Sinds tien jaar gebruikt het bedrijf alleen CRV-stieren. Jonas Peeters vertelt: ‘De laatste jaren zien we de gemiddelde leeftijd bij afvoer stijgen. Ik denk dat genetica belangrijk is bij het fokken van meer levensduur in de koeien. De Delta-dieren gaan voorop in de verschuiving naar een hogere levensduur.’
Bij CRV-testbedrijf Peeters Groep komt de stroom honderdtonners op gang
Vier oud-donoren binnen één jaar over de 100.000 kg bij CRV-testbedrijf Peeters Groep Lv in Geel. Jarenlange selectie op functionele koeien en goed management werpt zijn vruchten af. De veelgeefsters uit Delta voeren dikwijls terug op koefamilies die verdienstelijke stieren hebben voortgebracht.
Drie keer eerder had het bedrijf een honderdtonner. De laatste twaalf maanden maar liefst zes keer. Vier van de zes honderdtonners zijn oud-donoren uit het fokprogramma van CRV. Sinds 2014 kalven naast vaarzen uit eigen aanfok ook Delta-vaarzen af op het familiebedrijf Peeters, waar zich inmiddels drie opvolgers hebben aangediend: Jonas, zijn broer Jasper en hun neef Wannes. Samen met hun ouders zijn ze mede-eigenaar van het bedrijf waar zo’n 650 koeien aan de melk zijn. Jonas (36) houdt zich hoofdzakelijk met de koeien bezig.
’Delta-dieren gaan voorop’
Vruchtbare koeien die als vaars al goed produceren
Jonas ziet bij de honderdtonners een aantal overeenkomsten: ‘Zeker de vaarzenlijst, maar meestal de eerste drie lijsten scoren de honderdtonners lactatiewaarden boven de 100. Bovendien hebben ze, op één na, allemaal een korte tussenkalftijd van gemiddeld tussen de 380 tot 390 dagen. We vinden het namelijk belangrijk dat een koe veel lactatiedagen heeft met een hoge productie. Tot slot zie ik dat de oudere koeien extra lichaamslengte hebben.’ Bij de honderdtonners uit Delta is er veelal een link naar fokstieren in het aanbod van CRV. Die koeien lichten we toe.
Actuele fokstieren uit Delta Jacintha’s familie
De eerste Delta-donor die over de 100.000 kg produceerde, is Delta Jacintha (v. Aswin). Ze komt uit de beroemde Jaantje-koefamilie die al geslaagde dochtergeteste stieren als Japan RF, Bram RF en Yeti RF heeft voortgebracht. Ook actuele genomicsstieren als Jawline PP, Kingdom P, Flow PP en Foster PP komen uit deze lijn.
Delta Goosje is een zeer vruchtbare boerenkoe
Delta Goosje (AB 86, v. Epic x Man O Man) heeft in negen lactaties gemiddeld 38,2 liter melk met 4,04% vet en 3,55% eiwit geproduceerd. De koefamilie van stammoeder Grietje 80 (Ex 91, v. Esquimeau) leverde rond de eeuwwisseling fokstieren als Dt Improver en DT Impress. Jonas omschrijft Goosje als een goede, vruchtbare boerenkoe met een goede conditie die gemakkelijk veel melk gaf.
Moeder van Delta Lobke produceert maar door
Bij Delta Lobke (v. Caps Sunset) is de hoge levensproductie een familiekenmerk. Haar moeder, Delta Lotus (AB 86, Paxton) staat bij de familie Knoef in Geesteren. Ze produceerde tot dusver in 3.043 dagen 132.249 kg melk met 3,95% vet en 3,52% eiwit en verwacht rond de jaarwisseling haar achtste kalf. Komt er een vervolg in de rij honderdtonners? Lobkes dochter van de stier Mandela rf produceert bij Peeters inmiddels in de vijfde lactatie. Haar levensproductie staat nu op 67.066 kg melk met 4,45% vet en 3,56% eiwit.
De familie heeft dochtergeteste stieren voortgebracht die enkele jaren geleden op de stierenkaart stonden. Delta Lonestar is bijvoorbeeld een zoon van Lobke. Haar grootmoeder Delta Lucille (v. Win 395) is tevens de grootmoeder van Delta Lucifer.
Delta Jarida heeft wereldberoemde stammoeder
Delta Jarida (AB 85, v. Cricket x Mascol) stamt af van Art Acres Cleitus Tex B. Deze Amerikaanse stammoeder staat aan de basis van rond de eeuwwisseling geboren fokstieren als Delta Paramount en van een befaamde leverancier van hoge levensproducties, Art-Acres Win 395. Over Jarida vertelt Jonas: ‘Haar huidige productie van 36 liter kan Jarida probleemloos aan. Ze loopt goed op de benen en hoewel ze niet de meeste melk geeft, kan ze volgens mij nog zeker een lactatie mee.’
Met SAP naar een ouder wordende veestapel
Goed management is een belangrijke voorwaarde om de mijlpaal van 100.000 liter te bereiken. Op het grote CRV-testbedrijf is dat op orde. Een compliment voor de familie Peeters is dan ook op zijn plaats. Wat volgens Jonas ook bijdraagt aan de hoger wordende leeftijd bij afvoer is het paringsprogramma SAP. Hij licht toe: ‘SAP neemt niet alleen de gemeten productie en exterieur mee, maar ook merkerinformatie, waardoor je betere paringen maakt.’ Met de ouder wordende koeien in gedachte kijkt Jonas al weer vooruit: ‘Volgend jaar komt er weer een aantal honderdtonners bij.