Sterkoe Batenburg Galto heeft iets extra’s in haar genen

Categorie: Sterkoe
Galto 285

Waarom wordt de ene vaars wel oud en de andere niet? En waarom worden uier en benen van het ene dier alleen maar beter als ze ouder wordt, terwijl er bij het andere met het klimmen van de jaren slijtage in sluipt? En waarom laat de ene koe na iedere afkalving een stijging in lactatiewaarde zien waar de ander het na een mooi eerste lijst steeds meer af laat weten. Het zijn vragen die Peter Aalberts van melkveebedrijf Batenburg blijven boeien.

Antwoorden heeft de veehouder in zijn carrière nog niet gevonden maar hints zou hij kunnen vinden in de prestaties van een koe uit eigen stal: de 15-jarige Batenburg Galto 2851. Ze realiseerde al een levensproductie van meer dan 140.000 kg melk met 4,44% vet en 3,57% eiwit en werd onlangs ingeschreven met 86 punten voor algemeen voorkomen (87 frame, 91 type, 86 uier en 83 beenwerk). Ze kreeg daarmee twee punten meer dan als vaars en voldoet ruimschoots aan de eisen voor het predicaat sterkoe 3.

‘Galto 2851 is een koe met een fijn karakter en een gemakkelijk dier om mee te werken. Ze valt als zoveel koeien met een hoge levensproductie vooral op door niet op te vallen in de stal maar wel jaar op jaar opvallend goede melklijsten te realiseren’, vertelt Aalberts. De kersverse sterkoe is het resultaat van een spoeling een dochter van Horst Harry met de stier O Man. In de moederlijn voert ze terug op een volle zus van de moeder van de Franse stier Hondo Aero. ‘Uit dezelfde spoeling werden vier zusjes geboren die het allemaal goed deden maar waarvan nummer 2851 het langst is blijven lopen’, legt de veehouder uit. ‘Uit onderzoek is gebleken dat kalveren uit pinken gemiddeld ouder worden dan kalveren uit oudere koeien. Maar wat daarvoor de verklaring is weten we eigenlijk niet’, duidt hij op nog zo’n onopgehelderd duurzaamheidsmysterie. En laat Galto 2851 als embryo nu net zijn geïmplanteerd in een pink….

Galto was in goed gezelschap toen ze drie sterren achter haar naam kreeg. Bij hetzelfde bezoek van de inspecteur kregen in de 330-koppige melkveestapel, die Aalberts samen met zijn vrouw Jeanet Brandsma en twee vaste medewerkers verzorgt, nog twee koeien de sterrenstatus. De 10-jarige en kersverse 100-tonner Batenburg Farina 3384 (v. Dakota) kreeg 86 punten voor algemeen voorkomen en daarmee 1 ster. De 12-jarige Batenburg Feikje 1637 (v. Gibor) werd ingeschreven met 88 punten en twee sterren. Zij heeft een levensproductie van meer dan 130.000 kg melk achter haar naam.

De verklaring voor de bijzondere vitaliteit van 3-sterkoe Galto ligt volgens Aalberts in haar genen. ‘Koeien uit de Galto-familie worden om een of andere reden gemakkelijker oud dan koeien uit andere families. En het gekke is: je kunt dat als vaars niet aan ze zien. Ze hebben blijkbaar iets extra’s’, constateert de veehouder. ‘Maar wat dat dan precies is……’