CRV-Fleckviehstieren blijven koplopers op gezondheid en efficiëntie

Categorie: Persbericht
Rolls (Walk x Waldbrand)
Rolls (Walk x Waldbrand)

Stieren uit het Fleckviehprogramma van CRV hebben zich in de indexdraai van december 2021 uitstekend gemanifesteerd. Veel gebruikte stieren onderschrijven met de prestaties van hun eerste dochters hun genoomfokwaarden. Populaire genoomstieren houden hun indexen op peil en een aantal jonge veelbelovende stieren drukken hun neus aan het venster. Ze bevestigen de sterke positie van CRV als koploper voor gezondheid en efficiëntie in de Fleckviehfokkerij.

Dochters Rolls en Worldcup bevestigen fokwaarden

Zo kwamen van Rolls (Walk x Waldbrand) de eerste dochters aan de melk. Hij scoort nu 128 GZW met onder andere 846 kg melk en 117 fitness en komt uit op +8% CRV Efficiëntie en +5% CRV Gezondheid. Rolls scoort hoog op levensduur (117), uiergezondheid (112), persistentie (116), geboortegemak (109) en melksnelheid (120). Daarmee bevestigt hij zijn genoomfokwaarden.

Van Worldcup (Wertvoll x Watt) zijn inmiddels meer dan 1000 dochters aan de melk. Hij houdt zijn fokwaarden keurig op peil en bevestigt zijn positie als echte allrounder met een combinatie van hoge indexen voor melk en vlees. Worldcup blijft een topper op fitness en vererft foutloos exterieur. Hij staat op 130 GZW, +5% CRV Efficiëntie en +6% CRV Gezondheid.

Nieuw: Habanero, Jedi en Mister X

CRV zag twee nieuwe genoomstieren doorkomen in de top tien voor RZG. Habanero (Herzklopfen x Hendorf) kreeg een fokwaarde van 141 GZW. Hij scoort een melkindex van 134, 110 vleesindex en +11% CRV Efficiëntie. Ook op uiergezondheid, levensduur en melksnelheid laat de jonge stier prima fokaarden zien. Voor CRV Gezondheid komt hij uit op +4%. Habanero vererft goede uiers met een ideale speenplaatsing. Zijn kalveren worden gemakkelijk geboren.

Ook de nieuwe stier Jedi (Jedermann x Wattking) scoort 141 GZW. Hij ontpopt zich als een allrounder op hoog niveau met onder andere 1200 kg melk, 117 fitness, 118 levensduur, 118 melksnelheid en 112 vleesindex. Met een GZW van 137 is ook Mister X (Manaus x Herzslag) een veelbelovende jonge stier. Hij combineert +868 kg melk met +0,14% eiwit, heeft een vleesindex van 112 en komt uit op +9% CRV Efficiëntie. Mister X is ook een uitstekende exterieurvererver met onder andere 112 uier en 112 beenwerk. Habanero, Jedi en Mister X zijn nog niet beschikbaar in Nederland en Vlaanderen.

Makay, Warlock en Wüstensohn op peil

De veel gebruikte genoomstieren Makay, Warlock en Wüstensohn bevestigen hun positie als allrounders op zeer hoog niveau. Makay (Malawi x Varta) scoort 138 GZW, +8% CRV Gezondheid en +8% CRV Efficiëntie. Opvallend is zijn hoge score voor uiergezondheid van 129 gecombineerd met een productie van +576 kg melk en +0,18% vet en +0,08% eiwit.

Warlock (Weissensee x Hugoboss) komt uit op 138 GZW met +6% CRV Gezondheid en +11% CRV Efficiëntie. In combinatie met gemiddelde lichaamsmaten en een hoge levensduur zullen de Warlock-dochters zeer lang meegaan. Daarnaast scoort Warlock zeer best voor uiergezondheid (113) en voor totaal fitness. Warlockdochters zullen persistent produceren en een mooie productiestijging over de lactaties laten zien.

Wüstensohn (Wordcup x Raldi) staat op 137 GZW met +6% CRV Gezondheid en +7% CRV Efficiëntie. Hij combineert een zeer beste bespiering met een productie van +1076 kg melk. Ook op het gebied van uierkwaliteit en uiergezondheid staat Wüstensohn zijn mannetje met een fokwaarde van 114 voor uier en 122 voor uiergezondheid.

Nieuw beschikbaar: M3, Mercury en Majo

Nieuw beschikbaar komt de hoornloze M3 Pp (Mercedes Pp x Equador). Hij staat op 133 GZW, +7% CRV Gezondheid en +8% CRV Efficiëntie. Ook Mercury Pp (Mahango x Evergreen, 136 GZW, +5% CRV Gezondheid en +5% CRV Efficiëntie) en Majo (Minor x Zepter, 134 GZW, +6% CRV Gezondheid en +8% CRV Efficiëntie) zijn in Nederland en Vlaanderen beschikbaar. De stieren combineren een prima melkproductie met goede gehalten en beste fitnesskenmerken.