Delta Botic P rf, allround stiervader en vererver van sterke benen en zeer gezonde klauwen

Delta Botic P RF
Delta Botic P rf

Efficiënte, productieve, fraaie en gezonde melkkoeien met een hoge levensproductie in het vooruitzicht. Dat vererft Botic P rf. Voor klauwgezondheid gaat geen enkele stier hem voorbij.

Klinkende namen in de vader- en moederlijn

De afstamming van Botic P rf geeft vertrouwen. Botic heeft als vader Fair Play P, die op zijn beurt een zoon is van het vlaggenschip van CRV, Willem’s-Hoeve Woody. Ook de moederlijn presteert goed. Moeder Delta Donna (v. Pitcher) is een pas afgekalfde dochter van Delta Dunja (AB 86, v. Esperanto). Dunja is via dochters van Riverboy-red en Atlantic een achterkleindochter van Heidenskipster Daisy (v. Fidelity). Deze koefamilie heeft meerdere fokstieren voortgebracht. In Nederland is Danillo de bekendste, in Duitsland zijn volle broer Heidenskipster Goldday. Enkele generaties daarvoor kwamen in de Verenigde Staten goede stieren door van Markwell Durham Daisy (Ex 92), een kleindochter van Markwell Blackstar Raven (Ex 95).

Vol vertrouwen

De moeder en grootmoeder van Botic P presteren goed op het CRV-testbedrijf van familie Van Berkum. Siemen van Berkum omschrijft Botics moeder, de roodbonte Delta Donna (v. Pitcher), als ‘een mooie vaars met een goede uier en echt goede, sterke benen. Donna begon zoals iedere oudere vaars op ons bedrijf wat gewoontjes, maar bouwt écht op en is na zes weken over de 40 liter. Moet goed komen, volgens mij.’

Over haar moeder, Esperantodochter Dunja, vertelt Siemen: ‘Dunja is een heel mooie, sterke, derdekalfskoe met een heel goede uier en benen. Ze is ook weer drachtig.’ In haar tweede lactatie produceerde Dunja in 305 dagen 14.699 liter melk met 4,17% vet en 3,69% eiwit, goed voor 107 lactatiewaarde. Bij de met 86 punten ingeschreven Dunja valt de foutloze onderbalk op. De 7 voor beengebruik weerspiegelt de sterke score op dit onderdeel bij haar kleinzoon, Botic P rf.

Delta Dunja (v. Esperanto), grootmoeder van Botic P rf
Delta Dunja (v. Esperanto), grootmoeder van Botic P rf

Langdurige, efficiënte productie van melk en kaas

Botic P rf vererft veel eigenschappen waar de toekomstgerichte melkveehouderij om vraagt. Hij dringt het vervangingspercentage terug. Bij gebruik op gemiddelde koeien produceren zijn dochters gemiddeld 10.000 liter meer melk, bijna 500 kg meer vet en 390 kg meer eiwit, voordat ze het bedrijf verlaten.

Met 106 voor voerëfficientie behoort Botic tot de FeedExcel-stieren. Bij gebruik op gemiddelde koeien nemen zijn dochters per kilogram meetmelk 3 procent minder voer op. De vererving van +0,11% eiwit gaat gepaard met BB voor kappacaseïne en dat is weer goed voor de kaasopbrengst.

Torenhoge klauwgezondheid

Botic P scoort fantastische fokwaarden voor gezondheid. Zo vererft hij met 111 uitzonderlijk hoog voor klauwgezondheid. Dat betekent dat zijn dochters bij gebruik op gemiddelde koeien 15% minder klauwproblemen ondervinden. Samen met de 109 voor beengebruik voorspelt dit veel goeds voor de levensduur van de dochters van Botic P.

Diverse extra’s voor zwart- en roodbont

Al met al vererft Botic P een zeer compleet verervingsprofiel met aantrekkelijk exterieur (109). Doordat Botic P heterozygoot hoornloos is, blijft minimaal de helft van zijn kalveren hoornloos. Als bonus geeft hij de roodfactor door. Hij is dan ook stiervader voor zwart- én roodbont.

Deelnemers aan CRV-Elite hebben al drachtigheden van Botic P rf . Zij kregen in de zomer de eerste embryo’s uit fokprogramma geïmplanteerd in hun ontvangsters. Sinds kort is Botic P beschikbaar in het Create-programma, waardoor deze exclusieve topstier onder voorwaarden beschikbaar is voor veehouders.

CRV CREATE

Met het Create-programma maakt CRV exclusieve topstieren, die voorheen eerst alleen werden ingezet voor het fokprogramma, onder voorwaarden, direct beschikbaar voor alle veehouders.