Bij de invoering van de fosfaatrechten koos Henk Hakkers ervoor om deze maximaal in te zetten voor de productie van melk. Door een groot deel van de koeien te insemineren met Belgisch-witblauwsperma werden minder holsteinkalveren geboren, daalde de omvang van de jongveestapel en stegen de inkomsten uit omzet en aanwas flink. Het was een slimme strategie. ‘Maar toen er langere tijd minder vaarskalveren werden geboren dan gepland, kregen we een tekort aan vaarzen’, vertelt hij.
‘SiryX-sperma verzekert ons van genoeg vaarskalveren’

Weinig jongvee aanhouden en veel koeien insemineren met een vleesstier. Het was financieel een aantrekkelijke strategie. Totdat Henk Hakkers vaarzen tekortkwam. Door meer te insemineren met SiryX-sperma verzekert hij zich nu van vaarskalveren uit zijn beste dieren.
Eigen fok voldoet het best
Henk Hakkers heeft in het Overijsselse Anerveen samen met zijn vrouw Sandra een bedrijf met ruim honderd koeien. De veehouder probeerde het vaarzentekort te compenseren door koeien langer aan te houden. ‘Dat klinkt in theorie mooi, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Zo kwamen we uiteindelijk koeien tekort, daalde de totale bedrijfsproductie en moesten we melkvaarzen aankopen’, vertelt hij. De prestaties van de aangekochte dieren vielen echter tegen. ‘Uiteindelijk voldoen zelfgefokte dieren toch het best’, leerde de veehouder.
Alle pinken twee keer met SiryX
Op de ruim honderd koeien heeft de vof Hakkers-Slot nu circa 35 stuks jongvee. ‘Dat is te weinig’, constateert Henk. ‘Om genoeg vervangingsvaarzen te hebben moeten we op jaarbasis ongeveer 25 vaarskalveren aanhouden.’
Om verzekerd te zijn van voldoende vaarskalveren besloot de veehouder meer SiryX-sperma in te zetten. Ervaring met het gebruik hiervan op pinken had hij al. ‘Maar we laten nu alle pinken twee keer insemineren met gesekst sperma voordat we overschakelen naar conventioneel sperma. En ook op de beste melkgevende vaarzen zetten we nu gesekst sperma in’, vertelt de melkveehouder.
‘Gesekst sperma is duurder dan conventioneel sperma’, erkent Henk. ‘Maar deze investering verdienen we gemakkelijk terug. We zijn nu verzekerd van voldoende vaarskalveren uit onze beste dieren en lopen minder risico op zware geboortes. Daarbij houden we meer dieren over om te insemineren met Belgischwitblauwstieren’, legt de veehouder uit.
Henk Hakkers: ‘Investeringen in gesekst sperma verdien ik gemakkelijk terug’
Meeropbrengst compenseert meerprijs
Alleen al de meeropbrengst van de kruislingkalveren compenseert de meerprijs van gesekst sperma, is de ervaring van de veehouder. Om nog wat extra te verdienen aan omzet en aanwas gebruikt hij sinds kort ook mannelijk SiryX-sperma van Belgisch-witblauwstieren met gunstige fokwaarden voor geboortegemak. ‘Het verschil in opbrengst tussen vaarskalveren en stierkalveren is minstens 100 euro’, legt hij uit. ‘Daarmee zijn de paar tientjes extra voor gesekst sperma snel terugverdiend.’
Zeker van vaarskalveren met SiryX-sperma
Met SiryX-sperma van CRV zet u in op vaarskalveren van uw beste dieren. Bij gebruik van SiryX-sperma is ongeveer 90 procent van de geboren kalveren een vaarskalf. Zo krijgt u van uw beste dieren met zekerheid voldoende vaarskalveren voor vervanging of uitbreiding van uw veestapel, vermindert u het aantal moeilijke geboortes en versnelt u de genetische vooruitgang. Van Belgisch-witblauwstieren en stieren van diverse andere vleesrassen is ook mannelijk SiryX-sperma beschikbaar.
Wilt u er ook verzekerd van zijn dat er op uw bedrijf voldoende vaarskalveren worden geboren? Bij CRV is van een groot aantal topstieren van meerdere rassen SiryX-sperma beschikbaar. Vraag uw fokkerijspecialist naar het actuele aanbod of kijk in de webshop.