Delta Encourage, lijstaanvoerder én stiervader

Delta Lokke (AB 87, v. Trust), moeder van Encourage
Delta Lokke (AB 87, v. Trust), moeder van Encourage

Efficiëntie is hét codewoord voor Delta Encourage. De hoogste stier voor NVI in de jongste fokwaardedraai is alleen beschikbaar via CRV-Elite-embryo’s. Uit de combinatie van vader Fragrant en een moederlijn van drie generaties nog actieve, hoogproductieve melkkoeien, is Encourage een waardevolle aanvulling als stiervader.

Alleskunner

Encourage vererft superieur op alle vlakken. Een torenhoge, persistente productievererving van € 686 Inet, 807 dagen levensduur en 111 voor voerefficiëntie leidt tot een CRV Efficiëntie van +28%. Daarmee is Encourage de hoogst beschikbare stiervader. Encourage combineert torenhoge efficiëntie met een fantastische uiergezondheid (113 celgetal), 108 klauwgezondheid en 103 vruchtbaarheid. Hij fokt gemiddeld grote dochters met eveneens gemiddelde breedte- en inhoudsmaten. Zijn uiervererving van 105, met opvallend hoog aangehechte achteruiers, laat nergens steken vallen. De benen (106) hebben een gemiddelde kromming en worden goed gebruikt (106). Met eveneens 106 voor totaal exterieur doet Encourage helemaal mee. Veel van de kwaliteiten van Encourage vinden we terug in zijn afstamming.

Goede combinatie

Fragrant vererft als beloftevolle, outcross-vader een efficiënte productie van veel melk met hoge gehalten uit gezonde en fraaie uiers. Moeder, Delta Lokke (AV 87, v. Trust) vererft eveneens een hoge productie-aanleg en blinkt uit in beenvererving. Op het bedrijf van de VOF Booij-Ottens in Benneveld maakt ze indruk op meerdere fronten.

Beste benen en kwaliteitsuier

Lokke behaalde 87 punten voor haar exterieur. Willem Booij licht toe :’Lokke is een goed ontwikkelde vaars met goede verhoudingen. Ze heeft beste benen die ze goed gebruikt en ze beschikt over een heel functioneel uier. Door een goede ophangband en goed geplaatste spenen is ze heel geschikt voor de robot. Het meest opvallend is nog dat haar soepele uier heel mooi weg melkt.’ Dit is kenmerkend voor een gezond uier en is lijn met de goede fokwaarde (106) voor uiergezondheid van haar zoon, Encourage.

Plezierig werken

‘Lokke is een plezierige koe om mee te werken’, vertelt Willem. Hij vervolgt: ‘Na afkalven startte ze gelijk met een lactatiewaarde boven de honderd. Dat is knap, want ze kalfde af op 2.11 jaar waardoor ze wat zwaarder was geworden. Toch maakte ze een goede, probleemloze start en werd ze ook nog eens in één keer drachtig. Bij de overgang naar de melkrobot in juni zag Willem grote verschillen tussen de koeien: ‘Lokke paste zich moeiteloos aan en ze komt vanzelf vier keer per dag naar de robot.’

Hoog eiwit is verankerd in de moederlijn

De Trustdochter produceert veel melk met hoog eiwit. Willem: ‘Na ruim zeven maanden geeft Lokke heel persistent ruim 41 liter. ’Haar voorspelde 305 dagenlijst komt uit op 11.638 kg melk met 4,11% vet en 3,83% eiwit, goed voor 117 lactatiewaarde. De hoge productie met hoog percentage eiwit lijkt verankerd in de moederlijn. Lokke’s moeder, Delta Laurin (AB 87, v. Barcley), produceert bij CRV-testbedrijf Van Gastel gemiddeld 4% eiwit, waarbij haar lactatiewaarde op 112 uitkomt. Lokke’s grootmoeder, Delta Laure (AB 86, v. Bube), heeft tot nu toe bij CRV-testbedrijf Nooijen in 1513 dagen 55.472 kg met 4,59% vet en 3,84% eiwit geproduceerd.


Hoge voerefficiëntie

De grootmoeder van Encourage, Laurin gaat op het voeropnametestbedrijf efficiënt met haar voer om. Pieter van Goor, verantwoordelijk voor het voeropnameproject bij CRV, vertelt: ‘In haar eerste lijst zat ze 146 dagen in de test en maakte ze van elke kilo voer 1,9 liter meetmelk. Dat is een heel erg hoge voerefficiëntie.’ Het is dan ook niet vreemd dat Encourage met 111 een erg hoge fokwaarde voor voerefficiëntie heeft. Als lijstaanvoerder van het NVI klassement krijgt Encourage volop kansen als stiervader. Dankzij het vakmanschap in de hele keten krijgt u als CRV-Elitebedrijf met deze topper zeer hoogwaardige kalveren in uw veestapel.

Delta Laurin (AB 86), efficiënt producerende grootmoeder van Encourage
Delta Laurin (AB 86), efficiënt producerende grootmoeder van Encourage