Trojka heeft de fleckviehstier Raldi als vader en toont ook in zijn fokwaarden het beste van twee rassen. Op basis van de prestaties van 48 dochters op 31 bedrijven vererft hij (op dubbeldoelbasis) ruim 600 kg melk met +0,57% vet en +0,08 % eiwit. Zijn dochters zijn goed ontwikkelde koeien met veel inhoud, een passende conditie en extra bespiering (105). Ze hebben prima uiers (107) met een goede uiergezondheid (103) en hele beste benen (109). Trojka realiseert hiermee een fokwaarde van 110 voor totaal exterieur. De dochters van de kruislingstier kalven gemakkelijk af (109) en hij heeft de weinig voorkomende aAa-code 564.
Trojkadochters bij Henk van Versendaal tonen het beste van drie rassen
Met De Vinkenhof Trojka heeft CRV een bijzonder kruislingsstier in het aanbod. Dat begint al bij zijn moeder, de excellente mrij-koe De Vinkenhof Danielle 95 van de familie Vink uit Groot Ammers. Met 94 punten voor uier en beenwerk en 93 punten voor algemeen voorkomen is de Baltimore-dochter de hoogst ingeschrevenen mrij-koe van de afgelopen decennia. Ze won vele prijzen, waaronder die van ‘mrij-koe van het jaar’ en ‘meest economische boerenkoe’ op de keuring in Hoornaar en realiseerde een levensproductie van bijna 80.000 kg melk met 5,23% vet en 4,04% eiwit. Danielle 95 is ook de moeder van de dochtergeteste mrij-stier River (v. Rivaal) en de mrij-proefstier Steven (v. Mustang).
Kwaliteiten mrij vasthouden
Melkveehouder Henk van Versendaal uit het Gelderse Ophemert was een van de eerste gebruikers van Trojka en heeft inmiddels drie dochters aan de melk. Met lactatiewaarden van 130, 123 en 103 produceren de vaarzen royaal boven het bedrijfsgemiddelde.
Van Versendaal heeft een bedrijf met 75 koeien die worden gemolken door een robot. De overwegend roodbonte veestapel voert ongeveer 75 procent HF en 25 procent mrij-bloed. ‘Op koeien die ik te scherp vindt, gebruik ik mrij-stieren’, legt hij uit. ‘In het verleden hadden we een mrij-veestapel en daar hebben we altijd goed mee geboerd. Later zijn we gaan kruisen met holsteinstieren voor meer melk. Maar we blijven ook mrij gebruiken. Zo proberen we de goede eigenschappen van dit ras zo veel mogelijk vast te houden’, legt hij uit.
Robuuste vaarzen
De veehouder koos onder andere voor Trojka vanwege de aansprekende koefamilie. Hij typeert de dochters van Trojka als robuuste vaarzen met goede uiers en benen die alles in zich hebben om veel lactaties mee te gaan. ‘Het zijn dieren waar ik geen werk aan heb’, verklaart hij. ‘Ik zie ze eigenlijk nooit.’
De fraaiste Trojkadochter op het bedrijf is Pietje 101 (mv Stelllando RF) die op dubbeldoelbasis werd ingeschreven met 85 punten voor algemeen voorkomen , waaronder 87 punten voor uier en 86 punten voor bespiering. Haar vaarzenlijst wordt voorspeld op 6261 kg melk met 5,39% vet en 4,03% eiwit (lactatiewaarde 103). Haar bloedvoering is 50 procent mrij, 25 procent fleckvieh, en 25 procent holstein.
Trojkadochters op andere bedrijven