Spijkerharde moeder van Bosgoed Black Pete wordt Sterkoe 3

Sterkoe 3 Gre 241 (Kian x Polvin) met haar zoon Bosgoed Black Pete (v. Jeroen)
Sterkoe 3 Gre 241 (Kian x Polvin) met haar zoon Bosgoed Black Pete (v. Jeroen)

Ze werd al honderdtonner en met torenhoge gehalten niet veel later tientonner. En nu heeft Gre 241 van de familie Bosgoed uit Denekamp ook het predicaat Sterkoe 3 gekregen. Ze werd op vijftienjarige leeftijd ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen met onder andere 90 punten voor haar spijkerharde beenwerk. Daarmee verbeterde de laatrijpe Kiandochter haar exterieurscore als vaars met zes punten. Inmiddels realiseerde ze een levensproductie van 135.847 kg melk met 4,97% vet en 4,06% eiwit (12.271 kg vet + eiwit) en over elf afgesloten lijsten een lactatiewaarde van gemiddeld 117.

Multiculturele Black Pete

Gre 241 is de moeder van de pikzwarte stier Bosgoed Black Pete rf. De driejarige zoon van Aurora Jeroen doet op het bedrijf van de familie Bosgoed dienst als dekstier en zijn sperma wordt in binnen- en buitenland vermarkt door CRV. Black Pete scoort (op roodbontbasis) een verwachtingswaarde van 93 NVI met onder andere 256 Inet en +0,35% vet en +0,24% eiwit. Daarbij vererft Bosgoed Black Pete ook A2A2, met de veelgevraagde aAa-code 156. Black Pete is een multiculturele stier met 75% holsteinbloed, 12,5% brownswissbloed en 12,5% mrij-bloed en vanuit de moederlijn ook nog een vleugje jerseybloed. Ter ere van het bereiken van de driesterrenstatus van Gre 241 poseerde Black Pete samen met zijn moeder voor de camera van Han Hopman.

Veestapel mix van rassen

De 125-koppige veestapel van de familie Bosgoed is een smeltkroes van genen van de rassen holstein, jersey en brown swiss. Ook in de afstamming van Gre 241 zijn deze drie rassen vertegenwoordigd. ‘We houden van oudere koeien’, vertelt Walter Bosgoed. ‘Kruisen van rassen helpt ons om die levensduur te realiseren. Twee derde van de melkveestapel is derdekalfs of ouder en de vervanging was de afgelopen zeven jaar gemiddeld slechts 15 procent’, meldt hij. ‘Koeien zoals Gre 241 zijn bij ons favoriet. Ze wordt probleemloos oud en produceert gemakkelijk veel melk met hoge gehaltes. Deze eigenschappen zien we graag.’

Mr Protein was tijd vooruit

Bosgoed fokte uit Gre 241 meerdere succesvolle stieren. Naast Black Pete leverde ze in combinatie met de jerseyvader DJ Zuma de in 2011 geboren stier Bosgoed Mr Protein. Hij stond lange tijd als kruisingsstier op de kaart bij CRV en inmiddels zijn van hem 1880 dochters op 641 bedrijven aan de melk. Die bezorgen hun vader een fokwaarde van 117 NVI en 70 Inet met +0,79% vet en +0,37% eiwit. Daarbij scoort Mr Protein met 161 euro zeer hoog op het kenmerk besparing voerkosten. ‘De stier was zijn tijd eigenlijk vooruit’, denkt de fokker. ‘Toen de dochters van Mr Protein aan de melk kwamen, steeg de vraag naar zijn sperma. Kennelijk waren de veehouders er tevreden over’, concludeert Bosgoed, die zelf een flink aantal goede dochters van Mr Protein aan de melk heeft. Helaas stokte de spermaproductie van de stier op het moment dat de vraag opliep.

Vijftienjarige handhaaft zich gemakkelijk

Ondertussen handhaaft de 15-jarige Gre zich nog gemakkelijk in het koppel, al had ze het na de tiende keer kalven even moeilijk. Op de dag dat ze midden in de zomer van 2019 een tweeling op de wereld zette, steeg het kwik naar de recordtemperatuur van 40 graden Celsius. ‘Daarna kreeg ze baarmoederontsteking en heeft ze het even heel zwaar gehad. Ik heb haar zelfs voor het eerst van haar leven moeten bekappen’, vertelt Bosgoed. ‘Maar ze is gelukkig goed hersteld en heeft daarna nog twee keer probleemloos gekalfd. In productie doet ze het sindsdien wel rustiger aan.’ In juli is Gre nog weer geïnsemineerd en het lijkt erop dat ze drachtig is. ‘Maar wat er ook gebeurt, ik doe haar niet weg’, verklaart de veehouder. ‘Deze koe heeft zoveel voor ons betekend, ze blijft hier op de boerderij tot ze doodgaat. Maar zoals ze er nu voorstaat, is ze dát nog lang niet van plan …’