Volle zussen Weelder Esmonique 20 en 22 zijn beide over de 100.000 liter

Nieuwe honderdtonner, Weelder Esmonique 20 (rechts) en Weelder Esmonique 22 in juni 2021.
Nieuwe honderdtonner, Weelder Esmonique 20 (rechts) en Weelder Esmonique 22 in juni 2021.

Twee volle zussen, Weelder Esmonique 20 en Esmonique 22 bereikten beide de mijlpaal van 100.000 liter melk. Ze produceren op volle kracht verder bij hun eigenaar, maatschap Van de Kamp uit Putten. De Esmonique-koefamilie staat aan de basis van meerdere stieren en donoren bij CRV.

Drie honderdtonners uit dezelfde moeder

Op het 65 melkkoeien tellende bedrijf vertegenwoordigen de Esmonique-koeien inmiddels tachtig procent van de veestapel. ‘Ze hebben doorgaans beste uiers’’, vertelt Peter van de Kamp. Ook met levensduur en laatrijpheid zit het wel goed in de Esmoniquelijn. Zo heeft Weelder Esmonique 9 (AB 87, v. Shottle) drie honderdtonners voortgebracht. De levensproductie van dochter Esmonique 22 (AB 88, v. Planet) is al over de 112.000 liter. Ruim een jaar geleden was de 100.000 litergrens ook al was geslecht door Esmonique 29 (v. Fiction rf). De derde dochter, Esmonique 20 (AB 86 en volle zus van Esmonique 22), produceert inmiddels in 3.799 dagen 101.075 kilogram melk met 5,37% vet en 3,71% eiwit. Tot nu toe gaf ze al 9.168 kilo vet en eiwit. Dat de prestatie niet tot één lijn beperkt blijft, blijkt wel uit het feit dat er in september nóg een Esmonique de mijlpaal haalde. Uit een andere tak werd namelijk Esmonique 35 (AB 86, v. Kylian) honderdtonner.

Super vitale zussen

‘Esmonique 20 en 22 zijn nog heel vitaal. Ze kunnen best nog een aantal jaren mee. We hebben de tienduizend kilo vet en eiwit als doel’, vertelt Peter. ‘Esmonique 20 geeft tegen de 40 liter met hoge gehalten. Zij kan volgend jaar al tientonner worden.’ Ze is de moeder van vijfdekalfs Esmonique 68 (AB 87, v. General) met al 64.728 kg melk op de teller. Voor het fokprogramma van CRV was Esmonique 22 interessanter. Peter vertelt: ‘Zij is de baas van de stal en heeft recent voor de negende keer gekalfd. Ze staat er weer topfit voor.’ Van haar nageslacht bekijken we een aantal stieren. De dochtergeteste stieren komen eerst aan bod en vervolgens de jongste generatie.

Veel melk en lange levensduur

In de mannelijke lijn hebben meerdere stieren bewezen dat het met een hoge levensproductie wel goed zit. Esmonique 22 is de grootmoeder van dochtergeteste stieren met bekende namen: Weelder Empire en Esperanto. De dochters van deze stieren ontwikkelen zich als tweede- en derdekalfs prima door, kenmerkend voor de nafok van de Esmoniques. Esperanto staat bij zwartbont nog altijd in de top-15 NVI dochtergetest en scoort torenhoog voor voerefficiëntie (110) en klauwgezondheid (111). Uit het nageslacht van Esmonique 22 zijn inmiddels actuele stieren beschikbaar.

Dochtergetest en breed inzetbaar

Delta Eloy rf is de nieuwe ster bij de dochtergeteste stieren en stamt af van stammoeder Esmonique 22. De combinatie van vader Jacuzzi-Red met Delta Elleen (Finder x Commander x G-Force) resulteert in een balansrijke vererving: niet te grote koeien met mooie verhoudingen. Eloy rf combineert de aanleg voor hoge levensproductie met hoge gehalten, gezonde uiers en sterke benen. Met zijn complete exterieurvererving en totaalscore van 110 laat hij nergens steken vallen.

Delta Eloy rf, dochtergeteste, balansrijke fokstier uit de Esmoniquefamilie.
Delta Eloy rf, dochtergeteste, balansrijke fokstier uit de Esmoniquefamilie.

Jonge garde veelbelovend

De jongere lichtingen uit de Esmoniquelijn zijn veelbelovend. Naast Eloy rf, maakt ook Delta Epsilon (Sunfit x Topgear) een verdienstelijk debuut in de top-10 zwartbont dochtergetest. Ze horen bij de vijf stieren uit deze familie in de top-25 NVI dochtergetest. Bij de stieren zonder dochtergeteste fokwaarde maken van de eerste afgekalfde dochters van Delta Endless rf (volle broer van Eloy rf) een goede indruk. Verder voeren Delta Everton (E Profit x Jorben) en Delta Sherpa (Altatorrent x Waterloo) terug op Esmonique 22. Via Endless staan de Esmoniques ook aan de basis van de nummer 1 NVI stier bij roodbont, Delta Sunburst-red. Deze Create-stier is via de klantenservice of fokkerijspecialist te bestellen.

Koeien die probleemloos een hoge levensproductie halen, dat spreekt veel veehouders aan. Maatschap van de Kamp laat met vier honderdtonners in de Esmonique-koefamilie zien dat het geen toevalstreffers zijn. De beste dieren uit de jongere generaties zorgen voor nieuw aanbod, waarvan u als veehouder de vruchten plukt.