Van Veelen Holsteins levert drie stieren met onderscheidende aAa codes uit verschillende koefamilies

VVH Isaac, door Van Veelen Holstein gefokte 516 stier
VVH Isaac, door Van Veelen Holstein gefokte 516 stier

Drie stieren van dezelfde fokker versterken het aanbod in variatie van aAa-codes. Ze stammen af van fantastische koefamilies met legendarische stammoeders en hebben veelgevraagde aAa-codes. We vragen Gerben van Veelen hoe hij dat doet en lichten de betreffende koefamilies en stieren toe.

Complete koeien met zo min mogelijk fouten

Bij Van Veelen Holsteins uit Biddinghuizen gaat Gerben over de koeien. Op de vraag welke koeien het bedrijf wil fokken antwoordt Gerben: ‘Complete koeien met zo min mogelijk fouten. Een functioneel exterieur vind ik belangrijk en dat een koe naar je toe komt naarmate ze ouder wordt. Een laatrijpe koe, daar houd ik van.’

Eerst niveau, daarna de paring

‘Ik probeer een koe te fokken die in balans is’ vertelt Gerben en hij gebruikt daarbij een hele serie bronnen. Hij bekijkt de bloedvoering, koefamilie, aAa-code en fokwaarden. ‘Eerst niveau, dan de paring, anders zak je teveel’, vertelt hij en vervolgt: ‘Ik kijk naar de dieren in de afstamming, want wat er in zit, komt er ook weer uit. aAa is daarbij een hulpmiddel. We laten sinds zo’n twintig jaar de pinken coderen voor aAa. Als ze voor het eerst gekalfd hebben wordt gekeken of de code nog overeenkomt.’

Legendarische stammoeders

Goede koefamilies staan aan de basis van de huidige generatie stieren. Van Veelen heeft de laatste generaties op stal uit, van oorsprong, Amerikaanse koefamilies met legendarische stammoeders. Gerben vertelt: ‘Doordat de lijnen niet alleen met exterieurstieren zijn opgebouwd, zijn het completere koeien geworden.’

Stookey Elm Park Blackrose RC (EX-96), stammoeder van VVH Racoon
Stookey Elm Park Blackrose RC (EX-96), stammoeder van VVH Racoon

Het bedrijf houdt een aantal voor de fokkerij kansrijke stieren langer, aan om te zien hoe de stieren zich ontwikkelen. Rond de leeftijd van ongeveer 12 maanden krijgen ze een aAa code. Vervolgens vraagt CRV van een aantal stieren een merkertest aan.

Roodbonte impuls in diepe zwartbonte koefamilie leidt tot VVH Ascar-Red

De Helga koefamilie van de roodbonte InSire-topstier VVH Ascar-Red stamt af van de Amerikaanse stammoeder Golden Oaks Mark Prudence (EX-95). Van Veelen fokte de eerste Helga in 2011, Snowman Helga. Haar dochter, VVH Helga 3 (v. Massey), behaalde een levensproductie van 78.005 kg en is de moeder van VVH Helga 12 (v. Altaspring). Ze produceerde tot nu toe 74.929 kg melk met 113 lactatiewaarde. VVH Helga 12 is op haar beurt via VVH Helga 24 (v. Carnival-red) de grootmoeder van VVH Ascar-red.

VVH Helga 24, de moeder van Ascar, is een veelzijdige topper. Ze produceerde in 1156 dagen tot nu toe al 50.217 kg melk met 4,16% vet en 3,49% eiwit, goed voor een gemiddelde lactatatiewaarde van 116. Ze heeft ook nog eens een fraai uiterlijk. Gerben vertelt: ‘Ze werd als vaars reservekampioene op de keuring in Dronten. Ze is uitgegroeid tot een langgerekte koe met super uier, die haar iets kromme benen goed gebruikt en ze beschikt over het roodfactor gen.’

