Double W Holsteins wordt CRV-testbedrijf

Categorie: Persbericht
Willem Booij en Wendie Ottens met Delta Jikkie (v. Delta Jacuzzi)
Willem Booij en Wendie Ottens met Delta Jikkie (v. Delta Jacuzzi)

CRV heeft het netwerk van CRV-testbedrijven uitgebreid met het bedrijf Double W Holsteins van Willem Booij en Wendie Ottens uit het Drentse Benneveld.

Booij en Ottens melken met robots 170 koeien met een rollend jaargemiddelde van rond de 11.500 kg melk met 4,05% vet en 3,50% eiwit. Ze gaan jaarlijks ongeveer 25 vaarzen uit het Delta- fokprogramma testen in de praktijk.

Ranger uit Rickyfamilie

De melkveehouders – die hun bedrijf zes jaar geleden verplaatsten van het Zuid-Hollandse Streefkerk naar Drenthe – zijn al langer actief in de topfokkerij. Zo fokten ze uit de Ms Rickyfamilie onder andere de succesvolle stiervader Ms Riverboy rf. Uit deze zelfde Rickyfamilie stammen ook de bewezen fokstieren Double W Rotary, Rodeo en natuurlijk Ranger, vier jaar op rij de meest gebruikte stier van Nederland. Een interessante jonge stier uit de volgende generaties Ricky’s is Double W Robin Hood P.

Double W Ricky 8 (v. Snowfever), moeder van onder andere Double W Ranger
Double W Ricky 8 (v. Snowfever), moeder van onder andere Double W Ranger

Fokkers van het jaar 2021

Vanwege de opvallende fokkerijprestaties ontvingen Booij en Ottens vorig jaar van de organisatoren van de HHH-show de titel ‘fokker van het jaar 2021’. ‘Wij zijn blij met de samenwerking met Double W Holsteins’, meldt foktechnicus Marcel Fox, coördinator van het Delta-fokprogramma. ‘Willem en Wendie zijn gedreven koeienboeren en enthousiaste fokkers. In de grote koppel op hun bedrijf krijgen alle koeien dezelfde kansen. Hier kunnen de Delta-donoren in de praktijk laten zien wat ze kunnen.’

Moeder van hoogste NVI-stier op stal

Booij en Ottens melken al enkele Delta-donoren, waaronder Delta Lokke. De met 87 punten ingeschreven dochter van Lowlands Trust is de moeder van de stier Delta Encourage, met 448 NVI op dit moment de hoogste genoomstier. Lokke presteert uitstekend. Zo tekent ze in haar lopende eerste lijst voor een productie van 11.850 kg melk met 4,11% vet en 3,81% eiwit in 305 dagen (LW 122).‘We vinden fokkerij erg leuk’, vertelt Willem Booij. ‘Dan is het natuurlijk heel mooi om zo’n vaars als Delta Lokke op stal te hebben. Ze komt uit een koefamilie die terugvoert op de Amerikaanse, met 94 punten ingeschreven Robthom Ivory Mark. Het is interessant om te zien hoe onze Ricky’s presteren in vergelijking met dieren uit internationaal gerenommeerde koefamilies. Als tester van vaarzen uit het fokprogramma van CRV hopen we nog meer van dit soort fantastische vaarzen op stal te krijgen.’

Delta Lokke (v. Trust), moeder van de nummer 1 NVI-stier Delta Encourage
Delta Lokke (v. Trust), moeder van de nummer 1 NVI-stier Delta Encourage

Genetische vooruitgang zichtbaar

Het netwerk van CRV-testbedrijven bestaat uit een tiental commerciële melkveebedrijven die jaarlijks enkele tientallen hoogdrachtige vaarzen ontvangen. Deze vaarzen met de allerhoogste genetica zijn afkomstig van het Dairy Breeding Center van CRV in Wirdum. Daar zijn ze als pink ingezet als embryodonor voor het fokprogramma. De kalveren van deze donoren vormen de toekomstige generatie InSire-stieren en stiermoeders. Op de testbedrijven krijgen de vaarzen de kans om hun potentie te tonen in de praktijk. Zo maken ze de genetische vooruitgang in het fokprogramma van CRV zichtbaar.