Nageslacht van Delta Thilda heerst in de bedrijfsinspectie bij Van Middelaar

Delta Thilda

De bedrijfsinspectie bij CRV-Testbedrijf van Middelaar in Sterksel is al jaren van een hoog niveau. Het nageslacht van Delta Thilda is in de recente inspectie heer en meester, qua aantal en niveau. Haar eerste kleinzoon heeft dochters in deze inspectie, terwijl Thilda’s dochters op hun beurt moeder zijn van stiervaders en opvallend goede vaarzen.

Knappe vaarzen van Thilda’s kleinzoon Tornado

Van Delta Thilda zijn via haar dochters en kleindochters meerdere stieren ingezet. De vroegste kleinzoon van Thilda, Delta Tornado, heeft inmiddels dochters aan de melk. Hij is de vader van enkele fraaie vaarzen in de inspectie: Lukky en Linn 2 rf: Delta Lukky (Tornado x Topshot) is met 87 punten lijstaanvoerder. Hans van Middelaar vertelt: ‘Na 241 dagen in lactatie geeft ze nog 40 liter en heeft ze nog steeds een goede conditie.’ Na ruim een half jaar productie als vaars koerst ze op een 305 dagen productie van 12.169 kg melk met 4,13% vet en 3,75% eiwit, goed voor 117 lactatiewaarde.

Delta Tornado (Skywalker x Esperanto), kleinzoon van Delta Thilda.
Delta Tornado (Skywalker x Esperanto), kleinzoon van Delta Thilda.

Tornadodochter Linn 2 rf verdiende 86 punten. Ook haar moeder Delta Linn red (v. Jacuzzi) werd deze inspectie gekeurd: 85 punten. Ze scoort 120 lactatiewaarde in haar huidige tweede lactatie en is een kleindochter van Delta Larisa. Zij is op haar beurt de overgrootmoeder van Delta Borax-red en Delta Fort-red.

De hoogproductieve Thilda vererft een sterke, brede bouw

De nakomelingen van Delta Thilda (AB 89, v. Amigo) maakten indruk op meerdere fronten. Thilda zelf produceerde in vijf lactaties 91.996 liter melk met een gemiddelde van 50 liter per dag en 114 lactatiewaarde. Kenmerkend was haar indrukwekkende brede, sterke bouw. Dat is een familiekenmerk. Haar beschikbare achterkleinzonen Delta Cheese rf en Delta Holger PP-red vererven eveneens de zo kenmerkende bovengemiddelde breedtematen. Twee van Thilda’s dochters, met dezelfde kenmerkende sterke en brede bouw, zijn op hun beurt weer moeder van een of meerdere dochters in deze bedrijfsinspectie.

Delta Thilda (v. Amigo), grootmoeder van vijf vaarzen in de inspectie.
Delta Thilda (v. Amigo), grootmoeder van vijf vaarzen in de inspectie.

Thilda’s dochter Delta Tracy (v. Esperanto) van CRV-Testbedrijf Nooijen is, behalve de moeder van Delta Tornado, ook de moeder van Delta Triss (v. Simon P), goed voor 86 punten in deze inspectie.

Delta Tracy (AB 86), moeder van Tornado en van Delta Triss
Delta Tracy (AB 86), moeder van Tornado en van Delta Triss

Vier dochters van Tialda scoren gemiddeld 85 punten

Delta Tialda (AB 85), eveneens een Esperantodochter van Thilda, vererft sterk. Hans vertelt: ‘Ze is een zware, brede, derdekalfs koe die haar hoge productie goed aan kan. Ik ben zeer tevreden over Tialda’s dochters. Ondanks een hoge productie behouden ze een flinke conditie. Ze vallen zomaar niet om. Als de Taskforcedochters ook zo worden, zit dat wel goed. Taskforce komt namelijk uit Tialda.’ Tialda is de moeder van vier dochters in deze bedrijfsinspectie.

Tialda’s dochter Delta Tialda 2 red kreeg 86 punten van de inspecteur en is de beste producente. De dochter van Delta Wingstar-red produceert richting een 305-dagenlijst van 11.390 kg melk met 4,26% vet en 3,67% eiwit, goed voor 117 lactatiewaarde. Hans licht toe: ‘Ze is een super vaars. Na 225 dagen aan de melk geeft ze nog 38 liter en ze is al 6 maanden drachtig van Primetime PP.

De overige dochters van Tialda: Tialda 4 rf (v. Lifesaver), Tialda 5 PP red (v. Launch PP) en Tialda 6 red (v. Powerlift) scoorden respectievelijk 86, 85 en 84 punten voor algemeen voorkomen.

Delta Tialda (AB 85, v. Esperanto) heeft 4 dochters  in de bedrijfsinspectie
Delta Tialda (AB 85, v. Esperanto) heeft 4 dochters in de bedrijfsinspectie

Delta-dieren zijn gewoon beter

Alle vaarzen bij Van Middelaar hebben een Delta-afstamming. ‘Dat is al jaren zo’, vertelt Hans. Hoewel de huidige generatie vaarzen hoger scoren in de bedrijfsinspectie dan destijds zijn andere redenen belangrijker. Lees de ervaring van Hans met de Delta-nakomelingen in de volgende tekst.