De dochter van Carnival combineert goed met Andy-red. Hun zoon VVH Ascar-red heeft aAa code 156324. Hij combineert daarmee de wil om te melken (1) met de breedte (5) en het gemak om dit aan te kunnen. Dat toont VVH Ascar ook in zijn fokwaarden, waarbij tevens de verbetering in uiers en beengebruik opvalt. Daarbij vererft hij A2A2 en BB voor kappa-caseïne. VVH Helga 24 is drachtig van VVH Isaac, ook een door Van Veelen Holsteins gefokte stier.

VVH Helga 24, dochter van Carnival en moeder van VVH Ascar-Red
VVH Helga 24, dochter van Carnival en moeder van VVH Ascar-Red

Grootmoeder van VVH Isaac was de mooiste koe van Flevoland

De legendarische fokkoe Snow-N Denises Dellia (Ex 95) is de stammoeder van meerdere goede foklijnen. Ze is de stammoeder van de fokstier Altaiota en van de Isa-lijn. Bij Van Veelen start deze lijn met de excellent 90 ingeschreven VVH Isa 12 (v. Snowman). Ze is de moeder van de tien jaar oude fokstier VVH Repairman. Ze werd in 2016 uitgeroepen tot de mooiste koe van Flevoland en produceerde ook nog eens fantastische lijsten met lactatiewaardes van 119, 116 en 125. Haar dochter, Isa 63, is de moeder van de jonge InSire-stier VVH Isaac. De dochter van Topgear produceerde in vier lactaties in 1244 dagen 48.144 kg melk met 4,10% vet en 3,34% vet. Binnenkort kalft ze voor de vijfde keer.


VVH Isa 12 (Ex 90, v. Snowman), grootmoeder van Isaac
VVH Isa 12 (Ex 90, v. Snowman), grootmoeder van Isaac

VVH Isa 63 wordt steeds beter naarmate ze ouder wordt en heeft de voor Topgeardochters kenmerkende brede bouw. Dat zie je ook terug in de aAa-code 516342 van haar zoon, VVH Isaac (v. Altarabo). Afgaande op zijn fokwaarden vererft hij dochters met gezonde, ondiepe uiers (107) die vlot stappen (106) op iets kromme benen.

Hoge levensproductie in de mooie afstamming van VVH Racoon

De pedigree van VVH Racoon bevat stieren en koeien die een probleemloze, hoge productie met een hoofdletter schrijven. De Altarabozoon komt uit moeder VVH Blackriver (v. Repairman). ‘Ze kalfde in juni en is haar zesde lactatie goed begonnen en geeft 50 liter’, vertelt Gerben. In 1718 dagen produceerde ze 74.024 kg melk met 4,12% vet en 3,60% eiwit, waarbij ze gemiddeld 121 lactatiewaarde scoort. Haar moeder VVH Blackwosa 1 (v. Lonar) verliet het bedrijf na 96.665 kg melk met 3,75% vet en 3,40% eiwit. Nog verder in de pedigree duiken Gibor en O Man op en de Amerikaanse fokkoe Stookey Elm Park Blackrose RC (EX-96).

De stier VVH Racoon heeft aAa-code 624153 en daarmee past hij op veel koeien. De 6 duidt op stijlkenmerken als een lang kruis en centraal geplaatste draaiers tussen de heup- en zitbeenderen. Bent u ook benieuwd naar de fokwaarden? Racoon vererft gemiddeld ontwikkelde dochters met goede uiers (106) die persistent produceren en vlot melken (109).

VVH Blackriver, moeder van VVH Racoon, produceerde al 74.024 liter in 5 lactaties
VVH Blackriver, moeder van VVH Racoon, produceerde al 74.024 liter in 5 lactaties

De 670 koeien tellende melkveestapel bij Van Veelen Holsteins herbergt sterke koefamilies. Met behulp van aAa-codes, bloedvoering, koefamilies en fokwaarden bouwt het bedrijf aan een uniforme veestapel. Uit deze filosofie zijn ook de stieren VVH Ascar (aAa 156), VVH Racoon (aAa 624) en VVH Isaac (aAa 516) ontstaan. Drie stieren uit bewezen koefamilies die het aanbod van CRV verrijken met veelgevraagde aAa-codes.