Invloedrijke oud-donoren zijn excellent in productie én exterieur

Delta Paulina en Delta Thilda
Delta Paulina en Delta Thilda

Twee invloedrijke, vijfdekalfs stiermoeders op het CRV-testbedrijf Van Berkum werden onlangs door de inspecteur opnieuw bekeken, met succes. Delta Thilda behaalde 89 punten en stalgenoot Delta Paulina steeg spectaculair naar EX90. Nog indrukwekkender zijn de topproducties die ze met twee vingers in de neus aankunnen.

Delta Paulina en Delta Thilda groeiden uit tot invloedrijke stiermoeders. Het begon met hoge genomic fokwaarden als kalf. Vervolgens produceerden ze veel embryo’s. Na een lange carrière als donor verhuisden ze naar een testbedrijf. Beide bewijzen hier de uitstekende productie-aanleg die al was voorspeld in de genomic-uitslag destijds. Maar niet alleen qua productie zijn deze twee dieren bovengemiddeld, ook qua exterieur steken ze erbovenuit. Thilda werd door de inspecteur opgewaardeerd naar 89 punten voor algemeen voorkomen en Paulina werd zelfs ingeschreven met EX90.

Delta Paulina, klom in haar vijfde lactatie naar de excellente score.
Delta Paulina, klom in haar vijfde lactatie naar de excellente score.

Van 83 punten naar excellent

Delta Paulina was genetisch gezien de topdonor uit haar tijd. Vandaar dat ze lang is ingezet als donor voor het fokprogramma van CRV. Deze lange carrière leidde tot een late eerste afkalving op een leeftijd van 3.05. In de eerste lactatie startte ze dan ook voorzichtig met 101 lactatiewaarde en 83 punten bij de bedrijfsinspectie. De Malcolmdochter oogst meer waardering naarmate ze ouder wordt. Als vijfdekalfs behaalde ze onlangs 90 punten. Ze is laatrijp en produceert probleemloos opperbest in persistente lactaties. Haar voorzichtige start als vaars maakte ze in latere lactaties helemaal goed. In 1474 dagen produceerde ze 72.593 kg melk met 3,95% vet en 3,70% eiwit, goed voor 110 lactatiewaarde. Lees wat Siemen van Berkum vertelt over deze top-donor.

Delta Paulina stamt af van de Pietjefamilie waar ook Delta Potter P uit voortkwam. Diverse dochters en kleindochters van Paulina zijn op hun beurt stiermoeder. Zo is Paulina de stammoeder van stieren als Delta Podcast en Delta Paddock PP, maar ook de populaire Delta Perfect (v. Woody).

Zestig liter gemiddeld in de derde en vierde lactatie

Oud-donor, Delta Thilda, gaat er elke lactatie vol tegenaan. Van gemiddeld 36 liter als vaars naar 60 liter als derde- en vierdekalfs. In de derde en vierde lactatie gaf ze in 305 dagen meer dan 19.000 liter. Het levenstotaal komt daarmee in 1626 dagen op 81.195 kg melk met 3,63% vet en 3,39% eiwit, goed voor 119 lactatiewaarde. Ook haar exterieur wordt steeds beter. Afgelopen week werd de Amigodochter in haar vijfde lactatie opnieuw beoordeeld door de inspecteur. Thilda klom van 87 naar 89 punten. Siemen van Berkum vertelt: ‘Voor ons bedrijf is Thilda de ideale koe. Ze is een heel sterke, zware koe, waar je de slijtage niet aan ziet. Ze heeft pas gekalfd en zat binnen een maand alweer boven de 70 kg melk.’

Delta Thilda scoorde 89 punten, twee maanden nadat ze voor de vijfde keer afkalfde.
Delta Thilda scoorde 89 punten, twee maanden nadat ze voor de vijfde keer afkalfde.

Nageslacht met sterke framekenmerken en hoge productie

De sterke bouw en enorme melkdrang zien we ook terug in de nakomelingen van Delta Thilda. Ze is de stammoeder van zes stieren in het huidige aanbod bij rood- en zwartbont: Pianist-red, Tornado, Huntsman-red, Truman-red, Doctor-red en Cheese rf.

Stiermoeders bewijzen zich in de praktijk

Delta Paulina en Delta Thilda geven een visitekaartje af voor het fokprogramma van CRV. Beide oud-donoren laten uitstekende prestaties in de melkput zien en zijn tot nu toe goed voor meer dan 150.000 kg melk en ze kunnen nog wel een rondje mee. Siemen van Berkum vertelt: ’Koeien als Paulina en Thilda zijn waarom wij graag vaarzen uit het fokprogramma van CRV melken, ze produceren probleemloos veel melk en we zien ze alleen in de melkput’.

Het gemak waarmee Paulina en Thilda een hoge productie realiseren, zien we ook in de prestaties van hun dochters én in de vererving van hun (achter)kleinzonen. Deze stiermoeders zijn dan ook een fantastisch voorbeeld voor ‘Better cows, better life’.