Familie Cuvelier realiseert topprestaties met dank aan MPR

Categorie: Gezondheid
Melkveehouder Stephan Cuvelier
Melkveehouder Stephan Cuvelier

De veestapel van de familie Cuvelier presteert op hoog niveau. Afgelopen boekjaar realiseerden de 139 koeien van het bedrijf in Poperinge een rollend jaargemiddelde van 11.860 kg melk met 4,34% vet en 3,48% eiwit.

De 33 vaarzen werden bij de bedrijfsinspectie ingeschreven met gemiddeld 85,5 punten Daarbij bereikten tot nu toe al 21 koeien van het bedrijf een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk, waarvan er één ook de grens van tien ton vet en eiwit produceerden.

Melkproductieregistratie (MPR) speelt bij de totstandkoming van deze topprestaties een belangrijke rol, zo blijkt uit een gesprek met Stephan Cuvelier die het bedrijf runt samen met zijn vrouw Ingrid Van Oost en hun zoons Jens en Niels. ‘MPR geeft ons veel informatie over de productie en diergezondheid van de veestapel. We kunnen in onze bedrijfsvoering niet zonder’, benadrukt de topmelker.

Optimaliseren met MPR Voeding

Voor de optimalisatie van het rantsoen bijvoorbeeld, halen de veehouders veel informatie uit het overzicht MPR Voeding, ‘Aan de hand van de gegevens over melkgift en gehalten van de verschillende groepen controleren we of de opstart van de verse koeien goed verloopt en of het basisrantsoen kloppend is’, legt de veehouder uit. ‘En de productiegegevens van de individuele koeien gebruik ik om de aanvullende krachtvoergiften per koe bij te stellen’, geeft hij een ander voorbeeld.

Bij de MPR laat de familie Cuvelier ook het celgetal van alle koeien bepalen. ‘Zo houden we zicht op het verloop van de uiergezondheid. Op basis van deze informatie kan ik bijvoorbeeld controleren of een behandeling tegen uierontsteking het gewenste resultaat heeft opgeleverd’, vertelt Stephan.

Stephan Cuvelier: ‘MPR geeft ons veel informatie over productie en diergezondheid. We kunnen in onze bedrijfsvoering niet zonder.’

Prestaties onafhankelijk erkend

Het maken van paringen baseert Stephan mede op basis van de inzichten die de MPR hem oplevert. ‘In de cijfers zien we bijvoorbeeld een behoorlijke spreiding tussen koeien in de gehalten vet en eiwit. Deze informatie nemen we mee bij de stierkeuze’, aldus de fokker voor wie de verkoop van vaarzen en dekstiertjes een interessante aanvulling op de inkomsten oplevert. ‘Als je fokvee wil verkopen moet je lijsten kunnen laten zien’, weet hij. ‘Dankzij MPR zijn de prestaties van onze koeien onafhankelijk erkend.’

MPR: de basis voor uw management

Melkproductieregistratie (MPR ofwel melkcontrole) is een belangrijke bron van informatie voor het management van een melkveebedrijf. De resultaten van de MPR zijn bijvoorbeeld de basis voor rantsoenberekeningen, diergezondheidsmanagement en fokkerijbeleid. De MPR-uitslag geeft harde cijfers die helpen bij het nemen van beslissingen. Dit is niet alleen nuttig voor uzelf, maar bijvoorbeeld ook voor uw voeradviseur of dierenarts. De basis van MPR is monstername. Dit kan in een frequentie van drie, vier, vijf of zes weken. Monsters worden standaard onderzocht op vet, eiwit, lactose, ureum en ketose. Onderzoek op celgetal en dracht kan hieraan worden toegevoegd. Veehouders met een melkstal kunnen de monstername zelf uitvoeren, bijvoorbeeld met behulp van de MPR Assistent App. Veehouders die zich liever concentreren op het melken van de koeien, kunnen gebruikmaken van de service van een monsternemer. Voor robotmelkers heeft CRV monsternameapparatuur beschikbaar. Zo levert deelname aan MPR van CRV u op maat en tegen relatief lage kosten een schat aan informatie voor het management van uw veestapel.