Adrion (34) en Petrie (31). De derde zoon, Jordy (28), werkt als zzp’er een kwart van zijn tijd op de thuisboerderij. Het bedrijf heeft één werknemer in dienst, Susan, inmiddels de vriendin van Adrion. Als oudste zoon was hij het meest betrokken bij de opbouw van het bedrijf op de nieuwe locatie in 2009. Hij is de koeienliefhebber van het bedrijf. Samen verzorgen ze de 280 melkkoeien en 190 stuks jongvee. Ook doen ze veel van het landwerk op de 135 ha, waarvan 96 ha in eigendom is. Sinds 2012 is het bedrijf uitgebreid van 89 naar de huidige 280 melkkoeien. De familie kocht in 2012 en 2014 veel dieren aan en koopt geregeld Satelliet- en tegenwoordig Elite-embryo’s.

Goede drachtresultaten

Wegens een bvd-besmetting zijn enkele jaren geleden minder en zelfs ruim een half jaar lang geen embryo’s ingezet. De veterinaire problemen zijn nu onder controle en het afgelopen jaar scoorde het bedrijf met 42 ingezette embryo’s 60% dracht. Adrion noemt een aantal redenen die leiden tot een goed drachtresultaat op het bedrijf.

  • Ontvangsters hebben minimaal twee goede tochten op een rij laten zien.
  • Het jongveerantsoen is doorgerekend, waarbij ook de mineralenvoorziening in orde is.
  • Pinken met een negatieve fokwaarde voor vruchtbaarheid worden geen ontvangster.
  • De dertien jaar oude stal voor het jongvee dat als ontvangster wordt ingezet, is licht, luchtig en ruim.
  • Iedere week bezoekt een CRV-specialist het bedrijf voor vruchtbaarheidsbegeleiding.
  • Bij verse embryo’s controleert een vruchtbaarheidsspecialist de donor op de dag voordat het embryo wordt ingezet.

Vruchtbaarheidsbegeleiding helpt

De CRV-vruchtbaarheidsspecialist houdt de vruchtbaarheid nauwlettend in de gaten. De specialist checkt alle dieren die 30 dagen of langer niet tochtig zijn geweest. Hij of zij checkt ook afgekalfde dieren die langer dan 70 dagen geleden hebben gekalfd en geen tocht hebben laten zien. Adrion vertelt: ‘Wij zijn heel tevreden over de vruchtbaarheidsbegeleiding. Doordat we dieren die niet goed in de cyclus zitten op tijd behandelen, is de tussenkalftijd al vier jaar onder de 400 dagen. En dat zonder stappenteller.’

Gezonde Delta-nakomelingen

‘Met name voor gezondheidskenmerken hebben we een hoog niveau op stal’, vertelt Adrion van Beek. ‘CRV selecteerde al vroeg op deze kenmerken en dat merken we.’ In het recente overzicht Fokkerijprestaties in CRV Dier wordt duidelijk dat het celgetal op het bedrijf in de laatste mpr op 59.500 cellen per ml ligt. Dat is flink lager dan het landelijk gemiddelde van 195.000 cellen per ml. Ook met de klauwgezondheid zit het goed. Door de bevindingen tijdens het verzorgen van de klauwen vast te leggen in DigiKlauw wordt duidelijk dat de klauwgezondheidsscore tussen de 70 en 80 ligt en dat is een goede score. Het bedrijf laat alle kalveren testen voor genetische aanleg. Adrion vertelt: ‘De goede aanleg voor gezondheidskenmerken bij met name de Delta-nakomelingen zie ik terug in de praktijk.’

Delta-koefamilies vaker in de top

‘Dieren uit embryo’s uit het CRV-fokprogramma staan vaker in de top, ook voor bijvoorbeeld uiergezondheid’, vertelt Adrion. Door de eerder genoemde veterinaire problemen zijn er maar een paar vaarzen en tweedekalfsdieren die uit een embryo zijn geboren. Er zijn vier derdekalfs Delta-nakomelingen uit een embryo afkomstig. Die scoren gemiddeld 105 lactatiewaarde ten opzichte van de 98 voor de 42 niet-Deltadieren. Ook voor celgetal vallen ze op: 28.000 cellen per ml, vergeleken met 185.000 bij de niet uit een embryo afkomstige dieren.

De helft van deze eigen dieren heeft een fokprogrammadonor verder terug in de afstamming. Vandaar dat ook uit deze groep een aantal dieren opvallend goed presteert. Een aantal stieren uit dezelfde familie staat in het actuele aanbod van CRV. Die namen staan vetgedrukt.

