Melkveehouders Henk en Hein Oosterhout over kruisen met brown swiss-koeien
Door een intensieve bedrijfsvoering is het voor de familie Van Oosterhout belangrijk om zuinig te zijn op de koeien. Met een driewegkruising van holstein, fleckvieh en brown swiss realiseren ze een vervanging van minder dan 20 procent en een levensproductie van 40.000 kilo melk.
‘We willen sterke koeien fokken die probleemloos functioneren en lang meegaan. Maar we willen niet toegeven op melk om ook een hoge levensproductie te realiseren.’ Kort en krachtig omschrijft Hein van Oosterhout uit Wintelre het fokdoel op het bedrijf dat hij in een vof met zijn vader Henk en moeder Mieke beheert. De veehouders melken 130 koeien op 33 hectare. Vanwege de intensieve bedrijfsvoering houden ze per jaar maximaal 25 kalveren aan. De vervanging is gemiddeld minder dan twintig procent.
Negen holstein-honderdtonners
Tot acht jaar geleden molk de familie Van Oosterhout zuivere holsteins. ‘We hebben negen holsteinkoeien gehad die meer dan 100.000 liter produceerden, waarvan er nog drie rondlopen. Ook de holsteins haalden hoge levensproducties. Maar we moeten er wel veel moeite voor doen’, vertellen de veehouders.
Inmiddels is de veestapel een bont gezelschap van kruisingen van drie rassen: holstein, fleckvieh en brown swiss. Ze tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 9450 kg melk met 4,49% vet en 3,55% eiwit, een tussenkalftijd van 380 dagen (bij een inseminatiegetal van 2,1) en een celgetal van gemiddeld 120.
‘Ja, we zijn dik tevreden over onze koeien en met kruisen gaan we dan ook zeker door’, aldus Hein Oosterhout
Robuust én productief
‘Er zijn zeker ook holsteinstieren te vinden die het type koe fokken dat wij voor ogen hebben’, denkt Henk. ‘Maar die vererven vaak niet de hoogste productie, waardoor je snel geneigd bent om voor andere stieren te kiezen. Door gebruik te maken van de beste stieren van drie rassen lukt het wel om koeien te fokken die zowel robuust als productief zijn’, legt hij uit.
Op dit moment gebruiken de Brabantse veehouders de brownswiss-stieren Cadence en Silver en de fleckviehstieren Raldi, Morata, Haribo, Web en Varta. Uit het holsteinaanbod van CRV staan Ranger, Jorben en Saxobeat op het inseminatielijstje, maar bijvoorbeeld ook Hotline.
Advies achter de koe
Bij het maken van paringen krijgen de veehouders ‘advies achter de koe’ van foktechnisch accountmanager Corné van der Ven van CRV. ‘Corné weet precies wat wij willen en zo komen we samen tot een stierkeus’, vertelt Henk. De afwisseling van rassen staat hierbij niet vast. ‘We kijken bij iedere paring wat de koe nodig heeft. Een te smalle koe met een fleckviehvader paren we gerust nog een keer met een fleckviehstier’, geeft Hein als voorbeeld. Overigens wordt zo’n zestig procent van de koeien geïnsemineerd met een Belgisch-witblauwstier. Hierbij gebruiken de Brabantse veehouders op de ruimgebouwde kruislingen een stier die wat luxere kalveren geeft.
Cijfers geven gelijk
‘Ja, we zijn dik tevreden over onze koeien en met kruisen gaan we dan ook zeker door’, benadrukt Hein. De cijfers uit het mpr-jaaroverzicht geven hem groot gelijk. De levensproductie van de aanwezige koeien was het afgelopen boekjaar gemiddeld 32.000 kilo melk en de levensproductie bij afvoer zelfs 40.000 kilo.
Start nu met CrossFit
Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van kruisen en heeft u behoefte aan een goed onderbouwd advies? Lees meer over CrossFit of vraag informatie aan via uw veestapeladviseur of via ons informatieformulier.