Sunny Boy keert terug naar Friesland

Sunny boy standbeeld

Het standbeeld van de wereldberoemde fokstier Skalsumer Sunny Boy keert op 17 november aanstaande terug naar Friesland. Sunny Boy werd in mei 1985 geboren bij fokker Minne Blanksma in het Friese Schalsum en overleed eind december 1997 in de stallen van CRV in Harfsen.

Standbeeld vanwege uitzonderlijke prestaties

Vanwege zijn uitzonderlijke prestaties werd voor Sunny Boy in 1998 een standbeeld opgericht. Tot 2007 stond dit standbeeld bij het regiokantoor van CRV Noord in Heerenveen; daarna kreeg het een prominente plek bij het hoofdkantoor van CRV in Arnhem. In december 2022 verhuist het hoofdkantoor echter naar een nieuwe locatie in Arnhem. Daar is geen ruimte beschikbaar die recht doet aan het beeld. Daarom is besloten het beeld van de stier te verhuizen naar het Dairy Breeding Center (DBC) van CRV in het Friese Wirdum. Daarmee keert Sunny Boy terug naar zijn geboortegrond in Friesland.

Sunny Boy brak records

De stier Skalsumer Sunny Boy was in de jaren negentig zijn tijd ver vooruit: hij fokte sterke en gezonde dochters, die een hoge melkproductie lang konden volhouden. Daarbij produceerde de stier enorm veel en goed sperma, waarvan wereldwijd ruim 2 miljoen doses werden verkocht. Het maakte Sunny Boy destijds tot de meestgebruikte fokstier ooit; een record dat nog steeds staat.

Alleen al in Nederland werden enkele honderdduizenden kalfjes van Sunny Boy geboren. Meer dan 1800 van zijn dochters realiseerden een levensproductie van 100.000 kg melk. Dat is veel meer dan van welke stier ook. Daarnaast kregen bijna 100 dochters de hoogst haalbare score voor exterieur, dat wil zeggen 90 punten of meer.

Sunny Boy

Veel invloed in de fokkerij

Ook via zijn zonen (o.a. Eastland Cash) en kleinzonen (o.a. Kian) kreeg Sunny Boy veel invloed in de fokkerij. En in veel afstammingen van hedendaagse topstieren is Sunny Boy nog terug te vinden.

De Skalsumer Pietjes, de koefamilie waaruit Sunny Boy werd geboren, hebben nog altijd een hoog foktechnisch niveau. Met de fokstier Skalsumer Pilates en InSire-stier Delta Remedy heeft deze familie opnieuw topstieren afgeleverd voor CRV.

Passende waardering voor Sunny Boy in Wirdum

In de stallen van het Dairy Breeding Center in Wirdum, waar het beeld van Sunny Boy naartoe verhuist, huisvest CRV de genetisch beste jonge vrouwelijke dieren, die worden ingezet als donoren voor het fokprogramma. Hier ontvangt CRV jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland en krijgt Sunny Boy ook in de toekomst de aandacht en waardering die hij nog steeds verdient.