Veelgestelde vragen - MPR

Antwoord op veelvoorkomende vragen

Binnen hoeveel dagen na de MPR-uitslag krijg ik de MPR Dracht-uitslag?
De drachtuitslag is gemiddeld 1 à 2 dagen later beschikbaar dan de gewone MPR-uitslag.
De uitslag vindt u op VeeManager onder MPR Dracht-uitslag. U ontvangt een mail zodra de resultaten beschikbaar zijn.

Hoe vraag ik een watermonsteronderzoek aan?
Om een watermonster te laten nemen, neemt u contact op met Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren). CRV verzorgt de distributie voor de GD en regelt voor u dat er een watermonster wordt genomen.

Voor vragen over de status van het onderzoek en/of de uitslag kunt u contact opnemen met de GD. Telefoonnummer GD: 088-2025500.

Hoe kan ik de MPR-monsters laten onderzoeken op dierziekten?
Geef u bij Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) op voor één of meerdere individuele onderzoeken via de MPR-melkmonsters. Onderzoek is mogelijk op:

  • Para-tbc
  • Salmonella (voor salmonella-onderzoek kunt u zich ook opgeven bij Qlip)
  • Neospora
  • Ibr
  • Blauwtong
  • Leptospirose

Na aanmelding (en bevestiging) bij GD of Qlip, hoeft u geen actie meer te ondernemen betreft het nemen van de monsters. GD en Qlip stemmen de logistiek met ons af. De extra kosten voor deze onderzoeken, betaalt u aan GD of Qlip.

Bij monsteren met de kleine fles (hiervan is alleen nog sprake bij een oude shuttle):
Neem contact op met de MPR Planning. Vermeld zelf duidelijk op het robotverwerkingsformulier waarop u de melk wilt laten onderzoeken. De routerijder plakt dan een sticker op het geleideformulier, waarna de monsters worden doorgestuurd naar de GD.

Als u geen deelnemer aan MPR bent
Neem contact op met de MPR Planning voor het inplannen van een eenmalige MPR. Geef daarnaast aan de GD (of Qlip) door dat u via de MPR de monsters op dierziekten wilt laten onderzoeken.

Wat betekenen de kolommen ‘Behandel‘ en ‘Bescherm‘ op de koe-attentie voor droogzetten?
Op de koe-attentie voor droogzetten staan de kolommen Behandel en Bescherm.

Deze hebben te maken met de hoogte van het celgetal in de lactatie en vooral die aan het eind van de lactatie. Medicijngebruik moet beperkt worden, maar als het celgetal aan het eind van de lactatie hoog is, wordt wel geadviseerd om de koe te behandelen.

Boven een bepaalde waarde van het celgetal wordt, afhankelijk van de hoogte, een attentie in de kolom Bescherm of Behandel geplaatst. In Bescherm als met een middel zonder antibiotica volstaan kan worden, in Behandel wanneer een zwaardere behandeling geadviseerd wordt.

MPR

Staat uw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op of stel uw vraag via ons informatieformulier. Onze klantenservice is te bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 16:30 uur.