Selectie op hoge levensproductie levert honderdtonners bij CRV-testbedrijf Barendonk Holsteins

Caudumer Lol 306 PP, honderdtonner en moeder van Delta Fun P

Een imposante serie showsuccessen en een flinke lijst honderdtonners. Daarmee trekt de veestapel van de familie Hermanussen uit Beers al jarenlang de aandacht. Sinds Barendonk Holsteins als CRV-testbedrijf actief is, stuwen oud-donoren uit het Delta-fokprogramma het aantal honderdtonners flink op.

Zeven honderdtonners in anderhalf jaar

Oud-donoren voor het fokprogramma zijn sterk vertegenwoordigd in het rijtje van zeven honderdtonners van de laatste anderhalf jaar. Sinds 2012 stromen jaarlijks tien tot vijftien Delta-vaarzen in bij de 270 dieren tellende melkveestapel van het CRV-testbedrijf. Vier dieren uit de eerste groepen Delta-donoren behaalden de mijlpaal van honderdduizend liter. Is dit toeval of een gevolg van de selectie door CRV? We vragen het aan Marcel Fox, coördinator van het Delta-fokprogramma (zie kaders).

Goed management én goede genen

‘Het management moet goed zijn en fokkerij geeft het laatste zetje’, vertelt Ivo Hermanussen, die samen met zijn broer Jens het bedrijf van de ouders Jan en Liesbeth Hermanussen heeft overgenomen. Met zestien honderdtonners van het fokbedrijf op de site van Coöperatie CRV is dit een familieprestatie. We stellen enkele koeien aan u voor.

Ivo en Jens Hermanussen
Ivo (r) en Jens (l) Hermanussen

‘Opvallend hoe gemakkelijk en hoeveel melk ze geeft’

De eerste oud-Delta-donor, de hoornloze Delta Rena P was een melkkoe pur sang. Op een leeftijd van 9 jaar en 9 maanden werd ze heel jong honderdtonner. Ivo vertelt: ‘Ze gaf dit najaar 65 liter in haar zevende lactatie. Het is opvallend hoe gemakkelijk en hoeveel melk ze gaf. Ze kon de productie met twee vingers in de neus aan.’ Rena verliet onlangs het bedrijf na een levensproductie van 128.880 liter in 2657 dagen en een gemiddelde score van 125 voor lactatiewaarde.

Delta Rena P (sterkoe, AB 86, Melvin P x O Man x Jocko) komt uit een zeer succesvolle familie. Meerdere halfzussen van haar zijn eveneens honderdtonner. Hun moeder is de bekende fokkoe Etazon Renate. Zo heeft u wellicht dochters van fokstieren als Atlantic, Titanium, Solero en Danno. Tegenwoordig plukt ook roodbont de vruchten van haar nafok met een stier als Delta Drone PP-red.

Delta Rena P, dochter van Etazon Renate, produceerde 122.880 liter
Delta Rena P, dochter van Etazon Renate, produceerde 122.880 liter

Efficiënte omzetting van voer naar melk

‘Een hoge levensproductie is een speerpunt van het fokprogramma’, vertelt Delta-coördinator Marcel. Fox. ‘We fokken al jaren op een gezonde, productieve koe die lang mee gaat. De eerste twee jaar heb je in de opfok van een koe alleen maar kosten, vandaar dat levensproductie van de koeien meeweegt in een efficiëntie omzetting van voer naar melk.’ Het resultaat wordt zichtbaar. De levensproductie van de Nederlandse melkkoeien steeg naar een record van 37.401 kg melk in het afgelopen jaar.

Betovergrootmoeder achterna

Twee oud-donoren die inmiddels de 100.000 kg melk overschreden, hebben illustere stammoeders. Delta Gonny (AB 86, Palermo x Spencer x Jocko) komt uit de koefamilie van Cashdochter Molenkamp Grietje 13. De probleemloze, harde Retraitehoeve Delta Wianne (AB 87, Kylian x Ramos x Lightning) voert terug op Etazon Warsau, waarvan onder andere de stier American Rovelli-Red afstamt.

Delta Gonny, recente honderdtonner
Delta Gonny, recente honderdtonner

Sterke, fraaie Paulina

Barendonk Paulina 134 (Ex 90, v. Classic x Talent x Stadel) is een sterke dochter van een door Hermanussen gefokte, invloedrijke koefamilie voor CRV. Een fokstier uit deze familie is bijvoorbeeld Barendonk Prestige. Hij is leverancier van sterke koeien met gezonde uiers en dat is precies hoe de Paulinafamilie fokt. Over de honderdtonner, Paulina 134 vertelt Ivo: ‘Ze is een fraaie keuringskoe met een brede voorhand, een super uier en heel beste benen.’

Gezonde koeien die weinig arbeid vragen

‘Natuurlijk selecteren we sterk op gezondheidskenmerken.’ Marcel verklaart: ‘een goede uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid zijn belangrijke voorwaarden voor een koe om probleemloos lang mee te gaan. Via fokkerij kunnen we deze kenmerken sterk verbeteren.

Hoornloze Lol 306 PP, speciaal en met levensduur

‘De meest speciale honderdtonner is Lol 306 PP’, vertelt Ivo. ‘Met haar melktypische uitstraling had ze succes op keuringen.’ Deze Caudumer Lol 306 PP (Ex 91, Magna P x Lawn Boy x Stadel) produceerde in vijf lactaties over de 100.000 liter. Zij is de moeder van de bekende fokstier Delta Fun P. Haar volle zus, Lol 305, is de grootmoeder van Lol 422 PP. Van deze Handy P-dochter staan de zonen Delta Launch PP, Delta Cartoon P en Delta Emoji P in het actuele aanbod bij roodbont. Een generatie later is kleinzoon Delta Firestone de hoogst beschikbare, roodbonte NVI-stier.

Caudumer Lol 306 PP, honderdtonner en moeder van Delta Fun P
Caudumer Lol 306 PP, honderdtonner en moeder van Delta Fun P

Exterieur ondersteunt hoge levensproductie

Functioneel exterieur ondersteunt een langdurige, probleemloze productie. ‘Uiers en benen moeten uiteraard goed zijn’ vertelt Marcel. ‘De laatste jaren is er daarbij extra nadruk gekomen op voldoende kromming in de benen en niet te korte spenen die correct geplaatst zijn. Ook de bouw van de koe moet in orde zijn; een gemiddelde hoogtemaat, voldoende breedte en capaciteit en een correcte kruisvorm zijn daarbij essentieel.’

Vier oud-Deltadonoren, Barendonk Pauline 134 en twee koeien uit de Barendonk Wilmafamilie behaalden de mijlpaal van 100.000 kilo. Door goed management en een comfortabele huisvesting met diepstrooiselboxen schept het bedrijf de juiste voorwaarden. Op levensproductie geselecteerde genetica doet de rest.