Goede prestaties en familieleden in de stierenwebshop

Adrions favoriet is de zwartbonte derdekalfskoe Delta Pipa 1 (v. Hotspot P). ‘Ze is gezond, produceert goed en heeft een knap exterieur. Waren al mijn koeien maar zo!’ In haar tweede lactatie produceerde ze in 335 dagen 12.459 liter melk met 3,98% vet en 3,93% eiwit, goed voor 113 lactatiewaarde. Haar moeder, Delta Pipa (v. Laurent) komt uit de met 90 punten ingeschreven en nog topfitte oud-donor, Delta Paulina (v. Malcolm). Paulina’s kleinzoon, InSire-stier Delta Prominent (v. Treasure), en achterkleinzoon, Delta Perfect (v. Woody) staan in de CRV webshop.

Delta Paulina (Ex 90) is de grootmoeder van de favoriete koe bij Van Beek en Loon, Delta Pipa 1
Delta Paulina (Ex 90) is de grootmoeder van de favoriete koe bij Van Beek en Loon, Delta Pipa 1

Delta Paulina is de kleindochter van Pietje 52 rf (v. Impuls), een stammoeder met meerdere nakomelingen in de veestapel bij Van Beek en Loon. Haar dochter Pietje 1 (v. Twist P) werd op het bedrijf voor CRV gespoeld en uit de daarbij gewonnen embryo’s werden kalveren geboren. Adrion: ‘Deze nakomelingen zijn bij ons toppers. Drie van de vier Pietjes uit 2015 produceren inmiddels over de 60.000 liter. Ze produceren prima, zijn eigenwijs en hebben allemaal een laag celgetal.’

Ook bij roodbont stammen de betere dieren dikwijls af van een Satelliet- of Elite-embryo. Zo voert de afstamming van 11 van de 14 roodbonte dieren met een lactatiewaarde boven de 100 terug op een fokprogramma-embryo. Boven aan de roodbontlijst staat met 119 lactatiewaarde, € 324 Inet en 104 voor uiergezondheid Delta Jarmila 6 (Spark x Punch). Ze stamt af van de koefamilie van de tientonner Veneriete Sylke (AB 86, v. O Man). Sylke is tevens de stammoeder van stieren als InSire-stier Nobrainer en de dochtergeteste stieren als Vineyard en Jacuzzi-red.

Veneriete Sylke (AB 86, v. O Man), tientonner in de moederlijn van Inet-topper Jarmila 6
Veneriete Sylke (AB 86, v. O Man), tientonner in de moederlijn van Inet-topper Jarmila 6

De VOF Van Beek en Loon heeft veel embryo’s gekocht met hoornloos, roodbont of roodfactor in de afstamming. De zwartbonte Delta Lol 3 (v. Rookie) produceerde in haar derde lactatie – zonder verhoging in het celgetal – in 305 dagen 12.050 liter melk met 4,90% vet en 3,87%% eiwit, goed voor 118 lactatiewaarde. Haar moeder, Lol 2 (v. Mandela rf), produceert als zesdekalfs ook op het bedrijf. Deze Lol 2 is een kleindochter van Caudumer Lol 305 PP, overgrootmoeder van InSire-stieren als Delta Launch PP-red, Delta Emoji P-red en Delta Firestone-red.

Caudumer Lol 305 PP is de overgrootmoeder van Lol 3 en van drie InSire-stieren in het huidige CRV-aanbod
Caudumer Lol 305 PP is de overgrootmoeder van Lol 3 en van drie InSire-stieren in het huidige CRV-aanbod

Goede moederlijn waardevol

Jarenlange deelname aan destijds Satelliet en nu Elite heeft nieuwe koefamilies in de stal gebracht. Koeiennamen als Esmonique, Lol, Lucky Shot, Massia, Paulina, Pietje, Simone, Thilda en Warsi verraden dat het om succesvolle koefamilies gaat. ‘Goede stammoeders in de moederlijn vind ik waardevol’, vertelt Adrion. ‘Ik koop embryo’s uit de beste donoren van Nederland en betaal alleen de inzetkosten, dat is gewoon hartstikke interessant.’

Win-winsituatie

Bij de samenwerking van Elitebedrijf Van Beek en Loon en het fokprogramma van CRV is er sprake van een win-winsituatie. Af en toe gaat een kalf terug naar het Dairy Breeding Center in Wirdum. Zo heeft het bedrijf onlangs een roodbont vaarskalf geleverd en ook een stier als de fokstier Delta Meteor is op het bedrijf geboren. ‘Vanaf 2014 zijn veel embryo’s uit het hoornloosheidsprogramma ingezet en nu doen we mee in het RZG fokprogramma’, legt Adrion uit. ‘Dat past wel bij ons fokdoel van wat zwaardere koeien. Zo ga je op tijd de goede richting in en ervaren we de voordelen van gezonde koeien.’ Door de goede drachtresultaten komen er zowel voor CRV als voor de VOF Van Beek en Loon meer goede dieren beschikbaar.