Gezonde, efficiënt producerende koeien met een hoge levensproductie. Wilt u die koeien op uw bedrijf? Coördinator van het Delta fokprogramma, Marcel Fox en foktechnisch specialist, Geart Ludema namen ieder twee dagen voor hun rekening om uit te leggen hoe CRV de beste dieren selecteert.
CRV-Elitedagen: leuk, leerzaam en gezellig
Vier dagen was het Dairy Breeding Center (DBC) geopend voor de CRV-Elitebedrijven. Een warm onthaal, enkele inleidingen en een rondleiding op het DBC in Wirdum, zorgden voor een aantrekkelijk ochtendprogramma. Na een heerlijk stamppotbuffet was er een bedrijfsbezoek aan een CRV-testbedrijf. Hieronder een verslag van de laatste van deze vier open dagen.
Waardoor zijn de embryo’s genetisch superieur?
NVI is niet leidend
‘Met een eigen selectie-index bepalen we zelf welke dieren superieur zijn’, vertelt Geart Ludema. De selectie-index is opgebouwd uit 50% efficiëntie, 30% gezondheid en 20% exterieur. Er is voldoende variatie om accenten te leggen. Zo spelen we gemakkelijker in op actuele ontwikkelingen en selecteren we bovendien op kenmerken die (nog) niet in de NVI zitten. Daar worden zowel de stieren als de vaarskalveren op de Elitebedrijven beter van. Zo letten we bijvoorbeeld nadrukkelijk op voldoende kromming in de benen en dat de koeien vlot melken. Daarnaast wegen we, ten opzichte van de NVI, kilogrammen melk wat zwaarder in en leggen we meer nadruk op gemiddeld ontwikkelde koeien met een goede balans in de koe.
Zoveel veehouders, zoveel wensen
Bij de verdeling van embryo’s kunt u als Elite-deelnemer kiezen uit diverse segmenten. Efficiëntie of gezondheid, haarkleur en hoornloosheid. Wat dat laatste betreft wordt het aanbod steeds groter, nu 45% van de donoren hoornloos is.
Het fokprogramma produceert ook gericht embryo’s om stieren te fokken voor buitenlandse markten. Een belangrijke markt hierin is de Duitse markt, zo’n twintig procent van de embryo’s wordt daarom geproduceerd voor een fokdoel op Duitse basis, met als totaalindex de RZG. De nadruk ligt op melk, uier, benen, speenlengte, kruisligging en melksnelheid.
Open nucleus
De donoren in Wirdum zijn voor het grootste deel nakomelingen van moeders die ook donor zijn geweest. Ze zijn inmiddels naar CRV-testbedrijven verhuisd om daar af te kalven en melk te produceren. Daarnaast koopt CRV extern dieren die vervolgens instromen in het DBC. Tot slot zorgen extern aangekochte embryo’s voor verse bloedlijnen en de benodigde extra kwaliteiten.
Rondleiding in Wirdum
Het DBC huisvest zo’n 350 dieren. In de stallen is het rustig wanneer de bezoekende veehouders van achter glas naar de donoren kijken. De dieren vreten, liggen, lopen en vermaken zich met een draaiende koeborstel. Boven de groepshokken hangen ventilatoren voor verkoeling tijdens de warme dagen. Gangen langs de buitenmuur leiden de dieren naar de behandelruimtes waar ze op maandag, dinsdag en donderdag eicellen of embryo’s leveren. Deskundige medewerkers beschikken vervolgens in het laboratorium over geavanceerde apparatuur. Zij zorgen voor een goede rijping, bevruchting en verdere ontwikkeling van de embryo’s.
In het Dairy Breeding Center in Wirdum bundelt CRV de werkzaamheden met de dieren en de embryo’s op één locatie. Door een inleiding in de presentatiezaal te volgen heeft u als Elite-deelnemer gehoord hoe belangrijk u bent voor het fokprogramma. Door deel te nemen aan de rondleiding heeft u gezien dat de dieren goed worden verzorgd en dat CRV er alles aan doet om veel goede embryo’s te produceren.