Peeldijker Liesje 992, de oudste bij Priems VOF aanwezige koe is de betovergrootmoeder van Tally-Ho. De Bluejaydochter werd onlangs in juli gewaardeerd met 88 punten. ‘Sinds ze drie jaar geleden op de foto en op video is vastgelegd is ze niets veranderd’, vertelt Jan. Haar levensproductie staat inmiddels op 152.745 liter melk met 4,42% vet en 3,61% eiwit. Opmerkelijk is haar laatrijpheid. In de eerste vier lactaties scoorde ze gemiddeld 113 lactatiewaarde, in de laatste vier lactaties ligt het gemiddelde op 123. De hoge levensproductie heeft ze niet van een vreemde. Haar grootmoeder Peeldijker Liesje 758 (v. Shottle) en de excellente overgrootmoeder, Peeldijker Liesje 385 (v. Ronald), gaven respectievelijk 119.543 en 133.264 liter melk. Jan vertelt: ‘De Bluejaydochter en haar grootmoeder van Ronald zijn koeien waar je er als fokker maar een paar van meemaakt. Ze zijn zo bijzonder omdat ze hun grote melkrijkheid combineren met probleemloosheid.’ De Ronalddochter zit overigens ook in de afstamming van de dochtergeteste fokstier Delta Lustrum.
Delta Tally-Ho, dé correctiestier uit de vlijtige Liesjes
De Peeldijker Liesjefamilie van Priems VOF in De Mortel levert aantrekkelijke koeien die probleemloos een hoge levensproductie van gehalterijke melk realiseren. De uit deze vlijtige Liesjes gefokte genoomstier Delta Tally-Ho is een echte correctiestier. Zijn betovergrootmoeder, ‘een echte melkfabriek’, voldoet helemaal aan het fokdoel van fokker Jan Priems.
Probleemloze Liesjes
Een dochter van de dertien jaar oude Liesje 992 produceert eveneens in De Mortel. De met 87 punten ingeschreven Liesje 1224 (v. Reflector) produceerde in vijf lactaties 66.945 liter melk met 5,23% vet en 4.01% eiwit. ‘Liesje 1224 lijkt op de moeder, maar is iets ronder en bespierder’, vertelt Jan Priems. Van haar kleinzoon, Delta Liberate (Gigantix x Rush Hour), kalven de eerste vaarzen op dit moment af.
De halfzus van Liberate, Delta Liesje (Nippon x Rush Hour) zet haar beste beentje voor bij CRV-testbedrijf Booij. Willem Booij vertelt: ‘Ze produceert prima met hoog eiwit. Ze gaf zelfs 42 liter met 4% eiwit.’ Ze koerst na ruim negen maanden productie, af op een 305-dagenlijst van 11.763 kg melk met 4,37% vet en 3,98% eiwit, goed voor 110 lactatiewaarde. De inspecteur beoordeelde haar met 86 punten voor algemeen voorkomen en 87 voor de benen. Willem vertelt: ‘Ze is een degelijke vaars met een best uier en goede benen met een geweldige stap.’ Dat zien we terug bij haar zoon, Delta Tally-Ho.
Topper voor gezonde klauwen
Tally-Ho (v. Therapy) is met +10% lijstaanvoerder voor CRV gezondheid. Hij verbetert vruchtbaarheid, uiergezondheid en met name klauwgezondheid. Met zijn 117 voor klauwgezondheid verlaagt hij het percentage aandoeningen aanzienlijk. Voor bijvoorbeeld mortellaro, stinkpoot en zoolzweer verlaagt Tally-Ho het percentage aandoeningen met 32 tot 40 procent. Samen met het eerder genoemde goede beengebruik zijn dit belangrijke voorspellers voor een hoge levensduur en ook dat zit wel goed. De fokwaarde van 765 dagen voorspelt dat de dochters ruim een jaar langer blijven lopen.
Dikke melk
Met +0,53 procent eiwitvererving is Tally-Ho de hoogst beschikbare stier in de webshop. Dit gaat gepaard met een aanzienlijke vetverhoging, +0,33 procent. Hij vererft de juiste eiwitten, A2A2 voor bèta-caseïne en BB voor kappa-caseïne. De BB zorgt voor een efficiënte productie van kaas uit melk. Ook de daaraan voorafgaande stap van voer naar melk is efficiënt: hij scoort 106 voor voerëfficientie.
Correctiestier
De uitroep tally-ho is in Engelstalige landen een wijdverspreide uitroep, afkomstig uit de vossenjacht en andere vormen van jacht. Jagers roepen ‘tally-ho’ als ze een vos hebben gezien om op te gaan jagen.
Tally-Ho doet fantastisch werk op te grote, melkrijke koeien die wat meer balans nodig hebben. De fokwaarde van 109 voor ketose bevestigt dat zijn dochters gemakkelijk produceren. Door zijn complete profiel verbetert hij op nagenoeg alle onderdelen. Wilt u gemakkelijk te managen koeien? Dan is de jacht op de ideale paringsstier geslaagd: Tally-Ho.