Weinterper Potential potente en persistente productievererver

Weinterper Potential
Weinterper Potential

‘De Zwaantjes zijn gewoon heel goede koeien met supergenen.’ Veel ingewikkelder is volgens Wietse Cor Faber uit Wijnjewoude de verklaring voor het fokkerijsucces van de Zwaantjefamilie niet.
Na Weinterper Zodiac levert deze boerenkoefamilie met Weinterper Potential opnieuw een complete InSire-stier. ‘De genoomfokwaarden van de Zwaantjes zijn bijna altijd allround goed’, vertelt Faber. ‘En af en toe springt er een stiertje uit.’ Zo ook Potential. De moeder van deze nieuwe InSire-stier is Zwaantje 445, die net voor de tweede keer heeft gekalfd. Zij maakte een vaarzenlijst van bijna 9000 kg melk met 4,91% vet en 3,71% eiwit (107 lw) en werd ingeschreven met 85 punten. ‘Ze is een probleemloze koe’, stelt Faber vast. Over de grootmoeder van Potential is hij zo mogelijk nog enthousiaster. Deze Rangerdochter en volle zus van de moeder van Zodiac gaf tot nu toe 25.343 kg melk met 5,44% vet en 4,05% eiwit. ‘De Rangerzusjes zijn klassekoeien die met tien vingers in de neus lijsten maken van ruim 10.000 kilo melk met zeer hoge gehaltes’, meldt de veehouder.

Hoge gehaltes van Zwaantjes

Potential is een uitstekende productievererver met +852 kg melk met de kenmerkende gehaltes van de Zwaantjefamilie: +0,65% vet en +0,29% eiwit, resulterend in 157 kg vet en eiwit en 458 Inet. Potential heeft een fokwaarde van 108 voor dochtervruchtbaarheid. Zijn dochters zijn behalve hoogproductief dus ook zeer potent. Ze worden vlot drachtig en hebben weinig inseminaties nodig voor een dracht. Overigens kan de eerste inseminatie voor de Potentialdochters met een gerust hart langer worden uitgesteld. Hun vader scoort 109 voor persistentie. Potential vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit, scoort 111 voor celgetal en laat op alle gezondheids- en managementkenmerken positieve fokwaarden aantekenen. Daarnaast is hij een complete exterieurvererver met een foutloze onderbalk en 106 voor uier en 105 voor beenwerk in de bovenbalk. Op het bedrijf van zijn fokker wordt de complete en breed inzetbare InSire-stier volop gebruikt. ‘Op de koeien waar het wat afstamming betreft kan, gebruik ik vooral stieren uit de Zwaantjefamilie. Natuurlijk is Potential er daar een van.’

Zwaantje 445 (v. Charles), moeder van Weinterper Potential
Zwaantje 445 (v. Charles), moeder van Weinterper Potential