In de productievererving van Smart vallen de +0,22% eiwit en 46 kg eiwit op. De nieuwe InSire-stier vererft daarnaast ruim 700 kg melk en +0,02% vet en scoort 110 voor ketose. Smart heeft bovendien een hoge fokwaarde voor laatrijpheid, wat betekent dat met het stijgen van de leeftijd een stijgende lijn verwacht mag worden in de prestaties van zijn dochters. Dit uit zich onder andere in een hoge fokwaarde voor levensduur: + 717 dagen. Ook de hoge fokwaarden voor klauwgezondheid (107) en uiergezondheid (106) maken Smart een slimme keuze voor veehouders die probleemloos producerende koeien willen fokken.
Delta Smart is een slimme keuze voor robuuste en duurzame eiwittoppers
Maar deze nieuwe InSire-stier heeft veel meer te bieden. Zo is hij met een fokwaarde van 113 in de bovenbalk de beste uiervererver in het aanbod en met een fokwaarde van 112 in de bovenbalk behoort hij ook tot de top voor totaal exterieur. Smartdochters stappen krachtig op parallel geplaatste achterbenen. Ze lopen bovendien vlot op de melkrobot (fokwaarde melkrobotinterval 113).
Laatrijpheid en levensduur
Outcross met hoog eiwit
Met de weinig gebruikte Duitse melk- en uierverbeteraar Genius als vader en in de moederlijn achtereenvolgens Topgear, Malaga en Gibor heeft Smart een outcross afstamming, waardoor hij breed inzetbaar is. De moeder van Smart, Delta Harmet, stamt uit een diepe Deltakoefamilie die terugvoert op de Amerikaans fokkoe Ricecrest Luke Lana. Ze loopt op het bedrijf van Peter en Sanne van de Kamp in Putten, waar ze moet concurreren met koeien uit de Weelder Esmoniquefamilie. Die concurrentie kan de degelijke, middelgrote en met 84 punten ingeschreven Topgeardochter prima aan. ‘Het is een lekkere, probleemloze koe’, vertelt Peter van de Kamp. ‘Haar fokwaarde laat een hoge eiwitaanleg zien en dat komt er ook uit’, stelt hij vast. De derdekalfs Harmet produceerde tot nu toe 26.677 kg melk met 4,54% vet en 3,84% eiwit.