Probleemloos veel melk met Martin

Veehouders Dick en Wim de Jong met zoon Nick de Jong bij Willem’s-Hoeve Rita 2340 (v. Martin). Eig.: Fa. D. de Jong & Zn, Buren (Gld.).
Veehouders Dick en Wim de Jong met zoon Nick de Jong bij Willem’s-Hoeve Rita 2340 (v. Martin). Eig.: Fa. D. de Jong & Zn, Buren (Gld.).

Op de Willem’s-Hoeve in Buren, midden in de Betuwe, passeren jaarlijks veel stieren de revue. Ze worden op basis van ki-contracten ingezet in combinatie met een van de interessante nakomelingen uit de succesvolle fokfamilie Willem’s-Hoeve Rita. Zo ook de stier Midwolder Martin die werd gecombineerd met Willem’s-Hoeve Rita 1626A (v. Jetset), de volle zus van de stier Willem’s-Hoeve Woody.

‘Martin sprak ons destijds gelijk al wel aan omdat wij zijn vader Adorable ook zelf al hadden gebruikt. Daarnaast stamt hij via de Marjonlijn uit de Renate’s en dat is een natuurlijk een zeer bewezen koefamilie’, vertelt Wim de Jong. Samen met zijn ouders Dick en Anneke de Jong melkt hij in het Gelderse buren 210 koeien, waarvan tweederde uit de Ritalijn stamt.

Achteraf bleek Martin een goede combinatie op de Rita’s

Inmiddels laten drie melkgevende vaarzen zien hoe succesvol de paring van Martin met Rita 1626A is geweest. ‘Het zijn alle drie vaarzen die niet te groot zijn, maar die probleemloos veel melk produceren. Eigenlijk gewoon koeien die we graag willen. Onzichtbare dieren waar je geen werk aan hebt en die gemiddeld met 107 lactatiewaarde boven het bedrijfsgemiddelde produceren.’ En dat bedrijfsgemiddelde ligt met een rollend jaargemiddelde van 11.300 kg melk, 4,33% vet en 3,48% eiwit toch al op een erg hoog niveau op de Willem’s-Hoeve.

Een van de Martindochters staat in haar vaarzenlijst zelfs voorspelt op bijna 12.000 kilo melk met 3,66% vet en 3,43% eiwit. De meest complete vaars van de drie is Willem’s-Hoeve Rita 2340. Ze scoort het hoogst in de genomics, is ingeschreven met 86 punten en staat als verse vaars voorspelt op 9.436 kg melk, 4,42% vet en 3,51% eiwit. Als pink werd ze voor CRV al gespoeld met Launch PP wat de stier Willem’s-Hoeve R Sakarun P rf heeft opgeleverd. De spoeling zorgde ook voor vier zusjes van Sakarun waarvan Willem’s -Hoeve Rita 2766 P rf de hoogste genomics heeft en ook nog eens A2A2 is.

Bijschrift: Martin dochter, Willem’s-Hoeve Rita 2340. Eig.: Fa. D. de Jong & Zn, Buren (Gld.)
Bijschrift: Martin dochter, Willem’s-Hoeve Rita 2340. Eig.: Fa. D. de Jong & Zn, Buren (Gld.)
Melkveehouder Wim de Jong: ‘Martindochters zijn onopvallende koeien, die alleen opvallen in de productie’

Schakel in volgende generatie stiermoeders

‘Het is de bedoeling dat we ook deze Rita 2766 voor CRV gaan spoelen en vanuit Japan is er ook al interesse in dit kalf. Martin is dus een succesvolle schakel geweest in onze volgende generatie stiermoeder binnen de Rita’s. De stier heeft dan ook helemaal aan onze verwachtingen voldaan. Sterker nog, als we hadden geweten dat hij zo goed op de Rita’s paste, hadden we hem meer gebruikt’, stelt Wim de Jong.

Inmiddels is de topfokkerij alweer toe aan nieuwe potentiële stiervaders, maar dat neemt niet weg dat Wim de Jong een positieve recensie over Martin blijft geven. ‘Ik kijk dagelijks met plezier naar de Martins, het zijn dieren die wij hier willen. Niet al te grote werkkoeien die niet heel luxe zijn, maar in alles correct, beste uiers hebben en zonder problemen veel melk kunnen produceren. Onopvallende koeien dus, die alleen opvallen in de productie. Dat is wat we willen en ik ben nu al nieuwsgierig naar de productie als ze straks in de tweede lactatie zijn.’

Midwoldler Martin

Midwolder Martin

(Adorable x Penley x KNS Boss)

Fokstier

  • Fantastische uiers
  • Productietopper
  • Fenomenale melkvererving

CRV Gezondheid 5%
CRV Efficiëntie 17%

Bestel Midwolder Martin nu in onze webshop!

Midwolder Martin
Midwolder Martin