Melkveehouder Mark Westerhof uit Dalfsen maakt al 25 jaar gebruik van het aAa-paringssysteem. Het leverde hem een uniform koppel koeien op met een goede balans tussen productie-aanleg en exterieur. ‘Maar als je alleen kijkt naar codes, gebruik je ongemerkt wel eens een stier die eigenlijk niet in je fokdoel past’, ervaarde hij. ‘De kwaliteit van de stier is minstens zo belangrijk als de kwaliteit van de paring. Je kunt beter een goede stier iets minder goed paren dan een slechte stier perfect paren’, weet de veehouder nu. Als voorbeeld wijst hij op het vetgehalte in de melk van zijn koeien. ‘In het verleden hebben we bij de stierkeuze op vetpercentage wel eens wat te veel toegegeven. Dat zien we nu terug in de tank.’ Samen met zijn vrouw Annemieke en met hulp van zijn vader Hermjan verzorgt de veehouder een koppel van 195 koeien en 120 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde van de veestapel ligt op ongeveer 11.200 kg melk met 4,10% vet en 3,50% eiwit.
Dankzij SAP en aAa de best passende paringen
Vijfentwintig jaar fokkerij op basis van aAa bracht Mark Westerhof een uniforme veestapel. Maar het leerde hem ook dat ook minder goede stieren een code hebben. Door het paringssysteem van Bill Weeks te combineren met fokkerijadvies van CRV is hij verzekerd van de best passende paringen met de best passende stieren voor zijn fokdoel.
Mark Westerhof: ‘De kwaliteit van de stier is minstens zo belangrijk als de kwaliteit van de paring.'
Advies overzichtelijk op papier
Sinds drie jaar combineert Westerhof fokkerij op basis van aAa-codes met fokkerijadvies en het StierAdviesProgramma (SAP) van CRV. ‘Door groei van het bedrijf kan ik minder tijd besteden aan het maken van paringen voor iedere individuele koe of pink. Met het gebruik van SAP is dat ook helemaal niet meer nodig’, ervaart hij. ‘Met een paar uur werk staat het advies voor de hele veestapel overzichtelijk op papier.’ Een belangrijke reden om naast het aAa-paringssysteem ook het SAP te gaan gebruiken is het uitsluiten van verwante paringen. ‘Als ik het advies van het SAP volg, hoef ik me over inteelt helemaal geen zorgen meer te maken’, aldus de veehouder.
Passende stier voor iedere code
Met fokkerijadvies van CRV pakt Mark Westerhof de fokkerij op zijn bedrijf gestructureerd aan. Samen met zijn vaste adviseur Jan van der Poel bekijkt hij een paar keer per jaar de veestapel en het CRV-stierenaanbod. ‘We maken voor elk van de aAa-codes (1 tot en met 6) een lijstje van stieren met deze code. Binnen deze groep selecteren we eerst de stieren uit met een negatieve gehaltevererving. En van de stieren die overblijven, laten we de stier met de hoogste fokwaarden voor uier en benen meedraaien in het SAP’, legt de veehouder uit. ’Als ik een koe wil insemineren, hoef ik alleen maar op de uitdraai te kijken welk rietje ik uit het vat moet halen’, vertelt hij. ‘En dat het paringsadvies overzichtelijk op papier staat, is ook handig voor een vervanger als ik er een keer niet ben.'