Pilates past in functioneel plaatje

Hoekland Sjannie 68  (v. Pilates). Eig.: Wim Vogels, Erp
Hoekland Sjannie 68 (v. Pilates). Eig.: Wim Vogels, Erp

Skalsumer Pilates is een telg uit de beroemde Skalsumer Pietjefamilie, die eerder de alom gerespecteerde Sunny Boy voortbracht. Kenmerkend voor de Pilatesdochters is het robuuste, allround exterieurprofiel, waarbij ze melk met beste gehalten produceren. Of zoals Wim Vogels het verwoordt: ‘functionele koeien die gemakkelijk melk met hoge gehalten produceren. Dat zijn de koeien die passen in mijn plaatje.’

Efficiënte melkproductie

‘Functionele koeien die efficiënt melk produceren.’ Met deze korte en krachtige omschrijving typeert Wim Vogels zijn fokdoel. De melkveehouder selecteert stieren op basis van hun verervingscijfers voor productie, uiers en benen. Daarbij hanteert hij een harde bovengrens van 102 voor hoogtemaat. ‘Als je wil dat koeien niet groter worden moet je daar bij de stierkeuze ook consequent op selecteren’, is zijn redenering.

Hoekland Sjannie 68  (v. Pilates). Eig.: Wim Vogels, Erp
Hoekland Sjannie 68 (v. Pilates). Eig.: Wim Vogels, Erp

Robuust, best exterieur en laatrijp

Toen Skalsumer Pilates als InSire Selectstier beschikbaar kwam, paste hij precies in dit plaatje van de veehouder uit Erp. ‘Daarbij vond ik de stier zelf mooi en ook de familie achter Pilates -de Skalsumer Pietjes- sprak me erg aan’, herinnert hij zich. Vogels hield aan de aankoop van tien rietjes onder andere Hoekland Sjannie 68 over. ‘Een robuuste vaars met een gemiddelde hoogtemaat en beste uier en benen’, typeert hij haar. Ze is ingeschreven met 88 punten voor uier, 88 punten voor benen en 87 punten voor algemeen voorkomen en haar vaarzenlijst wordt voorspeld op 8.323 kg melk met 4,36% vet en 3,52% eiwit. ‘Ze is opvallend persistent’, vertelt Vogels. ‘Op haar top gaf ze 31 kg melk en nu -op 280 dagen- nog 27 kg melk. Daarbij zijn de gehaltes alleen maar gestegen waardoor ze nu de hoogste dagproductie in kg vet en eiwit realiseert’, analyseert de veehouder. ‘Koeien uit deze familie zijn bovendien laatrijp. Die maken als ze ouder worden nog een flinke progressie’, weet hij.

Wim Vogels: ‘Pilatesdochters laten precies zien wat de merkerfokwaarden beloofden: functionele koeien die gemakkelijk melk met hoge gehalten produceren.’

Gemakkelijk management boerenkoeien

Ongeveer de helft van de stieren die Vogels inzet is dochtergetest. Ook van Pilates heeft hij weer rietjes in het vat. ‘Pilates is nog steeds een interessante stier. Zijn dochters laten precies zien wat zijn merkerfokwaarden beloofden: functionele koeien die gemakkelijk melk met hoge gehaltes produceren. Dat zijn de koeien die passen in mijn plaatje. En ik denk in dat van heel veel collega’s.’ Pilatesdochters zijn beste boerenkoeien die gemakkelijk te managen zijn. Bekijk hier enkele Pilates dochters live in een video.

Skalsumer Pilates (Jetset x Danno x Sudan)

  • Fokstier
  • Robuuste dochters
  • Melk én gehalten
  • Brede kruizen

CRV Gezondheid +5%
CRV Efficiëntie +9%

Bekijk Skalsumer Pilates in de webshop.

Skalsumer Pilates (Jetset x Danno x Sudan)
Skalsumer Pilates (Jetset x Danno x Sudan)