Mooie samenwerking leidt opnieuw tot honderdtonner in de Nadjafamilie

Linda de Jong en Henk Kolbach

Apina Nadja (Leko x Ramos) passeerde onlangs in 2805 dagen de mijlpaal van 100.000 liter. Haar moeder was de bekende excellente Ramosdochter met dezelfde naam. Ook de jongste honderdtonner in de Nadjafamilie leidt naar meerdere actueel beschikbare stieren.

De invloedrijke moeder Apina Nadja (Ex 90, v. Ramos) produceerde in 3479 dagen 114.601 liter melk met 4,61% vet en 3,44% eiwit. De maatschap Bleser in Epen kreeg haar in bezit door aankoop van embryo’s van CRV. In haar zevende lactatie verhuisde ze naar plaatsgenoot Ubachs, waar ze de honderd ton passeerde. Ze is onder andere de moeder van fokstier Apina Malcolm (v. Stellando). Nadja beschikte over hoge fokwaarden voor gezondheid, vruchtbaarheid en levensduur en gaf het honderdtonnerstokje dus door aan een Lekodochter met precies dezelfde naam: Apina Nadja.

Moeder Apina Nadja (Ex 90, v. Ramos) passeerde in 2021 de 100.000 litergrens
Moeder Apina Nadja (Ex 90, v. Ramos) passeerde in 2021 de 100.000 litergrens

Gezamenlijke prestatie

De met 88 punten ingeschreven dochter Apina Nadja zag het levenslicht op melk- en fokveebedrijf Kolbach te Brakel. Na bedrijfsbeëindiging verhuisde ze in haar derde lactatie naar het Barnkamperbedrijf van de familie De Jong in Beusichem, waar ze in haar achtste lactatie de mijlpaal van 100.000 liter behaalde. Linda de Jong: ‘Sinds Nadja op het bedrijf is gekomen, heeft Henk Kolbach haar iedere dag nog gemolken. Het is dan ook Henk zijn honderdtonner.’ Henk geniet van het melken van Nadja en inmiddels ook haar nageslacht, waaronder een fraaie met 89 punten ingeschreven kleindochter (v. Ranger). ‘Als je op zo’n manier elkaar vooruit kunt helpen, is dat het mooiste wat er is’, zegt de fokker enthousiast.

Sterk en heel functioneel

‘Nadja was een sterke, functionele koe, vertelt Linda de Jong. ‘Ze was een zware, groot en breed gebouwde koe met een dominant, wat drammerig karakter. Ze gaf heel gemakkelijk rond de 50 liter en produceerde heel persistent.’

Apina Nadja (AB 88) in november 2023
Apina Nadja (AB 88) in november 2023

Gezonde genomictoppers via kleinzoon Delta Nobel

De recente veelgeefster Apina Nadja kreeg invloed via meerdere actuele stieren. Haar kleinzoon, de dochtergeteste Delta Nobel (v. Topgear), is leverancier van drie actueel beschikbare gezondheidstoppers. Hij is bijvoorbeeld de vader van Delta Founder. Daarnaast is Nobel de moedersvader van Delta Warren P rf (v. Warmond) en van Delta Therapy (v. Lawrence).

In de vrouwelijke lijn is Nadja de overgrootmoeder van de tot voor kort beschikbare Delta Newstar. Verder leverde de Apina Nadjafamilie ook de zwartbonte exterieurtopper Delta Show me (v. Yes) en de roodbonte Delta Patton P-red (v. Panenka P-red).

De prestatie van de jongste honderdtonner is een mooie combinatie van een uitstekende Nadjakoefamilie en de samenwerking tussen familie De Jong en Henk Kolbach. Proficiat met dit prachtige resultaat! De Nadjafamilie is een fantastische bron gebleken van jonge dieren die hoog scoren voor hun merkerfokwaarden én van zeer goed verervende dochtergeteste stieren. Vol vertrouwen zien we de prestaties van de jongste generatie tegemoet.