Sterke genen van Afke beschikbaar via Amuse en Morgan

Delta Afke V: Inductor Eig: Melkveebedrijf van Berkum, Elahuizen (moeder Amuse en grootmoeder Morgan)
Delta Afke V: Inductor Eig: Melkveebedrijf van Berkum, Elahuizen (moeder Amuse en grootmoeder Morgan)

De melkrijke dochters van Delta Amuse bezorgen hun vader zeer verdienstelijke fokwaarden. Dat smaakt naar meer. Zijn neefje Delta Morgan doet er nog een schepje bovenop. Hun bloedvoering leidt terug naar de legendarische Whittier Farms Lead Mae (EX 95). We lichten beide stieren toe en ontdekken een heel speciale (groot)moeder: Delta Afke.

Brede Inet-toppers op beste benen

Robuuste Amuse en Morgan hebben veel gemeen. Ze excelleren met een persistente productie en een zeer grote plas melk. Dat resulteert in een torenhoge Inet. In de CRV-webshop van dochtergeteste stieren hoeft Amuse maar één stier voor zich te dulden. Bij de InSire stieren geldt voor Morgan hetzelfde. Beide stieren fokken koeien die heel efficiënt voer omzetten in melk (met beta-caseine A2A2). Ze fokken open koeien met brede kruizen. De robuuste dochters hebben goede uiers en bezitten beste benen die goed worden gebruikt.

De robuuste Amuse heeft veel gemeen met zijn neefje, Delta Morgan
De robuuste Amuse heeft veel gemeen met zijn neefje, Delta Morgan

Waar leggen de stieren een eigen accent? Amuse kent veel fans vanwege een zeldzame aAa code 513, BB voor kappa-caseïne en niet onbelangrijk, +3 voor bevruchtend vermogen.

Dochters van Delta Amuse bij Eastland Holsteins
Dochters van Delta Amuse bij Eastland Holsteins

Amuses neefje Delta Morgan is bijna even melkrijk en weet de gehalten zelfs licht te verbeteren, waardoor hij torenhoog is voor kilo’s vet (89 kg) en eiwit (83 kg). Naar verwachting kunnen de wat grotere dochters van deze FeedExcelstier dit gemakkelijk aan (ketose 106) en blijven hun sterke, ondiepe uiers gezond (104).

Legendarische stammoeder Lead Mae

Stammoeder van deze koefamilie is de Amerikaanse fokkoe Whittier-Farms Lead Mae (Ex 95). Stieren als Morningview Legend en Vendairy Wonder voeren op haar terug. Vanaf Lead Mae (Leadman x Blackstar) loopt er via Durham, Goldwyn, Shottle, Epic, Malcolm en Inductor een lijn naar Delta Afke bij CRV-testbedrijf Van Berkum.

Probleemloze, sterke, super producente

‘Afke is echt een van de betere koeien. Alles zit er wel bij’, vertelt Siemen van Berkum. ‘Ze is een probleemloze, sterke koe die super goed produceert met hoge gehalten. Ondanks haar hoge productie blijft ze goed in conditie. Ze produceert heel persistent. Dat bleek in de vorige lactatie toen ze 24 duizend liter gaf in 544 dagen, gemiddeld ruim 44 liter per dag.’ Haar levenstotaal staat na 1285 dagen op 60.152 kilogram melk met 4,68% vet en 3,82% eiwit, goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 118. Haar probleemloosheid ziet Siemen terug in het altijd lage celgetal en de gezonde klauwen.

Afke combineert veel melk met power

De sterke frames zijn een familiekenmerk. Afke komt uit een dochter van Apina Malcolm, een productieve powervererver bij uitstek. Siemen omschrijft Afke als een ‘sterke donder’. Ze werd in haar vierde lactatie ingeschreven met 90 punten voor type en uier en voor algemeen voorkomen scoorde ze 89 punten. De in haar exterieurrapport weergegeven sterke lichaamseigenschappen heeft ze duidelijk doorgegeven aan haar zoon Amuse (v. Frontline). De openheid en brede kruizen zien we ook in de vererving van Morgan.

Delta Afke (AB 89), moeder van Amuse, is een fantastische producente
Delta Afke (AB 89), moeder van Amuse, is een fantastische producente

Van Afke zijn bij Van Berkum twee dochters aan de melk gekomen. De brede Mangrovedochter Delta Ailyn produceerde op een niveau van 116 lactatiewaarde en Afke 1 (v. Rookie) noteert na 305 dagen 117 lactatiewaarde. Delta Anca (B+ 84, v. Louxor) bij CRV-testbedrijf Van Middelaar produceerde in haar tweede lactatie in 305 dagen 13.835 kg melk met 3,52% vet en 3,58% eiwit. In Anca’s exterieurrapport valt de 8 op voor inhoud en kruisbreedte. Die eigenschappen zien we ook terug in de fokwaarde van haar zoon Morgan. De zoon van productietopper Kax Gladius vererft dochters die een torenhoge productie aankunnen.

Delta Anca, moeder van Delta Morgan
Delta Anca, moeder van Delta Morgan

De prestaties van Delta Afke weerspiegelen in de fokwaarden van haar dochtergeteste zoon Amuse en haar kleinzoon Morgan. Ze wordt daarmee een absolute blikvanger in een fantastische koefamilie.

Bekijk Amuse en Morgan in de webshop.