Delta Jeldau niet over het hoofd te zien

De levensproductie van Delta Jeldau  ligt inmiddels op bijna 78.000 kg melk met 3,66% eiwit
De levensproductie van Delta Jeldau ligt inmiddels op bijna 78.000 kg melk met 3,66% eiwit

Koeien met een gemiddelde hoogtemaat, die heeft Thijs van Gastel het liefst. Met haar 1,60 meter past Delta Jeldau eigenlijk niet in dat plaatje, maar toch is de grootmoeder van Delta Nobrainer een van de oogappels van de Brabantse veehouder. ‘Ze heeft alles mee om de 100.000 kg melk te kunnen halen

Regelmatig staat de voergang van Thijs van Gastel vol met bezoekers. De Brabantse melkveehouder ontvangt op zijn Delta-testbedrijf, waar CRV ook voeropnamedata verzamelt, de nodige excursies. Eén koe in het bijzonder zullen de gasten in Nispen niet snel over het hoofd zien. Met haar hoogtemaat van 1,60 meter is Delta Jeldau niet te missen. ‘Ze is een van de grootste koeien in de stal’, geeft Van Gastel aan. ‘Eigenlijk wil ik graag koeien met een gemiddelde hoogtemaat fokken, maar Jeldau heeft er geen last van dat ze zo groot is. Ze is een koe met een imponerend frame, een super bouw en veel souplesse. Ze heeft geen enkel probleem met overeind komen.

90 punten voor frame

Maar alleen nadruk leggen op de hoogtemaat van Jeldau zou de Penleydochter tekortdoen. Ze kreeg vorig jaar 88 punten voor exterieur, met daarbij 90 punten voor frame en 87 punten voor type, uier en benen. ‘Ze heeft een super frame en mooie verhoudingen. Misschien komen er de volgende lactatie nog wel een of twee puntjes bij voor exterieur’, hoopt Van Gastel, die ook een minpuntje noemt. ‘Aan het halster is ze niet gemakkelijk. Ze laat zich lastig fotograferen. We hebben tot nu toe drie pogingen gedaan, maar een graasfoto is het enige wat gelukt is.’Op het 185 koeien tellende melkveebedrijf is de acht jaar oude koe een van de oogappels van Van Gastel, mede dankzij haar productiedrang. ‘Jeldau is een super producente. Ze geeft veel melk en is heel persistent. Ze kalfde in juli voor het laatst en is weer drachtig, maar ze is pas in maart voor het eerst onder de 56 kilo geschept tijdens de melkcontrole’, benadrukt Van Gastel. Ook in haar lactatiewaarden laat Jeldau een mooie ontwikkeling zien. Als vaars startte ze met een lactatiewaarde van 104, in haar tweede lijst scoorde ze 111 om vervolgens in haar derde lijst op 112 uit te komen. In haar huidige vierde lactatie staat ze voorspeld op een 305 dagenproductie van 16.806 kg melk met 3,63% vet en 3,53% eiwit, resulterend in een lactatiewaarde van 126. ‘Gemiddeld scoort ze dik boven de 110 voor lactatiewaarde’, rekent Van Gastel uit.

Bovengemiddelde voerefficiëntie

Inmiddels staat de teller voor levensproductie op 77.973 kg melk met 4,09% vet en 3,66% eiwit in 1758 dagen, goed voor gemiddeld ruim 44 kg melk per dag. ‘Ze geeft heel gemakkelijk melk en loopt goed op de robot. Gemiddeld scoort ze 3,4 melkingen per dag’, voegt Van Gastel toe. De veehouder heeft ook inzicht in de voerefficiëntie van de Penleydochter. Op zijn bedrijf legt CRV de voeropname vast van koeien in de eerste drie lactaties. ‘Jeldau scoort op dat punt bovengemiddeld. Je zou misschien verwachten dat zo’n grote koe het op dat punt wat minder goed zou doen, maar over haar eerste drie lactaties haalde ze gemiddeld een voerefficiëntie van 1,7 kilogram melk per kilogram droge stof’, weet hij.Ook op het gebied van gezondheid laat Jeldau geen steken vallen. ‘Op haar tweede lactatie na is ze elke lijst in één keer drachtig geweest’, geeft Van Gastel aan. ‘Ook haar celgetal ziet er netjes uit en klauwproblemen heeft ze nog niet gehad.’In haar kleinzoon Delta Nobrainer (Fragrant x Reloader) herkent de Brabantse veehouder veel van de kwaliteiten van Jeldau. Nobrainer verbetert de voerefficiëntie, de gezondheid en de productie van zijn nakomelingen. ‘En bovendien vererft hij met 103 wel een gemiddelde hoogtemaat. Dat past in ons fokdoel’, stelt Van Gastel, die vanzelfsprekend de Fragrantzoon ook inzet op zijn bedrijf. Normaal gesproken bestel ik van jonge stieren één keer sperma om de kansen te spreiden. Maar van Nobrainer zijn de eerste vijftien rietjes al op. Ik heb inmiddels al nieuwe besteld.’ In Duitsland laat ook Jeldaus achterkleinzoon Delta Landmark PP (Sinan PP x Nippon P x Reloader) van zich horen. Hij staat in de top vijftien RGZ voor homozygoot hoornloze stieren. Net als Nobrainer blinkt hij uit in gezondheid en scoort hij een gemiddelde hoogtemaat.

Op naar de 100.000 kg melk

Jeldau heeft haar kwaliteiten niet van een vreemde. Via achtereenvolgens dochters van Monopoly, Cricket en Jardin stamt ze af van de veelbenutte Shottledochter Delta Jacoline, de moeder van fokstieren als Delta Bonaparte en Delta Antidote. Nog een generatie eerder in de stamboom prijkt Veneriete Sylke, een O Mandochter die 10.000 kg vet en eiwit produceerde en ook de stammoeder is van dochtergeteste stieren als Delta Jacuzzi en Delta Vineyard. Als het aan Van Gastel ligt, treedt Jeldau in de voetsporen van stammoeder Sylke. ‘Ze heeft alles mee om de 100.000 kg melk te kunnen halen. Ze produceert nog ruim boven de 50 kilo melk en laat nog weinig slijtage zien. Als ze nog één keer kalft, kan ze aan het eind van de lactatie de grens van 100 ton passeren.’Drachtig is de Penleydochter in ieder geval alvast weer. Van Gastel insemineerde haar met Delta Designer, die als moedersvader Delta Floris heeft. ‘Dat is een Empirezoon uit de excellente Reflectordochter Grant D Fay, onze andere stalfavoriet. Zo kan ik mooi de genen van onze beste twee koeien combineren.’