Aalshorst Rody blijft stijgen met robuuste en laatrijpe dochters

Aalshorst Rody blijft stijgen met robuuste en laatrijpe dochters
Aalshorst Rody

Sinds Aalshorst Rody zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties kreeg, is zijn NVI-score draai na draai gestegen. Inmiddels scoort hij (met bijna 400 dochters) 284 NVI en blijkt de Riverboyzoon de beste roodbonte stier van zijn generatie.

Rody stamt uit de Aalshorst Geertjes van Roland en Tim Scholten uit Dalfsen. Zijn moeder is de met 85 punten ingeschreven Fanaticdochter Geertje 187. ‘Een prima boerenkoe met een enorm brede voorhand en een breed, iets hellend kruis’, omschrijft Roland Scholten haar. Ze is pas recent afgevoerd na een levensproductie van ruim 55.000 kg melk met 4,51% vet en 3,74% eiwit. Onlangs zagen de fokkers in de stierenstal van CRV in Giekerk (vanachter glas) hun zes jaar oude stier voor het eerst weer in levenden lijve. ‘We waren blij verrast’, vertelt Roland. ‘Rody is een beste stier. Hij is breed in de voorhand, strak in de bovenbouw met een licht hellend kruis en hij stapt op beste benen.’

Marcia 18 P (v. Rody). Eig.: vof Simons-Bertens, Westerlee
Marcia 18 P (v. Rody). Eig.: vof Simons-Bertens, Westerlee

Jonge InSirestieren de baas

Rody geeft zijn robuuste bouw door aan zijn dochters. Het zijn koeien met een gemiddelde hoogtemaat en extra breedte in de voorhand. Ze beschikken over sterk aangehechte kwaliteitsuiers en stappen vlot op in achteraanzicht parallel geplaatste achterbenen. Daarbij laat Rody over de hele linie prima gezondheidskenmerken zien met onder andere 107 uiergezondheid en 106 klauwgezondheid. Met 106 melksnelheid is hij een perfecte stier om taaimelkse koeien te corrigeren. En zijn dochters functioneren, mede dankzij gemiddelde scores voor ophangband en achterspeenplaatsing, uitstekend op melkrobotbedrijven. Rody scoort +15% CRV Efficiëntie. Daarmee is hij niet alleen de hoogste dochtergeteste stier in het aanbod, maar is hij ook alle jonge stieren de baas. De fokstier dankt deze score aan een productievererving met 1142 kg melk en 274 Inet, maar vooral aan hoge fokwaarden voor voerefficiëntie (108) en levensduur (557 dagen). Rodydochters zijn dan ook laatrijpe koeien. Laatrijpheid is een eigenschap die fokker Scholten herkent uit de Geertjefamilie. Rody vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is breed inzetbaar. Zijn unieke kwaliteiten weerspiegelen zich ook in een unieke aAa-code: 435.