Koeien beoordelen: hobby of noodzaak?

<p><strong>Koeien beoordelen</strong></p>

Koeien beoordelen

hobby of noodzaak?

    Koeien beoordelen: hobby of noodzaak?

    Vroeger was het de enige manier om de kwaliteit van koeien in te schatten, maar nu maken we ook gebruik van genomics. Toch blijft het doel hetzelfde: het onderscheiden van de beste koeien.

    Samen koeien bekijken is niet alleen leerzaam maar ook leuk. Het benoemen en bespreken van wat je ziet, levert waardevolle inzichten op, vooral voor juryleden, stamboekinspecteurs, en veehouders die dagelijks met hun koeien werken.

    Maak het verschil
    Door de goede en mindere punten van je koeien te herkennen, kun je vroegtijdig de beste dieren selecteren en problemen voorkomen. Dit zorgt ervoor dat je je beste koeien optimaal benut voor de fokkerij.

    Kijk op keuren
    Het trainen van je beoordelingsvaardigheden is essentieel. Young CRV biedt de cursus ‘veebeoordelen’ speciaal voor jongeren aan. Als lid van Young CRV is deze cursus gratis. Hou de agenda in de gaten! Wil je alvast beginnen met veebeoordelen? Lees dan verder!

    Kenmerken bij de keuring

    We keuren koeien in twee groepen kenmerken:

    • Onderbalk (de beschrijvende kenmerken)
    • Bovenbalk (de waarderende kenmerken)

    1. Onderbalk
    De onderbalk bestaat uit 19 internationale keuringskenmerken die voldoen aan strikte eisen. Het zijn kenmerken die:

    • Duidelijk te omschrijven zijn;
    • Duidelijke verschillen in de populatie laten zien;
    • Erfelijk zijn;
    • Invloed hebben op het gestelde fokdoel.

    Ze worden beoordeeld op een schaal van 1 tot 9, behalve de hoogtemaat, die in centimeters wordt gemeten. Deze scores geven een gedetailleerd cijfermatig beeld van de koe.

    2. Bovenbalk
    In de bovenbalk geven we een waardeoordeel over het dier, gebaseerd op de keuringsstandaard. De bovenbalkkenmerken worden gescoord van 71 tot 89 punten, met een gemiddelde van 80 punten voor de landelijke populatie. Vaarzen kunnen maximaal 89 punten behalen. Voor een score van 90 of hoger moet een koe minstens 48 maanden oud zijn en minimaal twee keer gekalfd hebben.

    Instructiefilmpjes

    In de instructiefilms in onderstaande tabel, leggen we de vier kenmerken van de bovenbalk uit. Deze films bieden praktische uitleg en helpen je om de kenmerken beter te begrijpen en toe te passen.

    Bovenbalk

    Instructiefilm

    % algemeen voorkomen

    Frame

    In deze instructiefilm worden de kenmerken behandeld rondom het frame van de koe. Dat zijn kenmerken die belangrijk zijn voor een functionele bouw en capaciteit van de koe. Je bekijkt de koe als het ware van achter naar voren.

    20%

    Type

    In deze instructiefilm worden de kenmerken behandeld rondom het type van de koe. Type wordt bepaald door de onderbalkkenmerken voorhand, inhoud, openheid, kruisbreedte en conditiescore. Je bekijkt het dier van voor naar achteren.

    10%

    Uier

    In deze instructiefilm behandelen we de belangrijke kenmerken van de uier bij de koe. We focussen op wat essentieel is voor een stevig bevestigde, gezonde uier die gedurende het hele leven van de koe goed functioneert en gemakkelijk te melken is.

    35%

    Benen

    In deze instructiefilm worden de kenmerken behandeld rondom de benen van de koe. Dat zijn kenmerken die belangrijk zijn voor een goed gebruik van de benen, zodat een koe makkelijk loopt en beweegt en zo min mogelijk risico heeft op been- en klauwgebreken.

    35%