Terugblik HHH-show 2023

HHH-Show 2023
HHH-Show 2023

Met veel plezier en trots kijken we terug op de Holland Holstein sHow die op 10 en 11 november in de WTC Expo in Leeuwarden is gehouden. CRV was aanwezig met een stand waar dochtergroepen werden getoond van Willem’s-Hoeve Woody en Delta Jacuzzi. Op zaterdagmiddag verschenen beide dochtergroepen in de ring voor een presentatie. Fokkerijspecialisten waren aanwezig om, onder het genot van een kopje koffie, uitleg over de dieren en het nieuwe fokkerijconcept FeedExcel te geven. Young CRV had een leuke prijsvraag uitgeschreven om de dieren op de juiste volgorde te plaatsen en ook waren er leden van de ledenraad aanwezig op de stand.

Sterke Woodydochters tonen dat efficiëntie en robuustheid prima samengaan

De dochters van Willem’s-Hoeve Woody (zoon van Ranger uit de Willem’s-Hoeve Rita koefamilie) toonden een prachtig visitekaartje van hun vaders kwaliteiten. Het zestal jeugdige, uitgebalanceerde vaarzen imponeerden met brede achteruiers en mooie verhoudingen in het skelet. Ze lieten kracht in de voorhand, veel ribwelving en een harde bovenbouw zien en stapten vlot op harde, droge benen.

Feed Excel-stier Woody bewijst met zijn dochters dat een hoge en efficiënte melkproductie heel goed samen kan gaan met robuustheid. Hij scoort een fokwaarde van 109 voor voerefficiëntie en zijn dochters in ring waren passend bespierd. De fokwaarde van Willem’s-Hoeve Woody is inmiddels gebaseerd op de prestatie van meer dan 1.000 dochters. Hij vererft bijna 2.000 kg melk met plussen voor de gehaltes, resulterend in 515 euro Inet, in combinatie met 110 totaal exterieur.

Dochtergroep Woody
Dochtergroep Woody

Dochters van Jacuzzi imponeren met productie en kracht

De tweede- en derdekalfsdochters van Delta Jacuzzi hebben veel indruk gemaakt op het publiek. Het zestal imponeerde met een indrukwekkende 305 dagen productie van ruim 11.800 kg melk met 5% vet en 3.75% eiwit, resulterend in een gemiddelde lactatiewaarde van maar liefst 118!
Op stand toonden ze al hun brede kruisen en achteruiers met een sterke ophangband. En de sterk gebouwde, mooi uitgezwaarde en passend bespierde koeien stapten krachtig door de ring op hard beenwerk.

Met 246 NVI, 460 Inet en 107 totaal exterieur is Jacuzzi nog altijd de hoogste dochtergeteste roodbonte stier in het aanbod van CRV. Hij heeft een fokaarde van 107 voerefficiëntie en past daarmee uitstekend in de FeedExcel-strategie voor het fokken van een veestapel die uit hetzelfde voer meer melk maakt.

Dochtergroep Jacuzzi
Dochtergroep Jacuzzi-Red
Veehouder Thijs van Gastel: We insemineren vaarzen pas zodra ze minder dan 40 kg melk per dag geven en Lush zat tot voor kort nog steeds boven de 40 kg melk per dag.

Delta Lush fraaiste Woodydochter van de groep

Delta Lush maakte dit weekend haar opwachting in de dochtergroep van Woody op de HHH-show. Ze werd daarbij uitgeroepen tot de fraaiste Woodydochter in de groep. Ze is niet alleen fraai (VG 88), maar ook zeer productief en efficiënt. Ze is al 335 dagen aan de melk bij Melkveehouderij Van Gastel te Nispen in haar 1e lactatie en de teller stond na 305 dagen op 13.525 kg melk met 3,94% vet en 3,83% eiwit, goed voor 133 LW. De voormalige Delta-donor stond gedurende twee maanden achter de voerbakken bij Van Gastel. We weten daardoor exact hoeveel voer Lush eet. In de periode van meten is ze tot een voerefficiëntie van 2,1 gekomen bij een meetmelkproductie van 45,2 kg melk per dag. Ze zit hierbij ruim boven het bedrijfsgemiddelde voor voerefficiëntie, die normaal tussen de 1,5 en 1,6 schommelt bij Van Gastel. Thijs van Gastel vertelt: 'we insemineren vaarzen pas zodra ze minder dan 40 kg melk per dag geven en Lush zat tot voor kort nog steeds boven de 40 kg melk per dag. Ze is dan ook pas eind september voor het eerst geïnsemineerd, met de Create-stier Sunburst-Red en onlangs drachtig gescand'.


Woodydochter Delta Lush
Woodydochter Delta Lush