‘Mirakel P heeft ons al meerdere toppers gebracht’

Jolanda 428 (Mirakel P x Dirk), voorspelde 305 dagenproductie: 7.309 kg melk, 5,07% vet, 3,95% eiwit, lw 107, en Jolanda 432 (Mirakel P x Stentor PP), voorspelde 305 dagenproductie: 7.826 kg melk, 4,76% vet, 3,57% eiwit, lw 105
Jolanda 428 (Mirakel P x Dirk), voorspelde 305 dagenproductie: 7.309 kg melk, 5,07% vet, 3,95% eiwit, lw 107, en Jolanda 432 (Mirakel P x Stentor PP), voorspelde 305 dagenproductie: 7.826 kg melk, 4,76% vet, 3,57% eiwit, lw 105

Vijftien vaarzen van de hoornloze mrij-stier Mirakel P melken Arend en Henk ten Damme inmiddels. De dieren kregen gemiddeld ruim 83 punten voor algemeen voorkomen. ‘En hij heeft ons al meerdere toppers met 86 en 87 punten gebracht’, vertelt Henk ten Damme. Samen met zijn broer melkt hij in Winterswijk Meddo circa 165 koeien met voornamelijk mrij-bloed.

Beste uiers en stijgende lactatiewaarden

‘De dochters van Mirakel P zijn goed ontwikkelde dieren met een mooie bespiering’, beschrijft de veehouder. ‘Het beenwerk is over het algemeen in orde met een lichte kromming in de achterbenen. Maar het sterkste kenmerk zijn de heel goede uiers. Met name de achteruiers zijn best’, benadrukt hij.

De Winterswijkse Mirakel P-dochters kalfden af in een periode dat het jongvee van de gebroeders Ten Damme werd getroffen door blauwtong. Henk vermoedt dat ze daardoor in de productie nog niet laten zien wat ze in huis hebben. ‘Maar we zien de lactatiewaarden nu wel iedere melkcontrole aantrekken’, constateert hij.

De mrij-fokkers hebben Mirakel P ook later nog gebruikt en hebben dan ook nog een aantal pinken in opfok. Daarnaast is hij ingezet als stiervader.

Hoornloos met ander bloed

Mirakel P werd door de gebroeders Ten Damme zelf gefokt uit hun Jolandakoefamilie. Zijn met 86 punten ingeschreven moeder Jolanda 324 (Rapide x Fasna Asterix P) loopt nog steeds op het bedrijf. ‘Ze heeft nu zes keer gekalfd, maar ziet er nog uit als een derdekalfskoe’, vertelt Henk. ‘Vooral haar uier houdt zich erg best.’

De moeder van Mirakel P realiseerde inmiddels een levensproductie van bijna 55.000 kg melk met 4,57% vet en 3,71% eiwit.

Met de holsteinstier Fasna Asterix P brachten de mrij-fokkers destijds bewust het gen voor hoornloosheid in de familie. ‘We zagen aankomen dat er discussie zou ontstaan over onthoornen en dat er daardoor meer vraag zou komen naar hoornloze stieren’, verklaart Henk. ‘Wij vonden dat het mrij-ras niet achter kon blijven bij andere rassen en besloten met de inzet van holsteinstieren gelijk ook hoornloosheid in te brengen.’

De paring van Jolanda 324 met Mustang werd bewust gemaakt om een stier met een wat afwijkende bloedvoering te fokken. Mirakel P (87,5% mrij) is dan ook breed inzetbaar en is ook geschikt voor gebruik op pinken.