Fokkerij levert volgens eigenaar Walter Bosgoed een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van deze koeien. ‘Als je het management een beetje voor elkaar hebt kan eigenlijk iedere koe wel een keer of vier kalven. Maar daarna gaat de genetische aanleg voor levensduur echt tellen’ stelt hij. De veehouder heeft recht van spreken. Op Boerderij Bosgoed in Denekamp melkt hij samen met zijn zoon Jord zo’n 125 koeien. Twee derde van de melkveestapel is derdekalfs of ouder en de vervanging was de afgelopen acht jaar gemiddeld 15 procent. Al 27 koeien van het bedrijf haalden tot nu toe een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk, waarvan er zes ook meer dan 10 ton vet en eiwit produceerden.
‘Kruisen van rassen helpt ons om een hoge levensduur te realiseren’, stelt Bosgoed op basis van dertig jaar ervaring. De veestapel op het familiebedrijf is dan ook een smeltkroes van genen van de rassen holstein, jersey en brown swiss.