Delta Cream P-red, koploper voor gezonde koeien en dikke melk

Cream P
Cream P

De hoogste roodbonte stier voor NVI biedt meer dan veel cream, het Engelse woord voor room. Diverse kwaliteiten met een topnotering strijden bij Delta Cream P-red om voorrang.

Vanwege zijn topniveau en vooralsnog beperkte beschikbaarheid is Cream P exclusief beschikbaar voor deelnemers aan Create.

Delta Paulina (EX 90), nog aanwezige fraaie veelgeefster uit de moederlijn van Cream P.
Delta Paulina (EX 90), nog aanwezige fraaie veelgeefster uit de moederlijn van Cream P.

Topranking voor rood- én zwartbont

Cream P is op meerdere fronten lijstaanvoerder. Hij is de hoogste roodbonte stier voor NVI in de indexdraai van april. Omgerekend naar zwartbont is hij de tweede stier in het aanbod van CRV. Hij is bij roodbont ook de hoogste voor percentage vet en de op één na hoogste voor Inet en CRV Gezondheid. Voor zowel uier- als klauwgezondheid is Cream P de hoogste roodbonte stier. Met +8% voor gezondheid ziet hij alleen zijn vader, Lowlands Goldline, voor zich.

Hoge melkprijs en meer melk

Met +0,86% vet en +0,32% eiwit stuwt Cream P de melkprijs flink op. Samen met de productievererving van 689 kilo melk resulteert dit in een torenhoge € 455 Inet. De BB voor kappa caseïne maakt de kaasproductie efficiënter en voor bèta-caseïne geeft Cream P de gewenste de A2A2 door. De dochters blijven gemiddeld ook nog eens negen maanden langer lopen.

Aanzienlijk gezondere uiers en benen

Delta Cream P is voor zowel uier- als klauwgezondheid met 112 als fokwaarde de hoogst beschikbare roodbonte stier. De hoogste score voor uiergezondheid is het gevolg van vooruitgang op diverse kenmerken. Wat mag je gemiddeld verwachten bij een paring van Cream P met een gemiddelde koe? De fokwaarde voor klinische mastitis van 109 zorgt voor 43% minder uierontsteking. De hoge fokwaarde van 113 voor celgetal betekent in de praktijk een verlaging van het celgetal met gemiddeld 28.000 cellen per ml. Voor klauwgezondheid is Cream P de beste roodbonte stier in het aanbod. Hij brengt hiermee een merkbaar verschil. Zo verlaagt Cream P het aantal klauwproblemen met 18%.

Pietje 52 koefamilie

De moederlijn van Cream gaat terug naar Pietje 52 rf. Deze Impulsdochter ontdekte CRV dankzij haar torenhoge merkerfokwaarden toen Impuls doorbrak als fokstier. Ze produceerde 57.068 liter melk met 4,68% vet en 3,68% eiwit en was een goede embryodonor. Haar zoon Delta Potter P-red was jarenlang een populaire fokstier, onder meer dankzij zijn hoge eiwitvererving.

Stammoeder Pietje 52 rf (AB 87) produceerde 57.068 liter melk met 4,68% vet en 3,68% eiwit
Stammoeder Pietje 52 rf (AB 87) produceerde 57.068 liter melk met 4,68% vet en 3,68% eiwit

Pietjes kleindochter, Delta Paulina, is het uithangbord van de familie en staat bij CRV-Testbedrijf Van Berkum. De met 90 punten ingeschreven dochter van Malcolm produceerde tot nu toe in 1.916 dagen 92.008 kg melk met 3,97% vet en 3,71% eiwit. Haar daggemiddelde van 48 liter leidt naar een gemiddelde lactatiewaarde van 110. Haar kleinzonen Delta Prominent en Delta Paddock PP zijn beschikbaar als dochtergeteste stieren. Via Laurent P rf en Builder P is Paulina eveneens de grootmoeder van de melkrijke Delta Philou P. Zij is via Nominator op haar beurt de grootmoeder van Cream P.

Delta Philou P, grootmoeder van Cream P-red
Delta Philou P, grootmoeder van Cream P-red

Samenvattend is Delta Cream P-red de allerbeste roodbonte stier voor diverse eigenschappen. Hij is ook voor veehouders met zwartbonte koeien een aanrader. Zijn vererving voor gezonde uiers en klauwen zorgen voor aanzienlijk minder aandoeningen. Als slagroom op de taart geeft Delta Cream P-red zeer hoge vet- en eiwitgehalten door aan zijn nakomelingen.