Fokkerij legt basis voor hoge levensproductie

Veehouder Anjo Bom bij zijn koeien
Veehouder Anjo Bom bij zijn koeien

Met een rollend jaargemiddelde van 12.550 kg melk met 4,10% vet en 3,40% eiwit tekenen de koeien van de maatschap Anjo, Janneke, Herbert, Laura en Jos Bom voor veel kilo’s vet en eiwit. De veehouders hebben in Emmer Compascuum een melkveebedrijf met 330 melk- en kalfkoeien op 135 hectare gras- en maisland. Ze realiseren daarmee een productie van ruim 30.000 kg melk per hectare.

Drie keer melken en TMR

‘We voeren volledig TMR en melken drie keer per dag’, vertelt Jos Bom. ‘Een hoge productie per koe helpt bij het optimaliseren van ons bedrijf’, legt hij uit. ‘Maar we pushen de koeien niet’, vult zijn vader Anjo hem aan. ‘De hoge productie mag niet ten koste gaan van de gezondheid en levensduur van de koeien’, benadrukt hij.

Om de veestapel in staat te stellen een hoge levensproductie te realiseren staat koecomfort, naast uitgebalanceerde voeding, centraal in de bedrijfsvoering. De koeien liggen bijvoorbeeld in diepstrooiselboxen en door tijdens het melken vaak groepen te wisselen staan de dieren niet onnodig lang in de wachtruimte. Het diergezondheids- en vruchtbaarheidsmanagement op het bedrijf is gestructureerd en gericht op het voorkomen van problemen.

SAP maakt stierkeuze

‘Fokkerij is zeker niet de belangrijkste factor voor een hoge levensduur’, stelt Anjo. ‘Maar tegelijkertijd leggen we met fokkerij hiervoor wel de basis. Koeien moeten over de juiste genetische eigenschappen beschikken om een hoge levensproductie te kunnen realiseren’, legt hij uit. In het fokdoel van de maatschap Bom staan kilogrammen vet en eiwit op de eerste plaats, waarbij negatieve gehalteverervers worden uitgesloten. Voor uier en benen hanteren de veehouders een minimale score van 105 in de bovenbalk. ‘Stieren die beneden gemiddeld scoren voor gezondheidskenmerken zullen we niet gebruiken’, vult Jos nog aan. ‘Maar dat soort stieren komen we ook niet meer tegen in het aanbod van CRV’, stelt hij vast.

Voor het maken van paringen volgen de veehouders het StierAdviesProgramma (SAP). Hierin is een correctie ingebouwd voor hoogtemaat (niet groter) beenstand in zijaanzicht (niet steiler) en kruisligging (niet vlakker). ‘Vaak laten we een groot aantal stieren meedraaien. Dan zien we vanzelf welke stieren het best passen in ons fokdoel’, legt Anjo uit. Stieren die op het Drentse bedrijf op dit moment veel worden gebruikt zijn Wake Up, Developer. Abundant P, Ranger, Wirdum, Eloy en Nippon P.

Levensproductie bij afvoer 47.000 kg melk

De veehouders gebruiken al jaren de hoogste NVI-stieren uit het aanbod van CRV. Ze zijn er van overtuigd dat ze hiermee een solide basis leggen voor een hoge levensproductie en de cijfers geven hen gelijk. De gemiddelde levensproductie van de aanwezige koeien is op dit moment 33.618 kg melk. En de koeien die het afgelopen boekjaar werden afgevoerd hadden een gemiddelde levensproductie gerealiseerd van meer dan 47.000 kg melk.

StierAdviesProgramma (SAP)

Het StierAdviesProgramma (SAP) bewijst zich al meer dan 40 jaar in de praktijk. Het geeft objectief advies over de best passende paringen maar biedt ook persoonlijke begeleiding op maat door uw eigen SAP-adviseur. Zo realiseert u met minimale inspanning maximale genetische vooruitgang op uw eigen fokdoel. Met nieuwe fokdoelen en kenmerken is stieradvies van CRV klaar voor de toekomst. Zo blijven we samen met u werken aan een gezonde veestapel die probleemloos een hoge levensproductie realiseert en voer efficiënt omzet in melk.

Bent u nieuwsgierig naar wat SAP en StierWijzer voor uw bedrijf zouden kunnen beteken? Vraag dan nu een gratis stieradvies aan. Kijk op deze pagina, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 – 00 24 440.