Rody fokt gemakkelijk te managen koeien

Veehouder Gerrit Hofmeijer tussen zijn dieren. (Foto gemaakt door W. Huizing)
Veehouder Gerrit Hofmeijer tussen zijn dieren. (Foto gemaakt door W. Huizing)

Gerrit Hofmeijer herinnert zich nog hoe bij het uitzoeken van interessante nieuwe InSire stieren zijn oog viel op Aalshorst Rody. ‘Met name zijn hoge fokwaarden voor gezondheidskenmerken spraken me destijds aan’, vertelt de melkveehouder uit Dalerveen. Vijf jaar later heeft hij een vijftal Rodydochters aan de melk waarvan er twee inmiddels voor de tweede keer hebben gekalfd. Hofmeijer typeert ze als jeugdige koeien met een gemiddelde hoogtemaat.

Goede gezondheidseigenschappen

‘De dieren staan mooi vierkant op de klauwen wat garant staat voor een goede klauwgezondheid’, vertelt de veehouder. ‘Daarbij hebben ze lange kruizen waardoor ze gemakkelijk kalven. En de goed gevormde uiers hebben veel kwaliteit en melken mooi leeg wat zich uit in een goede uiergezondheid’, aldus Hofmeijer. Als vierde opvallende eigenschap noemt hij de vlakke conditiescore. ‘De Rodydochters hebben op ieder moment van de lactatie een passende conditie. Dit betekent dat ze gemakkelijk de overgang van de ene naar de andere lactatie maken en probleemloos opstarten.’

Gerrit Hofmeijer: ‘Rodydochters zijn gemakkelijk te managen koeien en maken de merkerfokwaarden van hun vader waar.’

Beste gehalten

De vijf Rodydochters op het Drentse robotbedrijf tekenen voor (deels nog voorspelde) vaarzenlijsten van rond de 9.000 kg melk met 4,50% vet en 3,75% eiwit en zijn daarmee goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 105. Favoriet van Hofmeijer is Kompas Olga 1170. Ze is als vaars ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen met 88 uier en 85 beenwerk en wordt voorspeld op een eerste lijst van 9.313 kg melk met 4,78% vet en 3,77% eiwit.

Rodydochter BE013715617. Eig.: Peeters Groep Lv, Geel (België)
Rodydochter BE013715617. Eig.: Peeters Groep Lv, Geel (België)

Corrigeert voor melksnelheid

Via het StierAdviesProgramma heeft de roodbontfokker Rody ingezet op koeien die een correctie nodig hadden op melksnelheid. De vijf dochters realiseren in de praktijk een melksnelheid op het bedrijfsgemiddelde. ‘Rodydochters zijn gemakkelijk te managen koeien’, concludeert Hofmeijer. En daarmee maken ze de merkerfokwaarden van hun vader helemaal waar.

Aalshorst Rody-Red (Riverboy x Fanatic x Kylian)

  • Fokstier
  • Zeer efficiënte dochters
  • Bovengemiddelde melksnelheid
  • Goede klauwgezondheid

CRV Gezondheid +8%
CRV Efficiëntie +13%

Bekijk Rody in de webshop.

Aalshorst Rody-Red (Riverboy x Fanatic x Kylian)
Aalshorst Rody-Red (Riverboy x Fanatic x Kylian)