Hoornloze MRIJ stieren Mirakel P en Meervelder Primeur P

Hoornloze MRIJ stieren Mirakel P en Meervelder Primeur P

In Nederland, maar ook wereldwijd, wordt hoornloosheid steeds belangrijker. Reden hiervoor is dat dierenwelzijn, gezondheid en maatschappelijke inzichten steeds meer invloed krijgen in de fokkerij. Niet alleen binnen het holsteinras, maar ook bij fleckvieh en mrij, wordt hoornloosheid steeds belangrijker. Het mrij-fokprogramma bij CRV zet zich dan ook in om deze hoornloze factor in het mrij-ras te ontwikkelen. Mooie voorbeelden zijn de Mustangzoon Mirakel P en de Don Quichot P-zoon Meervelder Primeur P.

Mirakel P stam uit de beroemde Jolanda’s in combinatie met de donkerrood gekleurde stier Mustang. Mustang op zijn beurt is een zoon van Owen met een mooi mrij-profiel. De moederlijn -de Jolanda’s- van de familie ten Damme uit Winterswijk Meddo blinken uit in een hoog eiwitgehalte en een sterk exterieur.

Moeder Jolanda 324 is een dochter van de Duitse stier Rapide en bezit de hoornloosheid factor. Deze hoornloze factor komt van haar moeder, namelijk Jolanda 331 P. Met Jolanda 331 P heeft de familie Ten Damme bewust de hoornloze factor ingebracht via de stier Asterix P. Op deze manier komt de hoornloze factor voor iedere mrij-veehouder beschikbaar.

Hoornloosheid is homozygoot of heterozygoot aanwezig. Bij Mirakel P is dat heterozygoot. Dat betekent dat 50% van de geboren kalfjes geen hoorns ontwikkelen. Bij homozygote aanwezigheid van hoornloosheid vindt er bij alle kalfjes geen ontwikkeling van hoorns plaats.

Bekijk hier bewegende beelden van Mirakel P

Mirakel P

  • Beste uiers
  • Veel melk
  • Vruchtbare dochters
  • 87,5 % MRIJ & 12,5 % HF
  • Heterozygoot hoornloos

Een ander voorbeeld is Meervelder Primeur P. Primeur P, een zoon van Don Quichot P, komt aan de hoornloze factor vanuit de vaderlijn. De Duitse moederlijn van Don Quichot heeft de hoornloze factor aan deze stier doorgegeven. Don Quichot op zijn beurt heeft het gen voor hoornloosheid overgedragen aan Primeur P.

De moeder van Primeur, Tineke 301, is een mooie Ewalddochter die melk met zeer hoge gehalten produceert. Ze is ingeschreven met 88 punten voor uier en 86 punten voor benen en is gefokt door de familie van Dinther uit Oss.

Tineke 301, moeder van de hoornloze stier Primeur P. Eigenaar: W. G. J.  van Dinther uit Oss
Tineke 301, moeder van de hoornloze stier Primeur P. Eigenaar: W. G. J. van Dinther uit Oss

De volgende hoornloze stieren komen in de toekomst nog beschikbaar bij mrij en zijn ook drager van het hoornloze gen. Tubanter P, een Constantzoon uit Paula 72 P en Donald 7628 P, een Renzozoon uit Nellie 210 P, beiden van de familie Nijzink uit Wierden. Op deze manier ontwikkelt en breidt CRV de hoornloze factor steeds verder uit voor het mooie mrij-ras.

Primeur

Primeur

  • Heterozygoot hoornloos
  • Beste uiers
  • 75 % MRIJ & 25 % HF