Roodbont topexterieur met power: Broekhuizen Peter P

Broekhuizen Peter P Red
Broekhuizen Peter P Red

Bij Broekhuizen Peter P strijden topexterieur en een allround verervingspatroon om voorrang. De Panoramazoon komt uit de Petra-familie van melkveebedrijf De Broekhuizen in Dalfsen, dat al jaren deelneemt aan Delta-Elite. Ze is ontstaan uit een fokprogramma-embryo van een Elite-donor die al zeer geslaagde koeien én enkele fokstieren leverde.

Topexterieur

Met 112 voor de totale exterieurvererving scoort Broekhuizen Peter P in de top-3 beschikbare stieren. Hij vererft niet te grote, brede dochters met veel inhoud, zeer goede uiers (108) en fantastische benen (110). Daarbij scoort hij 107 voor openheid, 106 voorhand en 111 voor beengebruik. Fokker Wim Schrijver roemt met name het frame en type van de dieren uit de moederlijn.

Allround en gezond

Peter P vererft de voor de koefamilie kenmerkende probleemloosheid. Hij vererft dochters die probleemloos zo’n zeshonderd liter melk extra produceren, waarbij de gehalten op niveau blijven. De koeien kunnen het aan. Ze kalven gemakkelijk af, hebben minder ketose, houden hun uiers en klauwen gezond en produceren persistent.

Pietje 52 fokt meerdere goede lijnen

De koefamilie van Peter P begint op het Broekhuizen-bedrijf met de aankoop van een fokprogramma-embryo van Impulsdochter Pietje 52. Deze donor kwam bovendrijven door opvallend goede merkers met de invoering van genomics. De hoge verwachting maakte ze direct waar want haar zoon Delta Potter P werd een allround fokstier. Bovendien is ze via haar zoon Incentive de overgrootmoeder van Delta Jacuzzi.

Pietje 52, stammoeder van de Petra’s voor Broekhuizen Peter P
Pietje 52, stammoeder van de Petra’s voor Broekhuizen Peter P

Ook in de vrouwelijke lijn blijkt Pietje 52 topdieren te fokken. Pietjes dochter Delta Peta (v. Maicon) is de moeder van de bekende Malcolmdochter Delta Paulina (EX 90). Op CRV-Testbedrijf Van Berkum staat Paulina’s levenstotaal inmiddels op 89.392 kg melk met 3,90% vet en 3,70% eiwit. Zij is de grootmoeders van allround-fokstieren als Delta Paddock PP en Delta Prominent.

De directe lijn van Pietje 52 naar Peter P begint bij Pietjes dochter Broekhuizen Petra-Red (AB 85, v. Bruchter Passe). Ze maakte een goede indruk op de CRV Koe Expo van 2016 in Zwolle. Ze gaf 61.316 liter melk met 4,30% vet en 3,81% eiwit. Haar Carnivaldochter Petra 4 (AB 87) heeft inmiddels drie lactaties afgesloten met hoge gehaltes. Haar dochter van Japan is de grootmoeder van Peter P.

Zeer tevreden over volle zussen

Wim Schrijver melkt van Peters grootmoeder vijfvolle zussen: ‘De Japandochters zijn allemaal AB-waardig en fijn in de omgang. Ze produceren in drie lactaties gemiddeld 107 lactatiewaarde met hoge gehalten, met name een hoog eiwitpercentage. Ze vallen op door niet op te vallen. Ze kunnen het gemakkelijk aan. Ze blijven jeugdig en ik verwacht dan ook dat ze lang mee gaan.’

‘Van de moeder van Peter P melken we drie volle zussen’, vertelt Wim. ‘Ze doen het goed.’ Twee ervan zijn al ingeschreven en zijn gewaardeerd met 86 en 87 punten. Ze produceren ook nog verdienstelijk met 114 en 116 lactatiewaarde.

De allround vererver Delta Japan rf en moeders vader, de exterieurtopper Delta Eloy, hebben Peter P van extra bagage voorzien. Peter P combineert dan ook allround-eigenschappen met topexterieur.

De nog aanwezige Petra 4 (AB 87, v. Carnival) heeft inmiddels drie lactaties met hoge gehalten afgesloten
De nog aanwezige Petra 4 (AB 87, v. Carnival) heeft inmiddels drie lactaties met hoge gehalten afgesloten