Sweetlake Gaucho: witrik met holstein fokwaarden

Sweetlake Gaucho (v. Nippon P), 100 procent holstein met witrikaftekening
Sweetlake Gaucho (v. Nippon P), 100 procent holstein met witrikaftekening

Met Sweetlake Gaucho heeft CRV een bijzondere stier met een bijzonder verhaal in het aanbod. Deze Nipponzoon met een 100 procent holstein bloedvoering heeft zowel de witrikaftekening als de roodfactor. Maar daarnaast scoort hij op vrijwel alle kenmerken keurige fokwaarden. Dat zal voor een deel te danken zijn aan gelukkig toeval. Maar het is evengoed het resultaat van een doordacht fokbeleid van een gepassioneerde fokker.

Holsteins met witrikaftekening

‘Ik heb al mijn hele leven iets met witrikken’, vertelt de 52-jarige melkveehouder Gerard Ammerlaan uit Zoetermeer. ‘Maar ik ben ook een fokkerijliefhebber die niet te veel wil toegeven op productie en exterieur. Ik gebruik dan ook altijd de beste stieren van het holsteinras. Af en toe paar ik een goede koe met een passende witrikstier om zo het kleurslag vast te leggen in mijn veestapel. De vererving van de aftekening is redelijk dominant en deze blijft dan ook vaak vele generaties terugkeren’, legt hij uit.

De witrikaftekening van Gaucho is afkomstig van de stier Carlos 4, de vader van zijn grootmoeder. ‘Deze Kianzoon had ik zelf gefokt uit een 85-punten Goldiedochter. Haar moeder was een dochter van de witrikstier Annejan’, herinnert Ammerlaan zich. ‘Op een van de dochters van Carlos 4 gebruikte ik Delta Atlantic en dat leverde een witrikkoe op van 83 punten met de roodfactor en een levensproductie van ruim 45.000 kg melk met 4,89% vet en 4,02% eiwit. Toen Nippon beschikbaar kwam leek me dat een interessante stier voor deze koe’, vertelt hij. Het stierkalfje met de witrikaftekening dat uit deze paring werd geboren bracht Ammerlaan onder de aandacht bij CRV. ‘Merkeronderzoek toonde aan dat hoornloosheidsfactor helaas niet was meegekomen maar wel de roodfactor. En tot onze verbazing bleek hij ook nog hele nette fokwaarden te hebben’, meldt de fokker.

Gemakkelijk te gebruiken

Gaucho is in de webshop zowel te vinden in het aanbod van witrik-stieren als tussen de zwartbonte holsteins. Hij vererft hoge gehaltes maar past het best op koeien met voldoende melkaanleg. ‘Ik hoop dat er collega’s Gaucho interessant vinden voor hun rood- en zwartbonte holsteins. Hij is gemakkelijk te paren met een foutloze onderbalk. En ook op alle gezondheidskenmerken scoort hij goed’, constateert de fokker.

Een groot deel van de nakomelingen van Gaucho zal de witrikaftekening hebben. ‘En daarmee heb ik mijn doel bereikt’, vertelt Ammerlaan. ‘Ik wil het witrik kleurslag verspreiden en vastleggen voor de toekomst.’